En variant av tacos

Nu är det att par veckor sedan Emil fyllde år men här kommer lite bilder och ett recept på hans födelsedagsmiddag :)

Kyckling och kikärtsgryta:

  • 1 kycklingfilé
  • 0,5 burk kikärtor
  • 0,5 aubergine
  • 4 st okra
  • ca 200g krossade tomater
  • 1 burk icas tacosalsa, medium
Gör så här:
  1. Ansa kycklingfileén, dela den i ganska stora bitar och stek den sedan i t.ex. lite flytande margarin.
  2. Skölj auberginen och dela den i stora bitar och häll ner den tillsammans med kycklingen, och låt det hela steka tills kycklingen fått fin färg.
  3. Häll på tacosalsan, krossade tomater och låt småkoka 4-5 minuter.
  4. Skölj kikärtorna ordentligt så att de inte skummar längre och häll sedan ner dem till de andra ingredienserna.
  5. Skölj och dela okran i ca 1,5cm långa bitar och lägg ner i grytan (okran kommer att bli väldigt slemmig när du skär i den, den ska vara sådan :) Okran kommer att reda grytan så att den får en fastare konsistens)
  6. Låt småkoka ett par minuter så att grytan tjocknar.
  7. Servera i tortillabröd med ost, paprika, vårlök, avokado, sallat, annanas, feferoni eller andra grönsaker du gillar

Irländsk frukost :P

Talar man om irländsk frukost så handlar det om riktigt mäktig mat alltså!!
Det här är den vegetariska versionen av en irländsk frukost med stekta ägg, bakes beans, tomat, stekta champinjoner, potatisbakelse (smakade lite som potatiskroketter) och rostat bröd.
Full irländsk frukost med rostat bröd, stekta champinjoner, korv, bacon, tomat, stekt ägg, nån potatis/brödgrej och blodkorv (en slags blodsmet med hela korn av något sädeslag, smakade jätte gott och inte alls som den svenska blodpuddingen.
Liten irländsk frukost som innehåller rostat bröd, bacon, korv och stekt ägg .

Ostron

Har ni testat ostron någongång? Igår var första gången för oss :) Dublin är ju en hamnstad och en av deras specialiteter är just ostron och då var vi ju tvungna att testa :) Jag tycker det smakade lite som om man tagit havsvatten och hällt i gelantin, alltdå inte särskillt imponerad :)

Dublin!

Hej pa er!!
Jag befinner mig nu i Temple Bar destriktet i Dublin pa Irland!! Darfor kommer uppdateringarna pa denna blogg att vara sporadiska de narmsta veckorna :) Hoppas ni har det bra hemma i Sverige, har ar det super varmt och aventyr som vantar :)

Kram
Carita

Resemat :)

Vi ska ju ut och tågluffa nu, och något som vi lärt oss från förra året är att man behöver lite mat med sig för timmarna på tåg kan bli långa och maten man kan köpa ombord är ofta svindyr. Sen tenderar jag att bli väldigt lättretlig om mitt blodsocker sjunker, så det är bäst att ha något lätt tillgängligt med sig :D

I vår packning åker det alltså ner färdiga knäckemackor, muslibars (köpta i 6-pack på citygross), rågbröd (brukar vara svårt att hitta utomlands), mjukost på tub (behöver inte förvaras kallt utan går bra att ha i väskan), pulversoppor och te.

När man kommer sent till sitt hostel kan det vara svårt att få tag på mat, men med en pulversoppa och en macka är man en bra bit på väg, det kommer att komma till en del färsk frukt på vägen också om jag känner mig själv rätt :P

Glass!!

Vad sägs om hemgjord glass? finns det något bättre en varm sommardag? Eller närsom egentligen :P Ingen lightglass det här dock, men god som attan :P

Geundreceptet ger en len vaniljglass, man kan byta ut vaniljsockret mot vaniljstång om man vill göra glassen lyxigare :)

Grundrecept på glass:

  • 2dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
Gör så här:
  1. Vispa grädden i en skål
  2. Dela äggen
  3. blanda äggulor, vaniljsocker och florsocker i en annan skål.
  4. Blanda samman vispgrädde och äggsmeten, häll i en form och ställ i frysen.
  5. För att få en mjukare glass kan man röra i smeten som står i frysen var 2o:de minut i 1-1,5 timme. Beroende på hur tjockt glasslagret i formen är tar det 2-4 timmar innan glassen är helt frusen.
  6. Låt tina ca 20 minuter innan den serveras om den blivit helt frusen.

Kanelglassen är heeeelt ljuvlig!! Med en fyllig smak av kanel som inte dominerar om man har andra glassorter jämte, en av mina absoluta favoriter!!


Kanelglass:
  • En sats glassmet som ovan
  • 3 tsk malen kanel
  • 3 msk grädde
Gör så här:
  1. Blanda kanelen med grädden och låt smeten svälla i ca 10 minuter.
  2. Gör glassmeeten enligt ovan, häll i knaleröran och vispa runt
  3. Sätt in i frysen.

Det här är en av mina personliga klassiker som jag har gjort sen jag var runt 15 år, den är en superb blandning av söt glass, lite syrlig och liite isig annanas och den krispiga daimen, och brukar falla i smaken hos vuxna som barn. På knytiskalas blir jag ofta ombedd av attt ta med denna glass som efterrätt :P



Annanas- och daimglass
  • En sats glassmet som ovan
  • 2 st dubbeldaim
  • 1 liten burk krossad annanas
Gör så här:
  1. Gör en glassmet som ovan
  2. Krossa daimen i småbitar
  3. Öppna den krossadeannanasen och pressa ut saften, annars kommer glassen bli väldigt isig och hård.
  4. Blanda ner den krossade annanasen och daimen i glassmeten.
  5. Rör i denna glassen med jämna mellanrum medan den står i frysen för att daimen och annanasen inte ska sjunka till botten.

Cookies med tranbär, apelsin och cashewnötter 1.0

Jag har gjort ett första försök till cookies med tranbär, cashewnötter och apelsinskal, dessa blev goda men receptet behöver justeras då kakorna blev lite flottiga, så nästa gång kommer jag minska margarinmängden och kanske öka mjölmängden lite. Dessa blev kanpriga längst ut och lite för mjuka i mitten, så det kommer att komma en ny version med tiden.


Ca 10 st stora kakor

Ingredienser:
  • 100g margarin
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl sirap
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 25g tranbär
  • 40 g cashewnötter
  • apelsinskal av 0,5 apelsin

Gör så här:
  1. Grovhacka cashewnötter och tranbär.
  2. Skala halva apelsinen med en potatisskalare så får du inte med så mycket av det vita beska skalet, hacka apelsinskalet i lite mindrebitar.
  3. Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg.
  4. Rulla en längd av degen och slå in den i plastfolie och låt ligga 20-30 minuter i frysen.
  5. Dela degen i ca 10 bitar för stora kakor.
  6. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200° i cirka 7-8 minuter.

Presentinslagning

Som ni vet tycker jag det är superroligt att slå in presenter och idag har jag fixat Emils födelsedagspresent :)

Här har jag använt ett grönt bomullspapper som är bubblat och ett svart sidenband. Hoppas han kommer att gilla den :P

 


Syrensaft

Har ni någonsinn hörttalas om syrensaft, eller testat det? Jag såg detta receptet på Fröken Dills blogg i förra veckan. Spännande! så jag var ju tvungen att testa :D

Av de ljuslila syrenblommerna fick jag en saft som hade kunnat vara hallonsaft i vartfall färgmässigt. Smaken var inte så söt och blommig som jag hade tänkt mig, den var ganska syrlig och var lite lik fläderblomssaft i smaken. Det ska bli spännande att få bjuda på denna saft i sommar :)

Syrensaft
20 klasar syrenblommor
0,9 kg socker
1,25 l vatten
30 g citronsyra
1 citron

Tvätta citronen. Skär i tunna skvior. Skölj syrenblommorna. Varva blommor, citron, socker och citronsyra i en bunke.
Koka upp vattnet. Häll på och rör om så att sockret och citronsyran löser sig. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp i 3 dagar. Rör då och då.
Sila saften.

Kycklingsallad

Detta är en super god och matig sallad, som passar perfekt när man vill ha en sallad men inte vill ha kall mat :)


Ingredienser:
  • 3 kokta potatisar
  • o,5 kycklingfilé
  • 6 körsbärstomater
  • 8 sallatsblad
  • Lite strimlad ost
  • Svartpeppar
Dressing:
  • 2 msk majonäs
  • 1 kokt vitlöksklyfta
  • 1 msk vatten
  • 1 krm sambal olek
  • 1 krm fisksås
Gör så här:
  • Koka potatisen och stek kycklingfilén
  • Koka en vitlöksklyfta i vatten på spisen eller i mikron så att den blir mjuk.
  • Blanda alla ingredienser till dressingen och tryck ut vitlöksklyftan som ska vara mjuk och kladdig och vispa ihop med de andra ingredienserna.
  • Blanda den något svalnade potatisen med den stekta kycklingen, sallaten, kvartade körsbärstomater och ost.
  • Servera med dressingen och och lite svartpeppar

Kvällssnacks

Jag sitter och väntar på att Emil ska komma hem från sitt kvällsmöte på jobbet, men eftersom det lär ta ytterligare en timme innan han kommer har jag satt mig ner för att göra lite research inför semestern :) Och lite gott att knapra på förståss :D

Ett glas rött vin och äppelklyftor som jag ringlat lite chokladsås över, enkelt och supergott :P

Smörgåstårta

Nu när min syster är på besök, beslutade vi oss för att göra en gammal goding, nämligen smörgåstårta!! Detta är en rätt som man kan variera i evighet, vi valde att göra en havsinspirerad variant som blev suupergod!! Denna är lätt att göra och den vinner på att stå några timmar innan man serverar den :D En perfekt sommarrätt, som inte kräver att man startar spis eller grill :D


Man behöver till 4 portioner:
  • 18 skivor t.ex. orginaltoast
  • 2 fyllningar t.ex. tonfiskröra och räkröra
  • Topping se förslag nedan


Tonfiskröra:

  • 1 burk tonfisk
  • 0,5 dl lätt créme fraich
  • 0,5 dl majonäs
  • 1 vårlök
  • 0,5 tsk tsk chilliflagor
  • 0,25 lime
Gör så här:
  1. Häll tonfisken i en sikt och låt den rinna av ordentligt.
  2. Finstrimla vårlöken
  3. Blanda créme fraich, majonäs, tonfisk, vårlök, chilliflagor och tonfisk
  4. Pressa över limen och rör runt ordentligt
Räkröra:
  • ca 200g räkor
  • 0,5 äpple
  • 1 vårlök
  • 1dl lätt créme fraische
  • 0,5 dl majonäs
  • ca 3 msk hackad dill
  • salladskrydda
  • örtsalt
Gör så här:
  1. Hacka äpple
  2. Finstrimla vårlöken
  3. Blanda äpple, vårlök, dill, räkor, créme fraich och majonäs
  4. Smaka av med salladskrydda och örtsalt

Lägga ihop smörgåstårtan:

  1. Skär av brödkanterna och lägg ut 6 skivor tätt ihop.
  2. Bred ut tonfiskröran över brödskivorna
  3. Lägg ut 6 nya brödskivor ovanpå tonfiskröran
  4. Bred ut räkröran över det nya brödlagret
  5. Lägg ett nytt lager med 6 brödskivor
Topping:
  • 1 dl créme fraiche + 2 msk majonäs
  • 0,5 plocksallatshuvud
  • 6 körsbärstomater
  • 2 dl räkor
  • ca 6 cm gurka
  • Dillmajonäs (4msk majonäs + 2 msk hackad dill)
  • Hackad dill
Gör så här:
  1. Blanda créme fraich och majonäs och bred ut över topplagret av bröd
  2. Skölj och torka sallatsbladen och lägg dem på smörgåstårtans kanter
  3. Lägg räkorna i mitten av smörgåstårtan där sallatsbladen inte täcker
  4. Skär gurkskivor och skär ett snitt i dem, vrid dem och plasera ut dem
  5. Skär ett sicksackmönster genom körsbärstomaterna så att de delas som små näckrosor och sätt ut dem
  6. Spritsa ut dillmajonäsen och strö över hackad dill.

Lyxiga våfflor

Nu när min kära syster är på besök så har jag bjudit på en extra lyxig frukost, nämligen äppelvåfflor med vit choklad, Supersmarriga!! När man skär i dem väller det ut smält varm vit choklad och den som legat mot vjärnet blir härligt karameliserad, mums säger jag bara!!

Till dessa våfflor hade vi melon, kiwi, hallon och keso.

ca 12 Äppelvåfflor med vit choklad

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 3 dl lättmjölk
  • 2 dl havregryn
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 äpplen (gärna syrliga t.ex. Granny Smith)
  • flytande margarin till våffeljärnet
  • 100g vit choklad
Gör så här:
Knäck äggen i en skål, häll på mjölken och vispa ihop, tillsätt alla torra ingredienser, vispa ihop och låt stå mellan du sköljer, kärna ur och river äpplena. Blanda ner det rivna äpplet och rör runt ordentligt. Dela chokladen grovt och rör ner. Grädda i smort våffeljärn.

Plockmat

Vi började helgen med en underbar plockmiddag framför den nya filmatiseringen av Going Postal, författaren till boken är Terry Pratchett som nån av er kanske känner igen :) Här kommer i vart fall lite bilder på min och Emils fredagsmiddag!

Stekta champinjoner och aubergin, morotsstavar, gurkstavar och coctailtomater

Här var det choritzo, grillad rostbiff, salchichon och jalapenjo ölkorv

Ostkuber, fetaost, nätmelon, lime, vindruvor, pesto, mangosås och basilikasås

Ekologiska chips och gucamole


Snabb pastasallad

Nu är det äntligen sommarlov, tentan kändes bra så jag hoppas jag klarade den. Nu är min kära syster här några dagar så vi ska njuta av den första delen av sommarlovet tillsammans :)



Detta är en supergod och snabb pastasallad med massor av smak som man kan variera i nästan oändlighet :D Super bra för de dagar men inte har tid att stå i köket eller hellre gör något annat som att njuta av den ljuvliga sommarvärmen.

Ingredienser till 2 portioner:
  • Pasta
  • 0,5 liten påse ruccola eller andra sallatsblad
  • 0,25 rödlök
  • 4 msk pesto
  • 7-8 cm smakrik korv t.ex choritzo
  • 8 coctailtomater
Gör så här:
  1. Koka pastan
  2. Skölj bladen, strimla rödlöken och kvarta coctailtomaterna, blanda ihop och fördela på 2 tallrikar
  3. Strimla korven tunt och fördela även denna på tallrikarna
  4. Blanda den kokta pastan med peston och blanda sedan runt med grönsaker och korv
  5. Servera och njut!

Chocolatechipcookies

Tänkte muntra upp flickorna med lite gott till tentaplugget, de håller alla på att tömma sina kylskåp inför sommarlovet och det tenderar ju att bli lite tråkig mat då. Jag däremot har fulla skåp och har svängt ihop lite chocolatechipcookies, inte de som är stora och sega utan de här är lite mer som Maryland kakorna, små och spröda, mums!


Ingredienser till ca 20 kakor:
  • 100g margarin
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn eller havre- och korngryn
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 100g choklad
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
Gör så här:
  1. Ställ fram margarinet så att det blir rumstempererat.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  3. Fördela det rumsvarma smöret i de torra ingredienserna, blanda ner chokladen.
  4. Knäck ner ägget
  5. Rör samman degen och forma den till en lång "korv", slå in den i plast och lägg den i frysen 20 minuter
  6. Sätt ugnen på 200grader
  7. Skär ca 1cm tjocka skivor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper
  8. sätt in i ugnen i ca 10-12 minuter

Snabb grön soppa

Nu är jag inne på slutspurten för tentan, får se hur det går, jag har haft all världens distraktioner denna gång! Först blir jag uppsagd från mitt extrajobb när hela kontoret ska stängas ner, sen var det att söka nytt sommarjobb så klart (lycka till med mindre än 1 månad tills sommarlovet liksom), sen kom min söta svägerska och hennes vännina upp, och eftersom de är roliga människor så valde jag att vara social och ha kul med dem, sen ringde en hjärtskärrad syster och det tog mig en hel dag att lugna ner mig själv efter det och i förgår gick mina glasögon sönder! Jag kan INTE läsa utan dem, jag har linser som jag använder men mina ögon blir irriterade och svider när jag anstränger dem som vid läsning... Det känns lite som att ödet är mot att jag ska plugga inför denna tenta, hihi, jag kommer då inte få något dåligt samvete om jag skulle kugga denna tenta, har ju så mycket att skylla på! det är ju bara att göra om den!

Nu ska jag sluta tjata på om mig själv! Med så mycket att göra så är det snabb matlagning som gäller och här kommer ett snabbt, billigt, vegetariskt och enkelt recept :D

Denna soppan är ganska tjock, väldigt krämig, mild och rund i smaken med en ton av pepprighet.


Grön soppa 1 stor portion eller 2 små:
  • 2 medelstora potatisar
  • 2 dl frusna ärtor
  • 1 vårlök
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 dl lättmjölk
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk philladefiaost, créme fraiche eller liknande
Gör så här:
  • Skala och skär potatisen i skivor
  • Strimla den vita delen av löken fint och den gröna grovt, lägg undan den gröna delen till dekoration.
  • Lägg ner potatisen och löken(vita delen) i en gryta och häll på mjölk, vatten och buljongtärning
  • Koka tills potatisen är mjuk, häll i ärtorna, låt koka 2-3 minuter till
  • Häll allt i en mixer och pulsmixa
  • Häll upp i en skål, toppa med en klick philladefiaost och den gröna delen av vårlöken
  • Servera gärna med en macka

RSS 2.0