Foccatia

Detta är ett bröd som är supergott att ha till pastasallader, plockmat och liknande, eftersom man har mycket olja i plåten när brödet gräddat blir bottnen av brödet nästan lite friterat och knaprigt medan ovansidan är salt och lite örtig. Det här brödet går alltid åt som smör i solsken :D

 

Ingredienser till 1 långplåt:

  • 50g jäst
  • 1dl + 4 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 5dl fingervarmt vatten
  • 600g dinkel- eller vetemjöl
  • 200g grahamsmjöl
  • flingsalt
  • 0,5 kruka basilika
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt, socker, 4 msk olja och vatten och rör om tills jästen löst sig.
  2. Häll i den största mängden vetemjöl, havregryn, grahamsmjöl och solrosfrön.
  3. Rör ihop degen och ta ut den på mjölat bord och knåda degen väl.
  4. Häll 1 dl olivolja i långpannan, och tryck ut degen i långpanna, vänd på degen så att den oljiga sidan kommer upp och tryck små "håligheter eller gropar" med dina fingrar.
  5. Klipp upp en 2 eller 3 liters plastpåse(handduken blir förstörd av oljan)  och lägg över och låt jäsa ca 30 minuter.
  6. Ta av plasten och strö över flingsalt och basilikablad, man kan även trycka ner lite körsbärstomater eller vad man känner för.
  7. Sätt in i ugnen i 225grader i 25-30 minuter tills brödet fått fin färg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0