Berbere kyckling med ugnsrostad sötpotatis

När jag pluggade till dietist cyklade jag till universitet varje morgon, och varje morgon cyklade jag förbi en liten mysig restaurang som hette Messob, en afrikansk restaurang. Jag tyckte det var superspännande eftersom jag aldrig ätit afrikansk mat! Efter en hel del lirkande så lyckades jag övertala Emil att följa med till Messob och sen den kvällen har vi varit fast på afrikansk mat! Efter att ha flyttat till Stockholm så har vi testat ett par afrikanska restauranger här men ingen är riktigt lika bra som Messob i Uppsala. Men jag kan rekomender Jebena på Rådhuset om ni vill ät afrikansk mat i Stockholm, vi var där när vi firade att jag fått mitt nya jobb här i Stockholm :) Men för att komma till saken, berbere! Berbere är en afrikansk stark krydda som är supergod och som jag smakde för första gången den där kvällen på Messob :) Vi gillar kryddig mat här hemma och här kommer en mix av afrikansk och cajun köket som gick från improvisation till impressive!

Till 2 portioner:

Marinad/sås:
  • 0,75 dl flytande margarin
  • 2 msk berbere
  • 1 dl vatten

Gör så här: Smält margarinet och rör ner berberekryddan. Tillsätt vattnet och eventuellt en nypa socker. Lägg ner 2 kycklingfileér i marinaden och låt stå över natten. Fiska upp kycklingfileérna och låt dem rinna av lite innan du lägger dem i stekpannan. Var noggrann med att köttsaften är genomskinlig innan du serverar kycklingen. Vill du använda marinaden som sås måste du koka den ett par minuter eftersom det varit rå kyckling i den.

Servera med ugnsrostad sötpotatis (ca 45 minuter i 200 grader i ugnen för halverade sötpotatisar) och smörfrästa grönsaker t.ex. fänkål, morot, kårot, palsternacka, sockerärtor, lite vad man har hemma och smaka a med salt och svartpeppar.

Gott att dricka till är gingerbeer eller hemgjord ginerale, recept kommerfram över!


Övning ger färdighet

Jag älskar att prova nya maträtter både att äta ute och att testa att laga själv hemma, men vissa saker behöver man öva på ett par gånger innan man får till ett hyfsat resultat! Så en helg när vi hade lite tid tillövers testade jag och Emil att göra lite snyggare dumplings, för er som inte kommer ihåg hur bedrövliga de såg ut förra gången (mer som piroger än dumplings!) så kan man läsa det inlägget här. Så med lite övning fick vi till dumplings som såg lite bättre ut :)

Vill ni själva göra ett försök på dumplings har ni mitt recept här.

Biscotti

Här kommer ett av mina och Emils favoritrecept, en fantastisk klassisk italiensk kaka som är suverän att ha till helgkaffet! När regnet trummar mot fönsterrutan och himlen är grå så känns det fantastiskt att ta en kopp varmt kaffe och en god kaka, så här är min variant av de ljuvliga biscotti!


Ingredienser till ca 40 st:
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g mandel
  • skal av 1 citron

Gör så här:

  1. Vispa smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget.
  2. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem.
  3. Hacka mandeln grovt, riv citronskalet och rör ner dem i smeten.
  4. Rulla degen till 3 längder och platta till dem lite.
  5. Sätt in längderna i 175 grader i ca 20 minuter. Ta ut plåten och skär längderna i ca 2cm breda bitar
  6. Ställ in plåten i ugnen i ytterligare 15 minuter. Stäng av ugnen och låt kakorna stå kvar i eftervärmen tills de är torra.

RSS 2.0