Kladdkakemuffins med hallon

Nu har jag haft mitt färdighetstest i journalskrivning, det kändes som en väldigt bra tenta :) imorgon har jag tenta i "Dietetik och klinisk nutrition: Diabetes och njursjukdomar" sen har jag helgen ledig innan nästa kurs börjar :D så nu kommer det utlovade receptet på mina kladdkakemuffins med hallon, de var mycket uppskattade av mina tjejkompisar och pojkvännen så jag hoppas även ni gillar dem :)





Ingredienser:
  • 100 g margarin
  • 2,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1 rejäl nypa flingsalt (det här gör hela skillnaden!!)
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • hallon
Gör så här:
  1. smält margarinet i en gryta, stäng av plattan.
  2. rör ner socker, vaniljsocker, kakao, flingsalt och vetemjöl i grytan.
  3. ställ grytan åt sidan och låt smeten svalna lite (så att det inte blir äggröra)
  4. knäck ner äggen i smeten och rör runt ordentligt
  5. fördela smeten i formar och lägg på några hallon på varje som du sen trycker ner med en sked
  6. sätt in i ugnen i ca 13 minuter på 175grader

Ett besök på Nelins

Nelins är ett familjeföretag i Uppsala som förser majoriteten av Uppsalas restauranger med frukt och grönsaker, de har också en sliten lite butik med en massa spännande frukt och grönsaker där alla kan handla och idag fick jag tag på pak soi (gröna kålväxten längst bak till höger), jordärtsskockor, coctailtomater,paprika, räddisor, annanas, vindruvor, en ny risenta och en frukt som heter mangostan

detta är alltdå en mangostan, nån som vet hur man äter en sån här? jag har aldrig sett en innan! Alltid spännande att testa nuya sorters frukt och grönsaker.

Jag ska överraska tjejerna med lite gott till plugget idag :D

Hoppas de är sugna på kladdkakemuffins med hallon :D Jag är då sannerligen sugen på dem, de luktar ljuvligt!!

Recept kommer senare!


Lunchmacka

En matig macka med mycket grönsaker passar utmärkt som lunch, i denna har jag: bladspenat, tomat, gurka, paprika, rostbiff och som dressing har jag majonäs blandad med sambal olek, snabbt och gott!


Amerikanska pankakor

Dessa underbara amerikanska pankakor är super om man vill ha ett lite stadigare mellanmål eller varför inte en god frukost?

Receptet kommer ifrån Filibabba och den enda ändring jag gjorde var att riva ner ett halv äpple i smeten, det blir super gott :)


Fusk-sommrig frukost

Tinade hallon och jordgubbar (där av fusk) med vaniljyoghurt och musli, detta är en frukost i min stil :)

Varm nudelsallad

Detta är en underbart god nudelsallad med kryddigt kött, krispiga grönsaker och de salta cashewnötterna, det är bara såå gott!!


Marinad:

  • ca 300g nötinnanlår eller liknande
  • 0,5 dl teriakysås
  • 0,5 dl portvin
  • ca 1 msk inlagd ingefära
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • skal från 0,5 citron
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 msk sesamolja (obs om din olja är ny är den mycket starkare så ta bara 1 tsk)
Salladen:
  • 200g bovetenudlar
  • 1 stor morot
  • 1 broccolihuvud
  • ca 100g sockerärtor
  • ca 75g cashewnötter
Gör så här:
  1. Hetta upp ett stekjärn ordentligt och häll på lite flytande margarin
  2. Ta upp köttbitarna ur marinaden (häll INTE bort marinaden) och låt dem droppa av lite och lägg dem sedan på stekjärnet, låt dem få ordentlig stekyta på båda sidor men inte så att de blir genomstekta. Ta sedan upp dem och lägg dem åt sidan.
  3. Häll marinaden i en liten gryta och koka upp den och låt den koka ett par minuter.
  4. Koka upp vatten till nudlarna
  5. Skala och strimla en morot och hiva ner dem i stekjärnet med lite flytande margarin.
  6. Skölj och ansa broccolin och lägg sedan ner den i stekjärnet
  7. Strimla köttet och lägg ner bland grönsakerna
  8. Lägg ner sockerärtorna i stekjärnet
  9. Häll av nudlarna och hiva ner även dem i stekjärnet.
  10. Häll över den uppkokade marinaden, låt småputtra någon minut.
  11. Lägg upp på tallrikar och strö över cashewnötter

Bilden är tagen ifrån: http://www.expressen.se/polopoly_fs/1.928531!slot100slotWide75ArticleFull/3447786819.jpg


Cashewnötter
innehåller mycket tokoferol (E-vitamin), magnesium, niacin (en B-vitamin), B6, järn och zink, protein. Men man ska även vara medveten om att cashewnötterna innehåller mer kalorier än vad choklad gör! Detta då cashewnötter innehåller mycket fett framförallt enkelomättat  fett.

Grötfrukost

Denna frukost bestod av havregrynsgröt med mjölk, lingonsylt och kiwi samt en macka med kruusbärssylt(köpt på IKEA, nästan lika god som den man gör själv) och förstås te och ett glas vatten.

 

Havregrynsgröt är absolut inte någon favorit hos mej men det är en bra och billig frukost som håller en mätt länge och jag har nog alltid havregryn i skåpet och jag tar till denna frukost när mackor och yoghurt är slut här hemma :)


Mellanmål i solen!

Idag sken solen och för första gången har jag kunnat sitta på balkongen och äta mellanmål:)

Detta mellanmål bestod av tinade hallon, jordgubbar och mjölk, super gott!!

39 besökare idag och ingen som vågat sig på att gissa!

Nå om det skulle vara någon som trots detta är nyfiken på vad det var för något så är svaret färsk peppar! Om ni köper sådan i affären så tänk på att man bör koka dem någon minut innan man använder dem, eftersom pepparn är odlad långt härifrån och det kan ha kommit bakterier på dem som vuxit till sig.

Vet ni vad det här är för något?

 

Kom med en gissning på vad det här är för något!

(Emil får INTE gissa!)


Dagens mellanmål

Denna underbart goda frultsallad innehåller äpple, kiwi och banan som jag sedan toppat med vaniljyoghurt och solrosfrön, super gott och innehåller mycket vitaminer och fibrer!!


Snabb kycklingsoppa

Detta är en snabblagad kycklingsoppa perfekt när man måste plugga en massa:)

Denna soppa är rund i smaken men ändå liite sting och med härligt krispiga grönsaker



Ingredienser:
  • 1 kycklingfilé
  • 1 burkkokosmjölk
  • 2 msk stark ajvar
  • 0,5 liten fänkål
  • 70g rotselleri
  • 0,5 citron (saft och skal)
  • 1krm mald ingefära
Gör så här:
  1. Häll kokosmjölk, ajvar och citronskal och saft i en gryta
  2. skala och finstrimla fänkål och rotselleri och lägg ner dessa i grytan.
  3. låt koka 5 minuter
  4. strimla kycklingfilén och hiva ner den i grytan låt koka 6-7minuter
  5. servera med en macka

Potatis och rotsellerigratäng och fläskkotlett med stekta champinjoner och sparris

 

 

 


Potatis och rotsellerigratäng:

  • 5 mindre potatisar
  • 100g rotselleri
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk lätt mjukost (naturell)
  • 50g ost
  • salt
  • peppar
Gör så här:
  1. skala och skiva potatis och rotselleri tunt, gärna med matberedare
  2. blanda vatten, mjukost, ost, salt och peppar och vispa ihop lite snabbt.
  3. fördela potatis och rotselleri i en form och häll over vätskan
  4. sätt in i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter eller tills den får fin färg.
Snabbmarinerad fläskkotlett
Jag marinerade dessa kotletter genom att hälla över lite rökessens, soja, torkad ingefära och chilliflagor och lät dem ligga medan jag stekta champinjonerna.

Sparris:
Lägg ner sparrisen i kokande saltatvatten och låt dem ligga i tills de blir knallgröna med färska sparrist tar det bara 20 sekunder och med frusna lite längre. Servera med en klick smör för att även kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna och för att det blir godare då förståss :P

Kvällssnacks

Humus/Hommus eller hur det nu ska stavas och morötter, en härlig lite salt röra med knapriga morotsstavar mums!

Kikärtor innehåller både nyttiga fetter, protein och en hel del fibrer, super bra snacks alltså!

Humus/Hommus:
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk sesamolja (min flaska är nästan slut och smaken har avtagit i oljan, har du en ny flaska så börja med 1 tsk istället då styrkan på oljan kan variera mycket)
  • 0,75 dl vatten
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 0,5 liten citron
  • 1 burk kikärtor (ca 400g)
Gör så här:
  1. Häll av kikärtorna ordentligt (för att få bort gasbildande ämnen)
  2. Häll ner allt i mixern och pulsmixa tills det fått lagom konsistens, jag gillar min lite chunky :D

Panerad rödspätta med potatis och sås

Här omkvällen åt vi denna klassiska rätt, lite pill med paneringen men det blir jätte gott!


Panerad fisk:
  • ägg
  • skorpmjöl
  • salt
  • peppar
  • rödspättafiléer
  • flytande margarin att steka i (behövs lite mer än vanligt då paneringen suger upp fettet)
Gör så här:
  1. Torka av filéerna lite snabbt med hushållspapper
  2. Blanda skorpmjöl med lite salt och peppar
  3. Vänd filéerna i ägg och sedan i skorpmjölet
  4. Vänta tills margarinet i stekpannan blivit gyllene innan du lägger ner filéen
  5. Låt ligga någon minut så att paneringen fått fin färg innan du vänder på den.
  6. Stek någon minut på andra sidan och servera sedan med potatis, kall sås och citronklyftor

sås:
  • 130g ättiksgurka
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 0,75 dl lättmajonäs
  • 1 superstark feferoni
  • 1 tsk citronsaft
  • salt
Gör så här:
  1. Hacka gurkan och feferonin (eller kör i mixer)
  2. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med lite salt

Brukar Ni ha några grönsaker till denna rätten? Vad tror ni skulle kunna passa till?

Gårdagens frukost

Denna frukost bestod av tinade jordgubbar och hallon toppade med vaniljyoghurt och musli, en rågbrödsmacka med lätt majonäs, light leverpastej och paprika och till detta proviva mangojuice och te.

Sen födelsedagspresent!

Var på posten och hämta ut ett paket och det visade sig vara en födelsedagspresent!

En vispskål från IB Laursen i turkosblå, super fin!

Våren smyger sig närmre!

I förgår när vi skulle fira en vänninas födelsedag på stan så såg vi färska jordgubbar!! De var från Spanien och de smakade verkligen jordgubbe, inte de där vattninga man ibland råkar ut för. De här kostade dessutom bara 20kr! Så vi satt vid ån i solen och smakade årerts första färska jordgubbar, de var inte riiiktigt mogna men goda iallafall :D


Smarrig gino

Detta är en av de absolut lättaste efterrätterna att göra, och de blir så gott!!

I denna gino har jag skalat äpple, annanas, rambutan och jordgubbar. Sen toppade jag med en stor ruta choklad (10g) och satte in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Man kan servera den som den är eller med lite vaniljglass, super gott vilket som :P


Korgbröd

Detta är ett fullkornsbröd med en härligt nötig smak, perfekt till lördagsbrunch :D




Ingredienser till 2 små korgbröd:

  • 50g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 4 msk rapsolja
  • 1 msk salt
  • 2 msk sirap/honung/socker
  • 500g vetemjöl
  • 100g fiberhavregryn
  • 400g grahamsmjöl
  • 50g solrosfrön
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt, sirap, olja och vatten och rör om tills jästen löst sig.
  2. Häll i den största mängden vetemjöl, havregryn, grahamsmjöl och solrosfrön.
  3. Rör ihop degen och ta ut den på mjölat bord och knåda degen, gärna 5 minuter.
  4. Dela degen i två delar
  5. Mjöla korgen och stjälp ner en degbit i vardera korg och låt jäsa övertäckt i ca 60 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Stjälp upp degen på ett bakplåtspapper på en plåt och sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
  8. Brödet ska ha fått fin färg och låta ihåligt när man knackar på det.

vegetarisk pasta

 

Ingredienser till 4 portioner:

  • 500g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • ca 100g rotselleri
  • 0,5 fänkål
  • 1 stor morot
  • 1 msk socker
  • ca 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 1 msk hackad basilika (jag använde frusen)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl riven ost
Gör så här:
  1. häll tomater och vatten i en kastrull
  2. skala och dela rotselleri, morot och fänkål i ganska tunna bitar och lägg ner i tomatröran
  3. om de krossade tomaterna är sura så häll i lite socker
  4. hacka bladpersilja och basilika och lägg ner i tomatröran
  5. låt koka ca 15 minuter
  6. smaka av med salt och peppar
  7. servera med pasta och toppa med lite riven ost.

Bilden är tagen ifrån: http://media.ne.se/neimage/1574989.jpg

Den gröna blasten har man tagit bort innan rotsellerin säljs i affären.

Rotselleri: innehåller en hel del tokoferol (E-vitamin), riboflavin (en B-vitamin), niacin (en B-vitamin), B6, kalium och C-vitamin.

Nu har vi fyllt på bärförrådet!

Dessa påsar köpte vi på Willys och båda innehåller 2,5 kg, 99kr för hallonen och 46kr för jordgubbarna, riktigt fynd!. Som ni ser har jag redan öppnat jordgubbarna för en härlig jordgubbssmoothie till frukosten :D


Ankwok

Detta är en härlig wok med krispiga grönsaker med hetta från chilli och curry men också med sötma från rambutanen och en syrlighet från vindruvorna, ankköttet är ofta lite fetare och ger en fylligare rund smak, mumma säger jag bara!!

 

Ingredienser till 4 portioner:

  • Ankkött från vingar,lår och rygg (har du inte anka så fungerar kyckling också)
  • 1 stor morot
  • 0,5 fänkål
  • ca 100g broccoli
  • 1 gul lök
  • 0,5 burk kokosmjölk
  • 1 msk chillpaste med holy basil leavs
  • 1 msk grön currypasta
  • 4 rambutan (jag använde de konserverade)
  • en handfull gröna vindruvor

Gör så här:
  1. Skala och ansa morot, fänkål och lök.
  2. Strimla dessa och fräs på låg värme i lite olja eller flytande margarin
  3. Häll på kokosmjölken, chillipaste, currypasta och broccoli, låt koka upp.
  4. Kvarta rambutanen och lägg ner den och det färdiglagade ankköttet.
  5. Lägg i vindruvorna.
  6. Servera med ris.

Dietetik och klinisk nutrition II: Diabetes mellitus och njursjukdom

Har börjat min tredje kurs denna terminen och den heter Dietetik och klinisk nutrition II: Diabetes mellitus och njursjukdom. Denna kurs handlar som namnet antyder handlar det om hur man ska göra och tänka när man har diabetes och njursjukdom.

Dessa böcker är kurslitteraturen för denna kursen.

För att förstå vad det är man begär av en diabetiker varje dag så fick vi varsin test-insulinspruta som vi fick ställa in och sen sticka oss själva med, det känndes nästan inget!

Vi fick även testa att ta vårt blodsocker 2h efter maten, lite läskigt att sticka sig i fingret tycker jag men det gick bra :)


Frukost



Denna frukost har jag hembakat bröd med linfön i som jag toppat med leverpastej (bra källa till järn) och paprika (mycket c-vitamin och fibrer) och en skål med filmjölk, äppelbitar och nyckelhålsmärkt musli, te och ett litet glas proviva mangojuice.

Årets första picknick

Idag hade jag och Emil årets första picknick!!

Det blev mackor med skinka, avokado, bladspenat, rödkål, paprika och majonäs blandat med sambal olek och till det en termos med varm kantarellsoppa (pulvervarianten som bara är att blanda med varmt vatten, super smidigt). Jag hade med mig vår picknick filt så vi satte oss på bryggan utmed Fyrisån och avnjöt vår mat:P

Bovetegröt

Detta är ett recept som jag hittade hos Lina och som jag kan rekomendera varmt! Som Lina säger känner man sig verkligen lätt i magen efter att ha ätit denna "gröt" och mätt länge!

På min gröt har jag kanel, hackade mandlar och micrade björnbär:D

Första gången jag gjorde jag det på filmjölk, inte att rekomendera, gör på yoghurt det blir så mycket godare. Denna "gröt" smakar ju lite annorlunda, inte som risgrynsgröt eller havregrynsgröt men annorlunda som värt att testa och se om det passar dej!

 

 


Härlig macka

I denna härliga macka är det avokado, bladspenat, rödkål, rökt renkött och paprika strimlor i en ostfralla. Denna mackan var verkligen super god! rekomenderas varmt :D


Hemgjord apelsinmarmelad

Att göra sin egen apelsinmarmelad är inte svårt! Jag tycker det är kul att plocka fram sin egen burk ur kylen och veta vad som finns i marmeladen och att själv få välja hur söt/besk den ska vara:D






Min marmelad blir ganska besk, vill man ha den sötare så är det bara att ha i mer socker!


Till 4 mindre burkar behövs:
  • 1 kg apelsiner
  • Ett paket(330g) syltsocker 1+3 (innehåller vanligt socker, pektin och kaliumsorbat ett konserveringsmedel som gör att sylten håller länge, detta ämne finns naturligt i t.ex. rönnbär)
  • 2,5 dl vatten
Gör så här:
  1. Skölj apelsinerna noggrannt (de är besprutade med antimögelmedel)
  2. Dela/strimla apelsinerna så att du får den storlek på skalbitarna som  du vill ha i din marmelad.
  3. Hiva ner apelsinbitarna och vatten i en gryta, låt koka upp.
  4. Häll i sockerpaketet, rör om och koka 3-4 minuter
  5. Häll upp på rena burka som du först sköljt i hett vatten(för att få bort eventuella bakterier och mögelsporer) skölj även locken med hett vatten.
  6. låt svalna med lock på, skölj inte burkarna förren de är kalla, annars kan de spricka!

Plockmat för att fira påskledighet!

För att fira påskledigheten slog jag igår till med en riktigt god middag med en massa olika plockmat! Super gott!!

Så här såg min vällastade tallrik ut:) Tur att man har låång tid på sig att äta sån här mat för det är så mycket gott att man måste pausa emmellanåt för att orka prova allt:)

Vi hade stekta champinjoner och auberginskivor, oliver, paprikastrimlor, morotsstavar, coctailtomater,cornicons, klyftpotatis, quesadillas, stekta kycklingklubbor och vingar, whiskeyglaze (lånat recept från Viktoria), brieost, ostkuber, mjukost, baybybelost, alspånrökt emilskinka, valnötsskinka, avokadohalvor, räksallad, kex, vindruvor och min härliga hasselnötsglaze (super god till klyftpotatisen) och passionfruktsbalsamvinäger.

Glad påsk!!!

Idag är det äntligen lite påsklov! eller lov och lov, har ju ändå plugg som måste göras men är i vart fall hemma tillsammans med min Emil :) Idag fick jag nog mitt bästa påskägg någonsinn!! stort så att det kunde innehålla en fotboll så undrade jag vad Emil hittat på denna gång. Det var en hasselnötsglaze (den mörka) och en passionsfruktsbalsamvinäger (den ljusa) båda suuper goda! Hasselnötsglazen hade vi till klyftpotatisen ikväll och det var himmelskt gott, bilder på kvällens middag kommer senare.

Har ni fått något gott/spännande/roligt i era påskägg?

Grönkål- och skinkpastasås

Denna pasta med grönkål- och skinksås är super god och funkar super bra att värma i micron och och är därför bra i lunchlådan :)



Ingredienser till 2 portioner:
  • 300g grönkål
  • 150g skinka (strimlad eller i bitar)
  • 1 dl lätt cremé fraich
  • 1,5 dl lätt filmjölk
  • svartpeppar
  • pasta
Gör så här:
Tina grönkålen och häll ner den i stekjärnet, tillsätt skinka, cremé fraich och filmjölk. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt beroende på hur salt skinkan du använder är. Servera med pasta.


Bilden är tagen ifrån:  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Boerenkool.jpg/250px-Boerenkool.jpg

Grönkål innehåller mycket C-vitamin, tokoferol (E-vitamin), retinolekvivalenter (A-vitamin) och en del kalcium. Grönkål är en väldigt bra vegansk källa för kalcium.

RSS 2.0