Foccatia
Detta är ett bröd som är supergott att ha till pastasallader, plockmat och liknande, eftersom man har mycket olja i plåten när brödet gräddat blir bottnen av brödet nästan lite friterat och knaprigt medan ovansidan är salt och lite örtig. Det här brödet går alltid åt som smör i solsken :D
Ingredienser till 1 långplåt:
- 50g jäst
- 1dl + 4 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 msk socker
- 5dl fingervarmt vatten
- 600g dinkel- eller vetemjöl
- 200g grahamsmjöl
- flingsalt
- 0,5 kruka basilika
- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt, socker, 4 msk olja och vatten och rör om tills jästen löst sig.
- Häll i den största mängden vetemjöl, havregryn, grahamsmjöl och solrosfrön.
- Rör ihop degen och ta ut den på mjölat bord och knåda degen väl.
- Häll 1 dl olivolja i långpannan, och tryck ut degen i långpanna, vänd på degen så att den oljiga sidan kommer upp och tryck små "håligheter eller gropar" med dina fingrar.
- Klipp upp en 2 eller 3 liters plastpåse(handduken blir förstörd av oljan) och lägg över och låt jäsa ca 30 minuter.
- Ta av plasten och strö över flingsalt och basilikablad, man kan även trycka ner lite körsbärstomater eller vad man känner för.
- Sätt in i ugnen i 225grader i 25-30 minuter tills brödet fått fin färg.
Kommentarer
Trackback