Sparrissoppa

Då min yngsta syster påpekade att det var falsk marknadsföring att inte ha recept på den rätt som visas i headern på min blogg så kommer nu mitt recept på sparrissoppa :)

 

 

Detta är en len soppa med rund en smak av sparris

Ingredienser:
  • ca 500g färsk sparris
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 5dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • redning: 0,5 dl vatten + 1msk vetemjöl
Gör så här:
  1. skölj sparrisen och bryt av den träiga biten längst ner
  2. koka sparrisen så att den den blir riktigt grön, detta tar bara 1-2 minuter
  3. fiska upp sparrisen och lägg den till sidan
  4. häll upp vatten, matlagningsgrädde och lägg i buljongtärning, låt koka upp
  5. skär av topparna på sprrisen och lägg ner stjälkarna i matberedaren och häll på vätskan och mixa
  6. häll tillbaka soppan i grytan och koka upp och red av med vetemjöl utblandat i lite vatten
  7. låt soppan småkoka i några minuter
  8. häll upp och garnera med sparristopparna, servera med en macka och kanske en klick creme fraiche i soppan

Ett av mina favorit mellanmål!

Jag stekte upp 2 annanasringar i en torr stekpanna så att annanasen blir lite karameliserade, dela ringarna och lägg dem i en skål, häll på keso och lite vaniljsocker, SÅ GOTT!

Lördagsfrukost :D

Lördagsfrukosten bestod idag av en jordgubbssmoothie (jordubbar och vaniljyoghurt som mixats) och ostfralla med avokado, skinka, paprika och majonäs. Super smarrigt!

Pipes of Scottland

Igår var vi på Pipes of Scottland för att fira Emils nya tjänst. Det var en ganska häftig pub med storblommiga tapeter, bord och stolar av mörkt trä och och skottskrutiga tyger, igår var det första fredagen efter löning så det var ju proppfullt, men vi hade lyckats reservera ett bord. Menyn var inte så stor men det fanns både förrätter, huvudrätt och efterrätter. Vi delade på en charktallrik, som var jätte god förutom en slags salami som det var anis eller nån liknande brödkrydda, tänk er en salami som smakar lakris! Till huvudrätt valde vi hamburgare, Emil den vanliga och jag den vegetariska, tyvärr var det bara ost och quornburgare i den vegetariska och nötburgare, ost och bacon i den icke-vegetariska, ingen sallad och ingen dressing, vilket var trist. Till hamburgaren fick vi pomfritt och en supergod senapssås (med hårstrå i) och några salladsblad och en bit tomat som garnityr, här är grönsaker tyvärr inte en del av måltiden. Till efterrätt åt jag en varmchoklad bakelse som var supergod och till denna serverades det ochså en len och krämig vaniljglass (även denna serverad med hårstrå i). På detta stället drack jag faktiskt min första öl en Timmermans raspberry... om man nu kan kalla det öl det smakade ungefär som hallonsoda:D  När jag talade om för personalen att jag fått två hårstrån i min mat bad de så mycket om ursäkt OCH de drog bort kostnaden för en av huvudrätterna! Hit kan jag tänka mig att gå  igen för att ta en drink eller så men inte för att äta.

Bilden är tagen från:
http://www.anthonymartin.be/Documents/Document/Large/20090911093743-Bottle_Timmermans_Framboise_25cl.png

Dagens frukost

Dagens frukost bestod av grovt rågbröd med bordsmargarin, kalkonbröst och paprika och en skål med fil, musli och frukt.

Idah hade jag äpple, kiwi och physalis på min fil.

Thai-inspirerad kycklinggryta

Det här är en av våra absoluta favoriträtter, denna kycklinggryta är stak men samtidigt krämig och suveränt god!

Ingredienser till ca 4 portioner:
  • 1pkt bacon
  • Ca 300g champinjoner
  • Salt
  • peppar
  • 1 stor gullök
  • 2 kycklingfiléer
  • Ca 2dl matlagningsgrädde
  • Kycklingbuljong
  • 1-2 tesked grön currypasta
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 msk soja
  • 1 morot
  • ½ gul paprika
  • ½ rödpaprika
  • Ca 150g broccoli
  • eventuellt cashewnötter

Serveras med:
Ris, bulgur eller liknande.

Gör så här:
  1. Stek baconet nästan knaprigt, lägg över baconet i en skål.
  2. Skölj, ansa och dela champinjonerna i mindre bitar och stek i baconfettet på låg värme, krydda med salt och svartpeppar, stek länge (ca 15min).
  3. Strimla löken fint och häll i den bland champinjonerna, stek på svag värme tills löken blir mjuk och lite genomskinlig. Häll ner champinjoner och lök i skålen.
  4. Ansa och dela kycklingen i munsstora bitar, stek på medelhög värme så att kycklingen får färg.
  5. Häll ner bacon, lök och champinjoner i stekpannan med kycklingfiléerna och häll på matlagningsgrädden, tillsätt currypasta, buljong, cayennepeppar och soja.
  6. Skala och dela moroten i tunna stavar och lägg ner i stekpannan.
  7. Koka broccolin så att det fortfarande är ganska hård, skölj i kallt vatten.
  8. Skölj, ansa och dela paprikorna i fina strimlor, dela broccolibitarna i lagom munsbitar.
  9. Lägg ner paprika, broccoli och cashewnötteri stekpannan och låt puttra i ett par minuter.
  10. Servera med ris.

Ingredienser till ca 4 portioner:

1pkt bacon

Ca 300g champinjoner

Salt

peppar

1 stor gullök

2 kycklingfiléer

Ca 2dl matlagningsgrädde

Kycklingbuljong

1-2 tesked grön currypasta

2 krm cayennepeppar

1 msk soja

1 morot

½ gul paprika

½ rödpaprika

Ca 150g broccoli

Serveras med:

Ris, bulgur.

Gör så här:

1. Stek baconet nästan knaprigt, lägg över baconet i en skål.

2. Skölj, ansa och dela champinjonerna i mindre bitar och stek i baconfettet på låg värme, krydda med salt och svartpeppar, stek länge (ca 15min).

3. Strimla löken fint och häll i den bland champinjonerna, stek på svag värme tills löken blir mjuk och lite genomskinlig. Häll ner champinjoner och lök i skålen.

4. Ansa och dela kycklingen i munsstora bitar, stek på medelhög värme så att kycklingen får färg.

5. Häll ner bacon, lök och champinjoner i stekpannan med kycklingfiléerna och häll på matlagningsgrädden, tillsätt currypasta, buljong, cayennepeppar och soja.

6. Skala och dela moroten i tunna stavar och lägg ner i stekpannan.

7. Koka broccolin så att det fortfarande är ganska hård, skölj i kallt vatten.

8. Skölj, ansa och dela paprikorna i fina strimlor, dela broccolibitarna i lagom munsbitar.

9. Lägg ner paprika och broccoli i stekpannan och låt puttra i ett par minuter.

10. Servera med ris.

 


Frukost

Min frukost idag bestod av en rågbrödsmacka med sallad, tomat, majonäs och leverpastej och till det hade jag en skål med bär som jag toppade med vaniljyoghurt och solrosfrön. Och som alltid lite varmt te att dricka:)

Även om det syns lite dåligt så är mer än hälften av innehållet olika bär, idag hade jag jordgubbar, hallon och björnbär.


Billig och järnrik lunch

Till lunch idag åt jag en riktigt billig lunch, den kostar inte änns 4kr! Blodpudding med vitkål och lingonsylt! Finns det nått bättre till blodpudding än just vitkål och lingonsyltssallad? Länge så åt jag inte blodpudding men sen jag lärt mig vilket effektivt sätt det är att få i sig det järn vi behöver, framförallt kvinnor så försöker jag att äta det med jämna mellanrum. I den här potionen vitkål får jag dessutom i mig hela dagsbehovet av C-vitamin :D.

Det jag brukar göra är att skära upp all blodpuddingen i ca 1,5cm tjocka bitar och steka typ 3minuter på varje sida. De bitar jag inte äter låter jag svalna och lägger sen på en skärbräda och lägger in i frysen så att bitarna blir "styck frysta", lägger dem i en plastpåse i frysen och så kan jag ta upp så många bitar jag behöver nästa gång och bara slänga in dem i mikron några minuter medan jag hyvlar lite vitkål:)

Mellanmål innan jobbet

Varma hallon, björnbär, jordgubbar och blodapelsinklyftor och toppat med äppelmos.

 

Måste ladda batterierna med energi innan jag ger mig av för att jobba några timmar på Stiftelsen Gatubarn Idag valde jag en macka med makrill och en skål med varma bär toppad med hemgjord äppelmos, varmt och gott i kylan!


Kola & jordnötskakor perfekt en kall vinterdag

Vilken vacker vintersöndag vi hade igår!

Efter en långpromenad i kylan kom vi hem och fikade på varmt te och hembakade kola och jordnötskakor :) de är knapriga utanpå och lite sega i mitten, super gott!

Ca 10 st stora kakor

Ingredienser:
  • 50g margarin
  • 50g chunky jordnötssmör
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk sirap
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg. Dela degen i ca 10 bitar för stora kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200° i cirka 5 minuter.

Upphottad pyttipanna

När jag väl lyckats ta mej hem genom snöstormen från mitt afro danspass, så bjöd Emil mig på lunch, en förbättrad och smaskig pyttipanna!

Det är alltså köpt pyttipanna med lite bladspenat, broccoli, sojabönor (de gröna, man köper dem frysta i sina skidor) och till var det stekt ägg och marinerade kikärtor, super gott!

Medan man steker pyttipannan så kokar man upp en gryta med vatten, hivar i sojabönorna och låter dem koka några minuter. Fiska upp skidorna med en hålslev eller liknanade och dumpa i broccolin i vattnet. Plocka ut bönerna ur skidorna och dela den kokta broccolin och lägg ner stekjärnet med pyttipanna, häll i bladspenaten och låt alla grönsaker steka med i en 4-5minuter.

Marinerade kikärtor
Blanda olja, balsamvinäger, lite salt och lite sambal olek eller senap och lägg i de väl sköljda kikärtorna.

Servera med stekt ägg.

Fullkornsfrallor

Det här är nyttiga och goda fullkornsfrallor som är bra att ha till frukost eller mellanmål. För att ett bröd ska få kallas fullkornsbröd måste det innehålla minst 50% fullkornsmjöl, t.ex. grahamsmjöl (som är fullkorns vetemjöl).


Ingredienser:

  • 5 dl vatten
  • ca 8 dl vetemjöl
  • ca 8 dl grahamsmjöl
  • 50g jäst
  • 4 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
Dekoration/topping:
pumpakärnor, vallmofrön, solroskärnor eller nått annat kul du kan komma på:)


Gör så här:

  1. Värm vattenet till cirka 37 grader.
  2. Blanda vetemjöl special med grahamsmjölet i en bunke.
  3. Tryck ut mjölet mot bunkens kanter så att en grop bildas i mitten.
  4. Smula ner jästen i gropen.
  5. Tillsätt rapsolja, salt, honung och det ljumna vattnet i gropen.
  6. Rör så att jästen löser upp sig och jobba in mjölet i degvätskan inifrån och ut.
  7. Arbeta tills du fått in allt mjöl i degen.
  8. Ta upp degen på bakbord och knåda den kraftigt för att få en elastisk deg som ger luftiga frallor.
  9. Lägg tillbaks degen i bunken och låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk i cirka 30 minuter.
  10. Ta upp degen, knåda den ytterligare en stund och dela degen i ca 16 bitar.
  11. Forma degbitarna till runda frallor. Lägg dem därefter på en plåt med bakplåtspapper.
  12. Om duvill ha dekoration/topping på frallorna så tryck övre delen av frallorna först i en tallrik med vatten och tryck därefter frallorna hårt på en tallrik med vald dekoration, till exempel pumpakärnor, vallmofrön eller solrosfrön.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Jäs frallorna på plåten under bakduk i cirka 30 minuter.
  15. Baka frallorna i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 10-12 minuter tills de fått fin färg.

Jordgubbsmilkshake


Denna milkshaken blev verkligen supergod! och den är jätte lätt att göra!

Ingredienser:
350g jordgubbar (jag använde frysta som jag tinade lite snabbt i micron)
2 dl lättmjölk
ca 1 dl vaniljglass*

Mixa allt i en mixer, häll upp i två glas och garnera med en jordgubbe :)

*om jag är sugen på detta i veckan så byter jag ut mjölk och glass mot 3dl naturellyoghurt och 1tsk vaniljsocker, för att få en nyttig variant.


Lördagsfrukost - finns det något bättre?

Finns det något bättre än en god frukost på en lördagmorgon, när hela dagen ligger framför en? Idag hade vi milkshakes, hembakade ostfrallor, pålägg och te.


Vad äter ni till frukost en lördagsmorgon?

En deg tre slutresultat!

Det här är ett recept på en deg som är lätt att göra och som ger flera härliga resultat! På den här degen gjorde jag 8 ostfrallor, 3 ost & baconfrallor och 2 st minipizzor:)

 

 

 

Ingredienser:

  • 50g jäst
  • 50g margarin
  • 5 dl lättmjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 1 dl vetekli
  • ca 12 dl vetemjöl



Till ostfrallorna:

  • ca 2 dl riven ost



Till ost & bacon frallorna:

När vi var i Österrike i somras åt vi baguetter med just bacon & ost på och eftersom de var så goda har jag sen gjort en egen varient av dessa:)

  • 100g tärnat bacon
  • 1 dl riven ost


Till minipizzorna:
  • 3 msk ketchup
  • 2 krm sambal olek
  • 50g blad spenat
  • 3 skivor skinka
  • 2 annansringar
  • 4 skivor ost
  • torkad oregano

Gör så här:
  1. Smält margarinet
  2. Medan marginet smälter, smula ner jästen i stor bunke.
  3. Häll ner mjölken över margarinet och värm till fingervärme (stoppa ner ett finger, vätskan ska knappt kännas för den har samma temperatur som din finger)
  4. Slå vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
  5. Tillsätt salt, sirap, kli och rör runt.
  6. Tillsätt vetemjölet, börja med hälften och arbeta in det innan du häller i resten.
  7. Arbeta in mjölet och knåda degen så att den blir smidig.
  8. Lägg tillbaka degen i bunken och täck med en kökshandduk, låt jäsa i 30min.
  9. Ta upp degen och dela den först på hälften.
  10. Ta halva degen och dela i ca 8 bitar som du rullar till bullar.
  11. lägg bullarna på en plåt täck med kökshandduken och låt jäsa ca 30 min.
  12. Ta den andra deghalvan och dela i 4 delar, tryck ut degen i avlånga "båtar" så att det blir en hålighet.
  13. lägg på plåt och låt jäsa under handduk 30 min.
  14. sätt ugnen på 225 grader.
  15. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter för ostfrallorna och ca 14 minuter för ost & baconfrallorna

Minipizzorna:

  1. Den sista degbiten kan man spara i kylskåpet i ett dygn om man vill, när man vill göra minipizzorna tar man fram degen, sätter ugnen på 225 grader.
  2. plattar ut degen till 2 runda plattor
  3. klick utketchup och sambal olek om du gillar stark mat.
  4. lägg på bladspenat, skinka, annanasringar, oregano och ost.
  5. sätt in i ugnen i ca 10 min.




Äppelmos

Idag har jag gjort egen äppelmos! Den äppelmos man köper i affären är ofta väldigt söt, så när jag har tillfälle kokar jag gärna min egen.




Ingredienser:

(ca 8 dl)

2 kg äpplen
0,5 dl socker eller honung

Gör så här:

  1. Skala och kärna ur äpplena.
  2. Lägg äpplena i en gryta och täck med vatten.
  3. Koka äppelbitarna tills de är mjuka.
  4. Vispa sönder äppelbitarna i en mixer eller med elvisp.
  5. Smaka på äppelmoset och se om du behöver tillsätta socker eller honung, mänden varierar på hur söta dina äpplen var.

Fördelen med att göra sin egna äppelmos är att man själv kan välja hur söt och smaksätta den efter eget huvud t.ex. med kardemumma, kanel eller honung.

Eftersom det inte är något konserveringsmedel i detta recept, så är det bäst att bara hälla upp 1 burk med mos att förvara i kylskåpet och frysa resten.


Japansk curry

Det här är min variant av japansk curry, traditionellt har man inte linser i curryn utan morötter, potatis, lök och något slags kött som man sedan serverar med ris. I flertalet kulturer ses nämligen potatisen snarare som en grönsak än som kolhydratkällan, men jag tycker det blir lite kaka på kaka och serverar däför min curry med broccoli.

Ingredienser:

(ca 4 portioner)
  • ca 300g nötköttbitar
  • vatten
  • 1 dl röda linser
  • 1,5 gul lök
  • 4 stora potatisar
  • 0,5 förpackning vermont curry*
  • 2 tsk sambal olek
  • 200g broccoli
Gör så här:
  1. Bryn köttet i lite olja el flytande margarin.
  2. Lägg köttet i t.ex. en stekgryta och häll på vatten så att köttet täcks.
  3. Låt koka i 1 - 1,5 timme  (så att köttet blir mört).
  4. Dela potatisen i mindre bitar och strimla löken.
  5. Tillsätt lök, potatis och linser till grytan.
  6. Tillsätt sambal olek om du vill ha en starkare curry.
  7. Bryt curryn i kuber och lägg ner i grytan, låt koka ca 15 min.
  8. Späd eventuellt med lite mer vatten.
  9. Servera med kokt broccoli.
*Vermont Curry är en färdig currybas som är ungefär som våra buljongtärningar, men köps i större förpackningar på vissa asiatiska affärer  t.ex. Japanska Torget i Stockholm. Currybasen finns i olika styrkor och med olika "grad" av sötma.


Välkommen till min blogg!

Hej!
Jag är en matglad tjej som pluggar sista året på dietistprogrammet. Jag har skapat denna bloggen för att kunna dela med mig av roliga och goda recept som också är nyttiga... iallafall de flesta gånger, jag liksom alla andra älskar choklad, kakor och godis och jag tycker att livet skulle vara bra tråkigt utan något gott ibland. Jag kommer också att dela med mej av intressanta saker som jag får lära mig på min utbildning, och om det är någon som har en fråga om dietistutbildningen, kost, näring, allergier eller liknande så får man jätte gärna fråga!

RSS 2.0