Naanbröd

Som jag lovade min vän kommer här nu mitt recept på naanbröd i ett eget inlägg :) Nu ska det gå att hitta under brödrecepten :)

Dessa underbart goda bröd passar till indiskmat och all annan stark mat för den delen, detta är ett av mina absoluta favorit mat bröd!! Med lite mangochutney finns det knappast något godare :D

Ingredienser till 16 bröd:
  • 50g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl fingervarmt vatten
  • 2,5 dl naturell yoghurt
  • 2 msk olja
  • 1 ägg
  • 1 msk honung
  • ca 11 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
  • lökfrön/ nigella seeds/ kalonji (olika namn på samma frö/krydda)

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll på vatten, yoghurt, olja, ägg, salt och honung och rör så att jästen löser sig.
  3. Mortla kalonjifröna och häll i smeten.
  4. Blanda i mjöl och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter).
  5. Sätt ugnen på 250 grader och grill.
  6. Stjälp upp degen till naanbröden på bakbord och dela till 16 delar.
  7. Kavla eller platta ut delarna till cirka 0,5 centimeter tjocka ovaler.
  8. Sätt högst upp i ugnen ca 6-8 minuter.

Foccatia

Detta är ett bröd som är supergott att ha till pastasallader, plockmat och liknande, eftersom man har mycket olja i plåten när brödet gräddat blir bottnen av brödet nästan lite friterat och knaprigt medan ovansidan är salt och lite örtig. Det här brödet går alltid åt som smör i solsken :D

 

Ingredienser till 1 långplåt:

  • 50g jäst
  • 1dl + 4 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 5dl fingervarmt vatten
  • 600g dinkel- eller vetemjöl
  • 200g grahamsmjöl
  • flingsalt
  • 0,5 kruka basilika
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt, socker, 4 msk olja och vatten och rör om tills jästen löst sig.
  2. Häll i den största mängden vetemjöl, havregryn, grahamsmjöl och solrosfrön.
  3. Rör ihop degen och ta ut den på mjölat bord och knåda degen väl.
  4. Häll 1 dl olivolja i långpannan, och tryck ut degen i långpanna, vänd på degen så att den oljiga sidan kommer upp och tryck små "håligheter eller gropar" med dina fingrar.
  5. Klipp upp en 2 eller 3 liters plastpåse(handduken blir förstörd av oljan)  och lägg över och låt jäsa ca 30 minuter.
  6. Ta av plasten och strö över flingsalt och basilikablad, man kan även trycka ner lite körsbärstomater eller vad man känner för.
  7. Sätt in i ugnen i 225grader i 25-30 minuter tills brödet fått fin färg.

Browniefudgecheesecake

Detta recept har jag lånat från Viktoria, men en sån här godsak MÅSTE man bara för vidare! :D God som tusan och lika mäktig men den innehåller allt! Smaka på namnet bara! Browniefudgecheesecake!

 

Cheesecakesmet:
300 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
¾ dl strösocker

 

Browniesmet:
2 ägg
100 g smör
2 dl strösocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade cashew eller pecannötter (jag använde saltade och rostade cashewnötter, perfekt med sältan!)

 

Fudgeglasyr:
40 g smör
1 msk mjölk
1½ dl florsocker
2 msk kakaopulver
cashew eller pecannötter till garenering

 

Använd en ganska liten form med löstagbar botten och kläm fast ett bakpapper i botten. (jag använde min vanliga som har 23cm i diameter och det gick utmärkt)

Ceesecakesmet: Rör samman cream cheese, vaniljsocker och socker. Ställ åt sidan.

Browniesmet: Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Häll smör och kakao i en kastrull och värm på svag värme tills smöret är helt smält och blandat med kakaon. Rör ner smöret i äggblandningen. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret och de hackade nötterna.

Häll hälften av smeten i formen och släta till ytan. Bred försiktigt på ostsmeten ända ut i kanterna. Täck med resterande Browniesmet. Grädda i nedre delen av ugnen, 180 C, i ca 30 min. Låt kallna i formen.

Fudgeglasyr: Smält smöret med mjölken. Rör ner florsocker och kakao.
Låt sjuda upp någon minut. Bred ut glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över kakan. Dekorera med nötter. Låt kakan stå kallt tills glasyren stelnat.

Servera gärna med en klick vispad grädde. God både ljummen och kylskåpskall!


Pastasallad, foccatia och en smarrig efterrätt

Svägerska och hennes vännina är på besök och jag har förståss bjudit på mat! Något som är lätt att göra till många och som är gott och går snabbt är pastasallad :) Till pastasalladen bakade jag dessutom foccatia, vilket aldrig sitter fel :) Till efterrätt hade vi browniefudgecheesecake, japp smaka på det namnet!! Den smakade lika gott och mäktigt som det låter!!

I denna pastasallad hade jag pasta, vinegrättdressing, 2 påsar salladsbld, coctailtomater och fetaost. I skålar jämte så att de som ville ha fick ta för sig av hade jag annanas, knaperstekt bacon, marinerade bönor och avokado.

 

Detta var en super god och kladdig kaka, men vääldigt mäktig :) receptet har jag lånat från Viktoria

 



Har jag möjligen nämnt att jag gillar fruktsallad?

Denna innehåller konserverade persikor, frusna hallon och kiwi.

Denna innehåller: äpple, kiwi, konserverade persikor, jordgubbar och vindruvor


Fruktsallad är ett superbra sätt att få i oss den frukt vi begöver varj dag (5 portioner frukt och/eller grönsaker per dag), den ger oss en massa olika vitaminer, mineraler och fibrer! Så frossa i alla dessa frukter som kommer nu med sommaren!!

Färdigmat

Nu pluggar jag för sista tentan, jag menar sista tentan på terminen men det råkar också vara sista tentan på hela utbildningen också! När man har så här mycket att göra är det skönt att ta genvägar med maten :)

Detta är alltså färdig köpt bröd, köpt hamburgare som vi grillade, och sen la ihop med lite grönsaker (rödkål, sallad, tomat, gurka och annanas), och färdig köpt hamburgerdressing och sen hade vi färdig potatissallad som jag förbättrade lite, klart på ett kick :D

Potatissalladen:
  • 0,5 burk färdig köpt kalorisnål potatissallad
  • 1 syrligt äpple (Granny Smith), delat i mindre bitar
  • 1 vårlök, hackad
  • 2-3 cm fin hackad spansk peppar alt. sambal olek (detta kan man hoppa över om man inte vill ha hetta i potatissalladen)

 

Denna potatissalladen blev jätte god! Med de syrliga och krispiga äpplet som bryter fint mot den mjuka och milda potatisen och lök och chilli som bryter mot den lena, krämiga "såsen". Potatissalladen fick en mycket större smakbredd!


Kyckling wraps

Här om dagen bestämde jag mig för att överraska Emil med en picknick, jag blev inspirerad av Fröken dills wraps och bestämde mig för att göra något liknande. Som tur var valde jag att inte lägga ihop wrapsen innan jag åkte till parken utan tog med alla grejer istället, och bra var det eftersom Emils tåg var inställt och han kom nästan en timme senare än tänkt. Men eftersom wrapsen inte var ihoplagda så blev de inte kladdiga och all var ju kallt så det var rätt middag att komma sent till :P



Till 4 wraps:
  • 4st tunnbröd
  • Kyckling (allt kött från kycklingen utom bröstfileérna)
  • 0,5 paprika
  • 8-10 coctailtomater
  • 0,5 salladshuvud
  • 1 grov strimlad vårlök
  • 0,25 annas i bitar
  • ca 50g hyvlad rödkål
Såser:
Till våra wraps hade vi 2 såser att välja på, en som fanns i kylskåpet som Emils salsa sen svängde jag ihop en pepparrotssås.

Pepparrotssås:
  • 1 dl lätt créme fraische
  • 1 tsk pepparrot på tub
  • 1 tsk limesaft
  • 1 nypa salt
Gör så här: Häll allt i en burk och rör runt ordentligt :)

Sötsur kycklingwok

Detta är en supergod kycklingwok med krispiga grönsaker som tagit smak av den sötsura-såsen mjäll kyckling och den lite nötiga smaken på matvete, en maträtt helt i min smak :D



Sötsursås:
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 dl vatten
  • 1 msk ketchup
  • 3 msk äppelcider- eller passionsfruktsvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tsk sambal olek
  • 1 msk hackad inlagd ingefära
  • 3 msk finhackad lök

Wok:
  • ca 150g annanas
  • 2 mindre mörötter
  • ca 100g broccoli
  • ca 100g rödkål
  • 1 vårlök
  • 2 grillade kycklingbröstfileér (kan bytas ut mot bönor eller tofu för vegetarisk version.)
Gör så här:
  1. Häll kycklingbuljong, vatten, ketchup, vinäger, socker, sambal olek, ingefära och lök i en gryta och låt koka ihop under 5-6 miuter.
  2. Stek annanasbitar i en torrstekpanna så att de får färg.
  3. Skala och dela morötter och broccoli. Skiva broccolistam och morötter lika tjockt
  4. Lägg ner annanas, broccoli och morötter i woken och häll över såsen.
  5. Skölj rödkålen och dela den i ganska små bitar (1,5 cmx1,5 cm)
  6. Strimla vårlöken grovt och häll ner den och rödkålen i woken.
  7. Tärna kycklingfileérna och lägg ner dem i woken.
  8. Woka grönsaker och kyckling tills att kycklingen blir varm.
  9. Servera med ris eller matvete.

Hel ugnsgrillad kyckling

När jag har lite tid över som en lördagförmiddag eller inläsningsdag inför en tenta hemma så gör jag ibland en hel ugnsgrillad kyckling, super bra att ha färdig tillagad kyckling i frysen :) Denna gång valde jag en väldigt enkel kryddning med bara salt, peppar och bladpersilja, men gott blev det minsann :)

Ingredienser:

  • 1 kyckling
  • Flingsalt eller grovsalt
  • Svartpeppar
  • Bladpersilja
Gör så här:
  1. Öppna kycklingen och skölj av den lite snabbt under rinnande vatten.
  2. Lägg kycklingen i en ugnsäckerform med lite högre kanter.
  3. Skär några snitt (0,5cm djupa) i bröstfilerna, benen och ryggen, så att kryddningen kommer in i köttet.
  4. Gnid in kycklingen med salt, peppar och klippt bladpersilja. (man kan också om man vill fylla insidan av kycklingen med t.ex. citronskivor eller något liknande).
  5. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen på 225 grader i ca 1 timme och 15 minuter. Efter 30-45 minuter kan man behöva lägga över en bit folie för att den inte ska bli bränd.
  6. Kycklingen är klar om benen går lätt att lossa och köttet är vitt och inte rosa och köttsaften ska vara klar, inte rosa.

Av denna kyckling gjorde jag sedan 2 olika rätter dels wraps och dels sötsur kycklingwok.


Mer fruktsallad

Denna gång innehåller fruktsalladen banan, äpple, kiwi, annanas, hallon och är toppad med lite keso :) Underbart gott o perfekt nu när vi fått lite sommarvärme :D


En riktig skitdag

När jag kom till mitt extrajobbet idag fick jag reda på att de har valt att lägga ner det kontor jag jobbar på, helt och hållet! Från och med den sisste denna månad, alltså om 1,5 vecka! Jag som hade blivit lovad 8 veckors sommarjobb och allt, så nu står jag plötsligt utan jobb i sommar!!

Är det någon som känner till någon som behöver en sommarjobbare i Uppsalatrakten, nått kassajobb, säljare, städare, nästan färdig utbildad dietist kock? någon?

Dags att fylla på järndepåerna

Häromdagen var det blodpuddingdags igen :) Ingen gastronomisk orgasm precis, men jag äter snarare blodpudding för att jag veta att det är väldigt svårt att få i sig allt järn som man behöver, speciellt som kvinna och blodpudding är den bästa källan för att få sig en större mängd järn.

Denna gång hade jag bara rödkål hemma så jag tog fram osthyveln och fick tunna srimlor rödkål, men jag tycker nog vitkål är godare till blodpudding och lingonsylt är ett absolut måste  :)

 

Äter ni blodpudding? varför/varför inte? Vad äter ni till er blodpudding om ni äter det?


Fruktsallad

Fruktsallad är en av mina absoluta favorit grejer att göra, det går att variera i oändlighet och man kan ha det som en del av frukosten, som efterrättt eller som mellanmål, funkar alltid med andra ord :D

I denna fruktsallad har jag äpple, banan, kiwi, dadlar och passionsfrukt :)

Pizza

Det här är min version av pizza med fullkornsbotten, lite magrare ost och lite mer grönsaker :D

Den här pizzan är en latvariant där jag klämde ut lite ketchup och sambal olek på bottnen och bredde ut, hälde på en påse baybyspenat, 1 strimlad vårlök, 1 paket (200g) rökt kalkon, (glömde tyvärr annanasen), 1 påse riven ost(15%) och när den var klar 1 handfull kvartade coctailtomater :) Jätte gott, men jag saknade annanasen, då hade det blivit super duper gott :P


Fullkorns pizzadeg räcker till 4 stora pizzor:
  • 50g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk socker
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 400g grahamsmjöl
  • 400g vetemjöl
Gör så här:
  1. Värm vattenet till cirka 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke.
  3. Tillsätt rapsolja, salt, honung och det ljumna vattnet.
  4. Rör så att jästen löser upp sig och tillsätt först grahamsmjölet och rör runt ordentligt, häll i vetemjölet och knåda ihop till en deg.
  5. Knåda degen så att den bli elastisk och fin, gärna på bakbordet.
  6. Lägg tillbaks degen i bunken och låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk i ungefär 45-60 minuter.
  7. Ta upp degen, knåda den ytterligare en stund och dela degen i 4 delar.
  8. Kavla ut degen till en ca0,5 cm tjock platta och lägg på enoljad plåt.
  9. Vik upp den yttersta centimertern på pizzabottenskanter så att det liksom blir en liten mur, så att pizzafyllningen inte rinner ut.
  10. Lägg på pizzafyllningen och grädda i 225grader i ca 15 minuter i mitten av ugnen.


Vill du inte ha 4 pizzor så gör antingen en mindre sats eller spara degen i kylskåpet över natten för att sen baka ut frallor av den (ca 4 frallor på en kvarts deg, eller 4 frallor på 1 pizzabotten, hur  man nu ska uttrycka det:) ). I så fall plockar du ut degen, knådar genom den ordentligt, formar frallor och lägger dem på plåt och låt dem jäsa 20-30 minuter, sätt sedan in dem i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter och så har du nybakat bröd till frukost :P

Presentinslagning

Som jag tidigare nämnt så tycker jag det är jätte kul att slå in presenter :) Och idag är det den söta Sannas födelsedag och imon ska vi fira henne och jag fick nöjet att slå in hennes present!


Det här ett indiskt bomullspapper med guldfläckar, ett brunt spetsband med guldpaljetter från tygaffären och guldkulor som egentligen är julgransdekorationer men som jag tyckte passade perfekt på denna presenten :D

Hallonsmoothie

Detta är en riktigt super god smoothie som ni måste testa alltså :D



Ingredienser till 2 glas:

  • 3 dl frusna hallon
  • 3 dl lättmjölk
  • 1 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
Gör så är:
Låt bären bli halvtinade, häll sedan ner dem i en mixer med mjölken, socker och vaniljsocker, mixa och häll upp!

Mellanmål

Denna gång blev det rågbröd med keso, coctailtomater och herbamaresalt och ett äpple och te till det :) Gott och mättande :D

Rårakor

Detta är en gammal klassiker som är ganska lätt att förbereda framförallt om man har en matberedare, dock behöver man ett stort lass tålamod med stekningen av rårakorna, därför är det Emil som stått för denna middag :D



Rårakor:
  • ca 1kg potatis
  • salt
  • peppar
  • margarin att steka i
Gör så här:
Skala och riv potatisen ganska grovt, blanda ner salt och peppar. Ta en handfull riven potatis och tryck ihop den lite, lägg ner den i stekpannan och tryck till den ordentligt med stekspaden. stek på ganska hög värme tills den är gyllen brun och vänd sedan på den. De ska bli lite krämiga/mjuka i mitten och knapriga på "utsidan". Det här fungerar bäst om man har en bra stekpanna t.ex. teflon eller liknande.

Lök:
  • 1 stor gullök
  • 1 msk oxfond
  • 1,5 dl vatten
  • margarin
Gör så här:
  1. Skala och strimla löken i lagom stora bitar.
  2. Bryn löken i margarin, så att den blir lite genomskinlig.
  3. Häll på vatten och buljong och låt den koka i 6-7 minuter så att det mesta av vätskan försvinner.
Servera rårakorna med lök, stekt fläsk och lingonsylt.

Frukost macka

Denna underbara macka är gjord på ciabattabröd och innehåller avokado, gurka, sallad, paprika, gula och röda coctailtomater, rökt kalkon och en dressing gjord på majonäs blandad med lite sambal olek, super gott och fungerar bra som frukost, lunch eller picknick :P

Pannkakor

Pannkakor är ju en given klassiker i de flesta hem och de finns i olika tappningar i olika länder, här kommer min variant!

 

Precis som till mina våfflor gillar jag att toppa med frukt, bär och keso, idag testade jag även den nya laktosfria kvargen från valio. Frukten idag var kiwi, vindruvor, plommon och hallon. På det här sättet tycker jag att pankakorna blir både mer mättande, nyttiga och goda förståss!

Ingredienser till 4-6 pannkakor:

  • 2 ägg
  • 1,5 dl lätt mjölk
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 0,5 stort äpple
  • 1 msk socker
Gör så här:
Knäck äggen i en skål, häll på mjölken och vispa ihop, tillsätt alla torra ingredienser, vispa ihop och låt stå mellan du sköljer, kärna ur och river äpplet. Blanda ner det rivna äpplet och rör runt ordentligt. Stek på medel hög värme i en stekpanna.

Fruktsallad

Idag har det varit strålande sol, men inte mer än 14 grader. Dock kunde jag sitta på balkongen med denna underbara fruktsallad och det kändes nästan som att det var sommar på riktigt :D

 

Denna fruktsallad innehåller kiwi, papya, hallon, äpple, solrosfrön och passionsfrukt

Fruktsallad är ett super bra sätt att få i sig vitaminer, mineraler och fibrer och den här var riktigt riktigt god!!

Fyllda champinjonhattar

De här fyllda champinjonhattarna är lätta att göra funkar super bra som förrätt eller som tilltugg eller en del av plockmat :)

 

Ingredienser:

  • 6 champinjoner
  • ca 12 msk pesto
Gör så här:
  1. Borsta av champinjonerna
  2. Bryt av foten på champinjonerna så långt upp i hatten som det går, så man får en fin lite skål.
  3. Tryck ner champinjonerna i en form eller ställ dem på ett fat så att de står nogerlunda stabilt och inte trillar när de blir varma.
  4. Häll ca 2 msk pesto i varje champinjonhatt (beror lite på hur stora hattarna är :P)
  5. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
  6. Låt svalna något innan de serveras.

Enkel rabarber och jordgubbspaj

Detta är en super snabb och enkel paj för 2 personer och den blir verkligen underbart god!!

OBS! pajens mängder är för en form på 10x15 cm, har du en större form får du öka mängderna!

Fyllning:

  • 2 rabarberstjälkar
  • 150g tinade jordgubbar
  • 3 msk socker
Smuldeg:
  • 25g margarin
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
  1. Skala och dela rabarbern i ca 1 cm tjocka bitar.
  2. Blanda rabarber, jordgubbar och socker i en form 10x15cm
  3. Smält margarinet och blanda i socker, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver, det ska bli en torr och smulig massa
  4. Låt smul degen svalna lite och häll den sedan över pajfyllningen
  5. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter
  6. Servera med t.ex. vaniljglass

Trerätters fredagsmiddag

Förrätt: plocktallrik

Denna gång hade vi vitlökscrustini, stekta aubergnskivor, korv och ugnsgratinerade champinjonhattar fyllda med pesto

Huvudrätt: Bakad potatis med topping och sallad

Bakad potatis med skinkröra, knaperstektbacon och sallad med avokado, tomat, morot, gurka, rödkål och smaksatt med salt, svartpeppar och hasselnötsglaze

Efterrätt: Jordgubb och rabarberpaj med vaniljglass

Provlagat - Jordärtskockssoppa med baconbröd

Jag har testat att laga Kryddburkens jorärtskockssoppa med baconbröd.
Soppa var super god men jätte mäktig, man orkade tyvärr inte ens en halv portion innan man blev mätt. Nästa gång ska jag nog förutom byta ut vispgrädden mot matlagningsgrädden även minska gräddmängden. Bröden var en riktig hit hos Emil och jag tyckte de var helt ok :)

Mangostan

Hade just nästan glömt berätta om den här häftiga frukten!

 



Mangoistan har ett tjockt röd/rosa skal som går lätt att skära igenom. Frukten innuti är vit och delas lätt i tjocka vita klyftor som smakar sött och luktar lite parfymigt lite som en blandning av mango, litchi och banan, ungefär :) Både jag och Emil gillade den här så nästa gång jag stöter på den kommer jag köpa på mej ett par stycken:) Tycker absolut ni ska testa den här!!

Kycklingwok

Ingredienser til 3 portioner:
  • 0,5 burk kokosmjölk
  • 6 champinjoner
  • 1 morot
  • 0,25 annanas
  • 1 msk terykaisås
  • 0,5 färsk gullök
  • 1,5 dl böngroddar
  • 1 pak soi
  • 2 msk inlagd ingefära
  • chilliflagor
  • en handfull cashewnötter
Gör så här:
  1. Häll nån tesked olja i woken och slå på värmen
  2. Borsta av champinjonerna, skär av nedre delen av foten och kvarta dem och lägg ner i woken.
  3. Skala och slanta moroten och lägg ner i woken
  4. Dela annanasen och lägg ner i woken, låt ingredienserna ligga i woken ett tag, tills annanasen fått färg.
  5. Häll på koksmjölk, teryiakisåsen och strimla ingefäran och häll ner även den.
  6. strimla den gula löken och häll ner den i woken tillsammans med böngroddarna
  7. Dela kycklingen i lagom stora bitar och lägg ner i woken.
  8. Skölj och strimla pak soi och lägg ner i woken, låt puttra 6-7 minuter
  9. Smaka av med chilliflagor.
  10. Servera med ris och strö över några cashewnötter

Frukost

Dagens frukost bestod av rågmacka med bordsmargarin, ost (15%) och tomat samt en skål med banan, kiwi, hallon och blåbärsyoghurt (0,5%) och ett glas grönt te förståss :D. Fräscht och härligt!

Briefylld kycklingfilé med potatissallad och basilikasås

Detta är en underbart fräsch potatissallad med en krämig sås och kyckling lindad i krispigt bacon och när man skär i den så kommer flytande brieost ut, super smarrigt!

 

Kyckling filén:

  • 1 kycklingfilé
  • 2 baconskivor
  • 1 skiva brieost
Gör så här:
Skär kycklingfilén på tjockleken, men inte helt igenom. Lägg i brieosten och vik över kycklingfilén och linda runt baconskivorna. Stek på medelhög temperatur så att baconet blir knaperstekt och kycklingfilén blir genomstekt ca 6-7 minuter på varje sida.

Basilikasås:
  • 1 dl lätt créme fraiche
  • 2 msk lätt majonäs
  • 3 msk hackad basilika (jag använde fryst)
  • 1 nypa salt
Blanda ihop allt i en skål och servera :)

Potatissallad:
  • 5-6 Kokta potatisar
  • 1 finstrimlad färsk gullök eller vårlök
  • ca 100g sockerärtor
  • 1 knippe sparris
  • 2 msk hasselnötsglaze
  • 1 tsk flingsalt
Gör så här:
Dela potatisen i lagom stora bitar, strimla löken och strö över, dela den kokta sparrisen och strö den över potatisen och gör likadant med sockerärtorna och smaka av med hasselnötsglazen och salt.

Chokladmjukglass

Detta är lite som en mjukglass som har en fyllig chokladsmak och hallonen bryter fint med sin syrligehet, super gott alltså!!


2 portioner:
  • 1 stor banan i frusna skivor
  • 1,5 dl lättmjölk
  • 1,5 msk kakao
  • 6 hallon att dekorera med
Gör så här:
Häll ner bananskivor, mjölk och kakao i en mixer o mixa slätt, häll i glas och dekorera med hallonen.

Denna glass ger 100Kcal per portion medan en vanlig chokladglass ger 325Kcal för samma mängd. Dessutom innehåller denna chokladmjukglass även fibrer :D

Grillade revben med matvete och Emils supergoda salsa

 


Efter grillningen fick vi lite grillade revben över och Emil slängde ihop en supergod salsa och kokade matvete och voilá så fick vi en helt ny middag på bara en kvart:)


Emils super goda salsa:
  • 200g krossade tomater
  • 1-2 msk stark ajvar
  • 1 msk sambal olek
  • 6-7 st coctailtomater
  • 1 msk ketchup
  • 0,25 paprika
  • 5 st rädisor
  • 0,25 färsk annanas
  • 1 vårlök
  • 1 nypa salt
Gör så här:
  1. blanda krossade tomater, ajvar, sambal olek och ketchup
  2. skölj och dela tomater, annanas, paprika, lök och annanas och häll i röran.
  3. smaka av med salt

Grillpremiär

Nu har vi haft grillpremiär! Det finns inget som säger sommar så mycket som att sitta ute och grilla :D

Grillade revben, grillade rödbetor, appelslaw, potatissallad och baconlindad sparris

 

Potatissallad:

  • 6-7 kokta potatisar
  • 2 dl créme fraiche eller filmjölk
  • 4 msk lätt majonäs
  • 1 syriligt äpple
  • 2-3 cm spansk peppar
  • 1 vårlök
Gör så här:
  1. Blanda créme fraiche och majonäs
  2. Hacka den spanska pepparen, riv äpplet och finstrimla löken, blanda ner dessa i röran
  3. Dela potatisen i lagom stora bitar och rör ner.
  4. Låt gärna stå ett par timmar i kylen så att smakerna hinner blanda sig

Appelslaw:

  • 1dl créme fraiche
  • 2 msk majonäs
  • 1 tsk dijon senap
  • ca 70g rödkål
  • 1 syrligt äpple
Gör så här:
  1. Blanda créme fraiche, majonäs och senap
  2. hyvla rödkålen och riv äpplet, blanda ner i röran
  3. låt stå ett tag så att smakerna inner blanda sig
Sparrisen:
Jag la ett knippe sparris på ett folieark, virade ett par baconskivor runt sparrisen och vek ihop folien. När man grillar får man se till att snurra på paketet så att allt bacon blir grillat.

Rödbetor:
Dessa blev inte särskillt bra :( Trots att de låg på grillen  45 minuter så var de fortfarande stenhårda. Ska jag göra om dessa så kommer jag att förkoka dem så att de börjar bli mjuka innan jag lägger dem på grillen :)

RSS 2.0