Pumpasoppa


Ingredienser till 3 portioner:
  • ca 800g pumpakött t.ex. butternut squash
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 0,5 dl matlagningsgrädde
  • sambal olek efter smak
  • varmt vatten
  • fetaost
Gör så här:
  1. Skala och dela pumpan i bitar ca 2x2 cm. Lägg bitarna i en gryta och täck med vatten.
  2. Koka pumpan mjuk tog ca 30 min på min spis.
  3. Häll av vattnet.
  4. Häll ner pumpabitarna i matberedaren, tillsätt buljong, grädde och eventuellt sambal olek. Mixa
  5. Späd sen soppan tills dess att den får den konsistens som du gillar.
  6. Smula över lite fetaost och servera med bröd exempelvis baconbröd.
  7. Njut!

Ljuva mellanmål!

Jag älskar mellanmål, det är en räddare i nöden för mej och alla andra som blir tomma i huvudet, får huvudvärk, blir griniga eller bara trötta när blodsockret ligger lite lågt :) Mellanmål är en bra vana för både kropp, huvud och humör!

Denna gång blev det en kaffelatte, en grov macka med sallad, leverpastej och paprika och en nektarin att avsluta med, superhärligt!!

Pumpapaj

Nu är ju tyvärr hösten här, men även hösten har ju sina positiva sidor som till exempel pumpa! Jag har tidigare bara gjort soppa på pumpan men denna gång tog jag undan en del av pumpaköttet och gjorde denna fantastiska paj, den är mäktig och lite kryddig i smaken, inte alls som de söta fruktpajer vi kanske är vana vid men testa den och ha en rejäl klick grädde och syrlig blåbärssylt till!! Super gott!!

Detta recept är inspirerat av Allt om mat men anpassat efter vad jag hade hemma och en form som är 10x15cm, lite mer lagom om man bara är 2 :)


Till 3 portioner i en 10x15cm form:


Pajskal:

  • 50g margarin
  • 1,5dl rågsikt
Fyllning:
  • 200g pumpa (kokt)
  • 1dl farinsocker
  • 0,5dl lätt creme fraisché
  • 0,5dl lätt mjölk
  • 2 krm mald inefära
  • 2 krm malen kanel
  • 0,5 ägg
Servera med:
mellan vispgrädde och blåbärssylt

En kryddig god pumpapaj.
1. Blanda snabbt samman pajdegen i en matberedare. Klä en pajform, ca 28 cm i diam och gärna med löstagbar botten, med degen. Nagga botten och ställ den kallt 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet ca 15 min i mitten av ugnen.
3. Fyllning: Sjud pumpaköttet i lite vatten ca 15 min tills det är mjukt.
Låt rinna av i en sil.
4. Mixa pumpaköttet och blanda det med övriga ingredienser.
5. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda ca 50 min i nedre delen av ugnen.
6. Pudra över kanel och servera den avsvalnade pajen med blåbärssylt och vispad grädde.

* Min blåbärssylt gjorde jag genom att hälla upp frysta blåbär, hälla över socker och låta dem tina, super gott och du bestämmer själv hus söt/syrlig den blir.

Färgglad råkost med feta!

Visst är det snart fetaostens dag? Tycker mej ha sett lite reklam för det, oavsett om det är fetaostens dag eller inte så är fetaost gott och här kommer den som en uppiffande krydda på en färgglad och krispig råkostsallad som har hetta! Och nej, för engångs skull så är det inte för att jag haft i sambal olek :P

I denna sallad har jag:

  • vitkål
  • rödkål
  • morötter
  • kålrot* (det är denna som är stark, hoppa över den om du inte gillar stark mat)
  • smulad feta ost, jag använde Apetinas 10%
När jag gör denna så tar jag i med mängderna då råkostsallader håller sig nästan en vecka i kylskåp, super smidigt att ha färdigt hemma att äta som förrätt eller som grönsaker till maten :) Jag har en matberedare där jag river allt grovt och sen häller i en burk med lock och har i kylskåpet. Fetaostensmular jag över om det passar till den andra maten jag gjort.

*Gillar man stark mat kan jag tipsa om att hyvla kålrot med osthyvlen och ha på mackan, det blir både krispigt och starkt :P

Krämig pasta med lufttorkad skinka

När man inte har tid eller lust att stå i köket är detta en superbra rätt :) snabbt, enkelt och gott!!

Detta är en snabblagad pasta som är kärligt krämig med en mild smak, passar superfint med det krispiga heta brödet :P


Ingredienser till 3 portioner:

  • 6 nystan tagiatelle
  • 2dl 4% milda mat extra (denna är delvis gjord på vegetabiliska fetter, vilket gör att den innehåller mindre mättat fett och därför inte höjer det onda kolesterolet lika mycket)
  • 1 bunt sparris ca 250g
  • 1 ask körsbärstomater
  • ca 100g lufttorkad skinka
Gör så här:
  1. Koka pastan och sparrisen.
  2. Kvarta körsbärstomaterna och klipp skinkan mindre biitar.
  3. Häll av sparrisen och dela sparrisen i 3 delar.
  4. Häll av pastan och häll tillbaka pastan i grytan och häll på milda mat extra.
  5. Häll i tomater, sparris och skinka, blanda om.
  6. Lägg upp och njut!
Heta ostgratinerade bröd:
  • 2 tjockare brödskivor av ett grövre bröd
  • 2 tsk sambal olek
  • 4 skivor ost
Gör så här:
  1. Bred ut sambal oleken över brödskivorna och lägg på ostskivorna
  2. Placera bröden i en förvärmd ugn på 200grader högst upp till osten fått en härligt gyllenbrun färg.

Helgmiddag med pepparbiff

Hittade pepparbiffar på extrapris i affären, kommer hem och hittar mest små rester i kylen, nämligen en halv lök, 2 skivor bacon, kokta potatisar från gårdagen, 2 ägg, 1 tomat och lite lite kvar i två olika salladspåsar, så vad kan man då hitta på? Så här gjorde jag :P



Potatisplättar ca 8 st:

  • ca 10 mellanstora kokta potatisar
  • 2 äggulor
  • salt
  • svartpeppar
  • en gnutta gurkmeja för färgen :)
Gör så här:
Pressa eller mosa potatisen, häll i svartpeppar, salt och gurkmeja. Häll ner 2 äggulor och rör om ordentligt. Smeten ska bli lite kletig men lätt gå att göra runda bollar av.
Sås:
  • 2 skivor bacon
  • 0,5 gullök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl lättmjölk
  • 1 msk flytande oxbuljong
  • svartpeppar
Gör så här:
Klipp ner baconet i en stekpanna och låt det ligga och svettas. Skala och finhacka löken och hiva ner den i stekpannan, låt steka ihop tills löken är lite genomskinlig. Häll i buljongen. Pudra över ca 1 msk vetemjöl och rör runt. Häll på mjölken och låt småkoka i ca 5 minuter så att såsen blir tjock.

Servera med stekt pepparbiff, sallad och lingonsylt, smarrigt värre!!

Fräscht mellanmål :P

Som ni kanske listat ut vid det här jaget så älskar jag fruktsallader och här kommer en superenkel sådan :D

Nu börjar fikonsäsongen och då jag gillar både fikon och nektariner har jag skurit ned en nektarin och ett gigantiskt fikon. om man vill kan man toppa med lite keso, vaniljyoghurt eller kessella :D

Lördagskyckling

Detta är en supergod kycklingrätt som jag gör ibland på helgen. Grytan blir super krämig och god med härliga champinjoner och till det har vi lent potatismos, syrliga lingon och en krispig sallad, så gott!

Ingredienser till 4 portioner:

  • 0,5 kyckling
  • 8-10 större chaminjoner
  • 2dl matlagningsgrädde
  • 1 kycklingbuljongstärning
  • 2 msk soja
  • flytande margarin att steka i
  • salt
  • peppar
Gör så här:
  1. Borsta champinjonerna och dela dem i stora bitar, stek dem på låg värme länge(gärna 15-20 minuter) så att de långsamt blir mörkbrunna och saftiga, salta och peppra efter smak.
  2. Bena ur kycklingen och dela köttet i lagom stora bitar.
  3. Lägg ner kycklingköttet i en gryta och häll på matlagningsgrädden, låt koka upp.
  4. Lägg ner buljongtärningen i grytan och champinjonerna liksaså när de är klara.
  5. Låt grytan koka ihop i några minuter.
  6. Servera eller låt svalna och ställ in i kylskåpet till nästa dag, den blir än godare om den får stå över natten.
  7. Servera med potatismos, sallad och rårörda lingon.

Pendlar-frukost

Jag går nu min praktik i södra Stockholm och det tar mig ca 1,5 timme att ta mig dit enkel resa. För att få sova lite längre om morgnarna så har jag min frukost med mej och äter på tåget :) Jag älskar praktiken! man lär sej så otroligt mycket att huvudet snurrar helt när man går därifrån på eftermiddagen! Utbilldningen har gått så fort och jag är nu inne på min sista termin efter praktiken har jag bara min uppsats kvar, det betyder att jag är färdigutbildad dietist i mitten av januari! Hoppas ni har det lika roligt som mej... men kanske lite mindre stress :) Det kommer nog bli lite sporadiskt med inläggen under min praktik, men håll ut! Jag kommer tillbaka så snart jag hinner!

Så här såg min frukost ut i fredags morse: hallon-, blåbär- och björnbärssmoothie med havrebröd med isbergssallad, skinka och tomat.

RSS 2.0