Viktnedgång - ett vanligt nyårslöfte

Ett vanligt nyårsöfte är att gå ner i vikt eller äta bättre under det kommande året, för er som har detta i sikte har jag några tips som kan hjälpa till på vägen :)
  • Ät regelbundet, det gör att vi får ett jämnare blodsocker och inte blir så sötsugna mellan måltiderna. Att man inte blir för hungrig inför nästa måltid så att man äter för mycket bara för att man är så hungrig. En del känner kanske igen sig att man varit "duktig" och bara ätit lite under dagen och sen är jätte hungrig på kvällen och äter en stor middag, men trots det är man sugen på hela kvällen och återvänder till kylskåpet i flera omgångar, detta kan man motarbeta med regelbundna måltider :D En bra måltidsordning är:
  1. Frukost
  2. Mellanmål
  3. Lunch
  4. Mellanmål
  5. Middag
  6. Kvällsmål
  • Ät enligt tallriksmodellen/handmodellen, alla har nog hört talas om tallriksmodellen som för de som vill gå ner i vikt ser ut som följande: 1/4 protein (kött, fisk, ägg, linser, bönor), 1/4 kolhydrater (pasta, ris, potatis, couscous) och halva tallriken med grova grönsaker (morötter, linser, paprika, blomkål, broccoli, betor, ärtor, kål, kålrot, palsternacka m.m.). Grönsaker ger oss mycket vitaminer och mineraler och väljer man de grövre grönsakerna så får man dessutom mer fibrer som ovkså ger mättnad och gör oss mätta längre tid och hjälper oss att hålla en jämn blodsockerkurva :).

  • Handmodellen Beroende på vilken storlek man har på sin tallrik så kan tallriken vara missvisande och då kan man ta till handmodellen :) Då tar man lika stor del kolhydrater som sin knytna hand som ovan, kött eller i detta fall fisk som handflatan och ungefär lika tjock (man räknar inte med fingrarna) och hela handen rågad med grönsaker. Denna är modell är också bra eftersom den delvis tar in hur stor kropp vi har eftersom ju större kropp vi har ju större händer har vi ... oftast :) och ju större kropp vi har ju mer energi/kalorier behöver vi :)
  • Sluta äta när du är mätt! Många fortsätter att äta upp det som är kvar på tallriken trots att de egentligen är nöjda, att göra detta ibland är ingen fara, men om man alltid gör så finns det en risk att vänja både mage och öga vid att en större mängd mat behövs för att vi ska känna oss nöjda och det finns då en risk för att vi får i oss mer energi/kalorier än vad kroppen behöver

  • Ät långsamt, då ger du kroppen en chans att hinna förstå att den är mätt. Flera av kroppens mättnadssignaler sker med hormoner som färdas med blodet och därför tar det ett tag innan hjärnan förstår att vi fått mat och är nöjda. Det är ganska vanligt att de som snabbt slänger i sig sin mat blir sötsakssugna efter maten eftersom hjärnan inte hunnit få signalerna om att kroppen har fått mat.
  • Minska mängden tomma kalorier. ed tomma kalorier menar jag kakor, godis, chips och liknande, saker vi äter och dricker som ger mycket energi/kalorier men lite näring för kroppen. Det finns flera sätt att göra för att minska dessa och man får hitta det sätt som passar en själv.
  1. T.ex. kan man begränsa dessa tomma kalorier till endast helgen s.k. lördagsgodis,
  2. bara äta tomma kalorier när man verkligen är sugen för ofta äter vi mer av vana än att vi faktiskt är sugna.
  3. Istället för att köpa 200g chokladkakan köpa den på 100g eller 50g för oftast så är man nöjd efter bara ett par bitar men äter upp allt eftersom att det är gott, trots att man egentligen inte är sugen
  4. Ha inte godis och chips hemma, ofta så är det inte så viktigt med chipsen eller godiset att vi faktiskt orkar bege oss ut i kylan för att inhandla det :)
  • Rör på dej, för att öka vår förbränning/behov av energi/kalorier så kan vi röra på oss och rekomendationen är att alla bör röra på sig 30 minuter varje dag, prommenader kan vara en bra start om du inte är van vid att röra på dej, men all extra rörelse kräver extra energi/kalorier från kroppen.
Lycka till för er som söker denna väg och har ni frågor eller funderingar så är det bara att höra av sig!! och ett gott nytt år till alla!!

God Jul och Gott Nytt År!!

Hoppas ni haft en lika trevlig ljul som jag! Mycket mat, familj, vänner och resor har präglat denna jul som nu går mot sitt slut. Imorgon är det sista dagen på detta året och sedan börjar ett nytt år med nya möjligheter och äventyr. Det största för mig kommer nog att vara att jag tar min dietistexamen om bara 15 dagar!! Så detta året börjar för mig med jobbsökande :) Hur kommer ert nya år att börja? Planerar ni några nyårslöften?

I morgon ska jag och Emil laga en femrätters nyårsmiddag somän så länge ser ut så här:
  1. Krämig löksoppa med timjan
  2. Het räkcoktail med grönsaker
  3. Helstektkött med potatiscroketter, rödvin- och grönpepparsås, helstekta champinjoner och grönsaker
  4. Ost och kex med Vickans fikonmarmelad
  5. Bär med lättvispad vaniljgrädde
Får se om vi orkar all mat eller om vi skippar ett par rätter :P Vad ska ni äta på nyårsafton?

Gräddkolor

Här kommer ett recept på ljuvliga grädddkolor som brukar vara väldigt populära :) De är milda och lena i smaken och riktigt smälter i munnen (inga ihopklistrade käkar här inte!). Personligen gillar jag dessa bäst när de legat någon vecka och ytan har blivit så där härligt kristalliserad :P



Ingredienser till ca 50stycken:
  • 100g smör
  • 2dl grädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
Gör så här:
  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller gryta.
  2. Rör i vispgrädde, socker och sirap. Låt koka 15-20 minuter.
  3. Gör ett kulprov för att avgöra om kolan är klar. (Den ska alltså inte bli lika hård som knäcken, utan bara så att man kan forma en kula av semten som man droppat ner i vattnet :))
  4. Häll upp kolan på ett bakplåtspapper och låt svalna. Klipp den i bitar.
  5. Är kolan lite klibbig så vänd dem i florsocker och har man orken så ser det ju alltid fint ut att vira in dem i lite papper(bakplåts- eller smörpapper) detta har jag personligen aldrig tålamod till men de andra tjejerna tyckte det var mer festligt så och då blev det så :D

Jansonsfrestelse

Innan jag vi vinkade hejdå för julen så samlades jag o tjejerna för ett härligt julbord tillsammans! Eftersom vi kommer från olika delar av landet så kom det med en del saker som jag inte är van vid, tex. ägghalvor med västkustsallad, kokt potatis och älgköttbullar. Mitt bidrag bestod av jansonsfrestelse och småländsk grönkål :P

Ingredienser till ca 6 portioner:

  • 8 stora potatisar
  • 3 små gula lökar
  • 0,5 liten burk med anjouviskryddade sillfilér
  • 0,5dl sillspad
  • 2dl milda mat 5%
  • Ströbröd
Gör så här:
  1. Skala och riv potatisarna på den grövsta sidan av rivjärnet, jag använde matberedare och då går det på ett kick :)
  2. Mixa lök och sill i matberedaren till en smet
  3. Blanda ner smeten bland den rivna potatisen och häll upp i en ugnssäker form.
  4. Blanda matlagningsgrädde och sillspad och häll det sedan över potatisröran
  5. Sätt in i ugnen i ca 50 minuter i 200 grader.

Ätbara klappar!

Jag tycker det är superhärligt att både ge och få hemtillverkade julklappar, egengjorda kakor, marmelader, julgodis och spännande kryddblandningar! Här kommer våra hemgjorda julklappar :D

Kryddburkens maraboufudge


Knäck i mikron

Jag är ingen tålmodig människa när det kommer till matlagning, då ska saker gå snabbt och enkelt! Därför älskar jag dessa mikroknäck :D

Ingredienser till 20-25 stycken:
  • 1 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 dl grädde
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl mandel
  • formar
Gör så här:
  1. Blanda socker, sirap och grädde i en skål som tål mikrovågsugnen och gärna hör höga kanter i mikron kommer smetens volym att tredubblas när den kokar.
  2. Ställ in full effekt i ca 7-10 minuter beroende på vilken styrka din mikro har.
  3. Finhacka mandeln. Gör kulprovet efter ca 7 minuter, är den inte riktigt klar, fortsätt i någon minut till.
  4. Tillsätt sedan smöret och rör till en blank smet. Ha sist i mandeln och fördela knäcken i formarna :)
  5. Vill man kan man sedan dekorera med choklad t.ex.

Baileystryffel

Näst ut är den fantastiska Baileystryffeln! En len chokladtryffel med en hint av Baileys men även denna resulterar i kladdiga händer :)

Vi gjorde dubbelsats och har alltså här 500g choklad! :P

Den varma tryffelsmeten, god redan nu ;)

Att rulla tryfflar lämnar sina spår....

Så här såg våra ut när de var färdiga ! mums!

Ingredienser ca 20 st

  • 1 dl grädde
  • 2 msk Baileys
  • 250 g choklad
  • kakao


Gör så här

  1. Koka upp grädde och Baileys i en kastrull och tag sedan av den från plattan.
  2. Hacka chokladen och hiva ner den i grädden och låt den smälta.
  3. Låt smeten stelna så pass att du kan forma bollar av den. (vi hällde upp smeten i en stor matlåda och satte in i frysen ett tag typ 1 timme)
  4. Rulla runda kulor av smeten som du sedan rullar i kakao och lägg eventuellt i knäckformar.a

 


Julgodis!!

Dagarna och veckorna för den delen bara rusar förbi mig, här levs, andas, äts och sovs uppsats!! Vi är vart fall inne på sista delen av uppsatsen nu och hoppas att HELA ska vara klar på lördag! Vi tog oss i vart fall lediga en lördag och bakade juigodis med våra härliga vänner :D Först ut är mina favoriter Mozartkulorna! Dessa är nog det enklaste julgodis man kan göra, om man inte är rädd för att bli kladdig om händerna ;)

Dessa små ljuvliga saker har ett lent hjärta av nougat som är omgivet av mandelmmasa och ett yttre lager av choklad, helt underbart.


Ingredienser till ca 20 stycken:

  • 125 g nougat
  • 150g mandelmassa
  • 150g choklad

Gör så här:
1. Skär nougaten i ca 20 lika stora bitar. Rulla dem till kulor och låt stelna i kylen.
2. Dela mandelmassan i 20 bitar som du plattar ut tunt. (vi skivade den "korv" med mandelmassa vi köpt så fick vi runda plattor på en gång :) bara att trycka ut med fingrarna el en kavel :P)
3. Lägg sedan en nougatkula på varje platta och forma mandelmassan runt nougaten så den täcker nougaten.
4. Hacka chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller mikro.
5. Doppa kulorna i chokladen och låt dem sedan stelna på bakplåtspapper .

 


Eddos även kallade Taro - en besvikelse

Nyfikenheten har slagit till igen och denna gång var det Eddos som fick följa med hem från affären :) Efter lite sökning på nätet hittade jag ett lovande recept, nämligen eddo creamsoup, vilket var en riktig besvikelse, som tapetklister ungefär... så jag bryr mig inte om att lägga upp receptet. Har ni använt eddos med bra resultat?

Jag har ätit taroglass gjord på kokosmjölk som var fantastiskt god, nån mer som provat denna glass?

 


Kolakakor - bästa mutan nånsinn!

Dessa ljuvligt sega och krispiga kakor har hjälpt mig att få som jag vill många gånger ;) Bara sista veckan har jag använt dem både för att muta min man och min uppsatspartner, helt perfekt alltså!

Till ca 15 stycken:

  • 50 g margarin
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
Gör så här:
  1. Sätt ugnen 175 grader.
  2. Blanda ihop mjöl, farinsocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  3. Nyp ihop mjölblandningen med margarin och blanda ner sirapen.
  4. Rulla ut degen till en avlång tjock "korv" som du lägger på ett bakplåtspapper och plattar ut med fingrarna.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  6. Skär längden i ca 2,5 cm breda bitar medan kakan fortfarande är varma.
  7. Ät och njut!

RSS 2.0