Kostvetenskap C

Under dessa 4,5 termin som gått hitintills har vi ju gått igenom en hel del litteratur och jag har sålt av en del  också :)


Den första kursen denna terminen ( den 5:e terminen på dietistprogrammet) är kostvetenskap C och är uppdelad i två mindre kurser: Kostsociologi och Vetenskapliga metoder.

Kostsociologi handlar om att mat är så mycket mer för oss människor än bara näring för kroppen, mat är en viktig del av vårt sociala liv, att umgås med vänner, trygghet, firande, högtider, tröst, tillhörighet och mycket mer. Vad som är mat beror på vilken kultur man kommer ifrån och vilka erfarenheter man har sedan innan.
Det är viktigt att förstå att mat har så stor betydelse och att ta reda på vilken betydelse mat har för just den individ som är framför en. Tar man bort det godaste och bästa en person vet oavsett hur "onyttigt" det är så är det hela dömt att misslyckas enligt mej. Vet man som är viktigast med maten för just denna person kan man hjälpa den att bygga upp en hälsosam kosthållning runt det som är det viktigaste och samtidigt ha kvar glädjen.

Vetenskapliga metoder dietister ger sina råd efter livsmedelsverkets rekomendationer och dessa bygger på vetenskapliga studier. För att kunna läsa vetenskapliga artiklar och förstå hur man kommit fram till de resultat som presenteras så behöver man förstå de metoder som forskare använder sig av. Sen kommer vi också att behöva genomföra en del forskning själva i samband med vår uppsats nästa termin, så då kommer vi behöva denna kunskap.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0