Svalkande melondricka

Sommaren har varit på besök under helgen och efter att ha spenderat eftermiddagen på balkongen med att läsa en deckare och vad behövs då om inte en svalkande drink! Perfekt när sommaren ger sig tillkänna! Detta är också ett bra sätt att få i barn både vätska och frukt vilket kan vara svårt ibland :P

Ingredienser till 2 - 3 glas:
  • 0,5 cantaloupe eller annan melon
  • 4 msk medelhavsyoghurt 10%
  • 0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 0,25 citron
  • is
Gör så här:
  1. Ta bort skal och kärnor från melonen. Skär den i mindre bitar och lägg i mixern.
  2. Tillsätt vanilj, citronskal och yoghurt och mixa slät
  3. Häll upp i glas med is
  4. Njut! Gärna i solen med en god bok :P

Vårgrön risotto

Den svenska sommaren är här och som alla vet betyder det inte att det är sol och värme precis! Häromdagen var det just så där varmt och soligt  som man tänker att sommaren är! så jag susade iväg till gymmet på cykel hur vackert väder som helst och dofter av syren hängde i luften och efter en timme på gymmet kommer jag ut till en fullständigt öppen himmel och jag var genomblöt innan jag än hann till cykeln! Så när jag kom hem bestämde jag mig för denna härligt gröna, lena och varma tröstmat! Perfekt en regning svensk sommarkväll :D

Denna fantastiskt goda salsa verde ost hittade jag på Coop

Så här ser det ut efter att man hällt i en skopa buljong..

...och så är det dags att lägga i osten...

..så här såg min risotto ut när den är klar, mums!

Min version av risotto innehåller inte smör och grädde som de traditionella recepten gör så den är inte lika "tung" och kaloririk, men jag tycker den är minst lika god och hoppas att du också gör det!

 

Ingredienser till 4 portioner:

  • 3dl risottoris
  • 1 l grönsaksbuljong eller hönsbuljong
  • 100g salsa verde ost
  • 1 knippe grönsparris
  • 8 skivor halloumiost
  • Svartpeppar
  • Rapsolja
Gör så här:
  1. Sätt en stor gryta på plattan och värm på, häll i lite rapsolja
  2. Häll i riset och rör om så att riset blir glansigt.
  3. Häll i en slev buljong och låt riset absorbera buljongen innan du häller i nästa slev med buljong
  4. Riv salsa verdeosten och häll ner den när du bara har en eller två slevar buljong kvar
  5. Skölj av sparrisen och skär av den håra nedre biten. Lägg sparrisen i en varm gryta eller stekpanna och slå på lite vatten och låt dem bli riktigt gröna (45 sekunder).
  6. Häll i den sista buljongen, dela sparrisen i två. Häll ner de flesta sparrisbitarna i risotton, spara några bitar till dekoration.
  7. Stek halloumibitarna
  8. Lägg upp risotton och dekorera med halloumi och sparrisbitar
  9. Njut!

Paprikasoppa

Här kommer recept på en riktigt suuuper god soppa! Den blir bara godare av att allt är klart på under 10 minuter! Perfekt när man kommer hem från träningen o behöver äta  för att fylla på glykogen lagerna!

Varm soppa med sugersnaps och creme cheese

Kall med coctail tomater, suger snaps, annanas och gurka. Svalkande och häligt i sommarvärmen!



Ingredienser till 2 portioner:
  • 2 grillade paprikor (jag använde Fontanas på burk)
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • Peppar
Servera med:
  • Grönsaker som t.ex. sockerärtor, coctailtomater, vad du känner för!
  • En klick gräddfil, creme cheese eller medelhavsyoghurt
  • knäckebröd med ost, kött, hummus eller något annat proteinrikt
Gör så här:
  1. Koka upp vattnet, lägg i buljongtärningen och pressa ner en vitlöksklyfta.
  2. Strimla paprikan och låt koka i buljongen någon minut.
  3. Mixa och smaka av med peppar
  4. Servera med de tillbehör du känner för och njut!

Apelsin och melonsoppa

I sommras var jag och Emil i London och efter en långdag till fots vandrandes mellan museér, trägårdar och tunnelbaner så avslutade vi dagen på en liten kinesisk restaurang på Queensstreet, där åt vi en rad olika smårätter, en fantastikt god middag som avslutades med en super härlig Pomelso saga, en slags fruktsoppa. Denna ljuvliga efterrätt har varit inspiration till denna apelsin och melonsoppa som passar utmärkt som en svalkande och frisk sommarefterrätt, synd att det snöar bara!

Skalad och delad frukt....

ner med det i mixern...

kyl och servera!



Ingredienser till 2 portioner:
  • 2 apelsiner + skal av 0,5 apelsin
  • 250g honungsmelon (vikten är med skal utan kärnor)
  • 1,5dl grekisk-/medelhavs- yoghurt 10%
  • 1 msk honung
Gör så här:
  1. Filéa apelsinerna och lägg ner dem och skal av en halv apelsin i mixern och pressa ur all saft ur det som är kvar av apelsinen
  2. Dela melonen i bitar och lägg ner i mixern.
  3. Lägg i honung och medelhavs-/grekisk- yoghurten och mixa till en slät soppa
  4. Ställ i kylskåpet så att den blir riktigt kall innan servering.
  5. Servera och njut!

Till efterrätten drack vi ett par glas av denna:

uppskattad housewarming gift


Till denna ljuliga efterrätt så öppnade vi en flaska Jacob´s Creek Chardonnay Pinot Noir som vi fick i housewarming gift när de söta töserna Karin, Sanna, Sofie och Sandra var på besök för ett par veckor sedan. Ett mycket bra val flickor ;) Detta torra och mousserande vin kan jag rekomendera att ta med i picknickskorgen i sommar, mums!

Lördag i Stockholm

I lördags var jag och Emil på ett miniäventyr i Stockolmsom började på det kinsesiska Grace teahouse där vi åt en fantastiskt god lunch i en lugn miljö med porlande vatten och kinesisk musik i bakgrunden, mysigt!

Först fick vi lycheete

Till lunch valde jag de hemgjorda dumplingsen, riktigt goda! Men alla var med samma fyllning så jag tröttnade lite på dem efter ett tag

Emil valde nudelsoppan med räkor som hade en rund och mjuk smak, Emil gillade den :)

Till efterrätt valde vi båda crmé caramell, sååå god! Riktigt len cremé med en söt smak av vanilj och en krispig yta av karamell. Riktigt bra val ;)

Grace teahouse beskriver sin lunchmeny som "Healthy lunches". Som dietist får jag dock säga att det var för lite grönsaker i/till både dumplingsen och soppan för att vara en välbalanserad lunch. Dock var maten ganska energi/kalorifattig. Vi valde den mest onyttiga efterrätten (men god var den :P ) man kunde även välja fruktsallad eller lycheefrukter och te och hade ju så klart varit ett betydligt nyttigare och kalori/energi fattigare. För te, huvudrätt och efterrätt gav vi 125kr eftersom det var lördag 100kr på vardagar. På kvällar serverar de även hotpot något som vi definitivt kommer att prova på!

 

Efter lunchen begav vi oss till Kungsträdgården där det firades Sakura, som jag uppfattat det är det antingen att man firar våren eller är det specifikt körsbärsträdens blommning?

Otroligt vackert var det i vart fall med de rosa blombladen som virvlade med vinden, och där var olika uppträdanden av japanska körer som sjöng olika traditionella sånger, det kändes nästan som man var i ett annat land :)


RSS 2.0