Dumplings!!!

En allt mer populär rätt är dumplings och nyfiken som en katt så var jag ju tvungen att testa att göra nåra själv!

Man börjar med en hög mjöl på bordet...

...tillsätter vatten...

...så rör vi om...

...tills det  blir mer deg än smet...

...tillsätter mer vatten...

... håller på så tills alltihop är en deg och det inte längre är lönt att använda en gaffel, utan nu får man knåda för hand :)...

...tills den ser ut ungefär så här...

..och så lägger man den i en fuktitg handduk och in i kylen medan du börjar med resten!

Ingredienserna till fyllningen..

... som jag kört i matberedaren till fina strimlor...

...hettar upp sesamolja i en stekpanna...

...i med alla rivna grönsaker...

...strimla köttet..

... stek på det i en annan stekpanna...

... när grönsakerna har svettats ett tag och börjat mörkna är det dags att ha i soya och kryddor...

Montera ångkokaren och lägg ett par kålblad i bottnen så att dumplingsen inte fastnar mot träet...

...kavla ut degen, jag var lat och gjorde 8 st bitar, men vill man ha en normal storlek och inte pirog stora dumplings så är 16 bitar att rekomendera...

...dela degen i så många bitar du orkar med...

...lägg på fyllningen...

...vik degen över fyllningen och tryck ihop kanterna...

...placera i ångkokaren i ca 15-20 minuter...

..så här ser de ut när de är färdig ångade..

..dags att servera och äta!!

 

Ingredienser till 4 portioner:

Deg:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
Fyllning:
  • 2 gula lökar
  • 0,5 huvud savojkålshuvud
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 cm färsk ingefära
  • 300g fläskkarré
  • 2 msk soya
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk chillisås
  • sesamolja till stekning
  • chillipeppar
Dippsås:
  • Soya
  • Sweet chillisås
  • chilliflagor
Gör så här:
  1. Blanda mjöl och vatten till en smidig deg.
  2. Vira en fuktig bakduk om degen och ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  3. Skölj, skala och strimla alla lök, vitlök, morötter, palsternacka, ingefära och savojkål. (spara ett åar bitar savojkål till ångkokaren).
  4. Hetta upp sesamolja in en stekpanna och fräs alla grönsaker
  5. Strimla köttet tunt och stek upp i en egen stekpanna.
  6. När görnsakerna börjar mjukna och bli mörka så tillsätt soya, fisksås, shillisås och chillipeppar.
  7. Blanda ihop kött och grönsaker
  8. Kavla ut degen tunt och för små dumplings lägg en matsked fyllning och knip ihop kanterna. (jag var otålig så jag gjorde pirog stora dumplings som jag fyllde med ca 3 msk fyllning).
  9. Ställ ångkokaren ovanpå en gryta, lägg kålblad i botten av varje lager innan du lägger i dumplingsen (detta är för att de inte ska fastna mot träet).
  10. Låt ångkoka 15-20 minuter beroende på dumplingensstorlek.
  11. Blanda ihop ingredienserna till dippsåsen medan dumplingsen ångas.
  12. Servera och njut!

Kommentarer
Postat av: Elina

Vad fina de blev! :)

2011-06-22 @ 20:32:02
URL: http://filibabba.blogg.se/
Postat av: Emil

En annan dipsås som passar toppen till dessa är min specialare:

1 del mirin

1 del japansk soja

en liten nypa dashi-no-moto



Dashi är en japans fisk-buljong som finns i större asiatiska butiker.

2011-06-22 @ 23:01:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0