Indien inspirerad middag!

Detta är stark och kryddig middag som tar ett par timmar att göra, men är väl värt arbete:P

Till middag igår hade vi en vegetarisk curry, stark köttgryta med inspiration från indien, mangochutney* (icas utan korriander) och hembakta naanbröd, SÅ GOTT!


*Någon som har ett bra recept på hemgjord mangochutney?

 

Ingredienser till ca 4portioner:
  • 1 dl mungbönor (dessa behöver ha varit blötlagda minst en timme innan de ska användas)
  • 0,5 burk kokosmjölk
  • 2 msk mango curry (från santa maria)
  • 2 tsk orange pepper (från santa maria)
  • 1 apelsin
  • 1 stor morot
Gör så här:
  1. Häll av blötläggningsvattnet från mungbönorna. Lägg bönorna i en gryta och låt koka upp med lite salt, när bönorna börjat koka så häll av dem och byt vatten, detta för att en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna löst sig i vattnet och man kan då hälla bort dem.
  2. Häll ner mungbönorna i grytan, häll på kokosmjölk, mango curry och orange pepper.
  3. Riv ner den oranga delen av apelsinskalet och skär ner apelsinfileérna i grytan och pressa ur den sista saften.
  4. låt koka ca 10 minuter så att bönorna börjat mjukna.
  5. Häll i de röda linserna.
  6. Skala och riv moroten och lägg ner den i grytan. Man kan behöva hälla på lite vatten så att vätskenivån är i höjd med ingredienserna.
  7. låt koka ca 3-4 minuter, smaka av med orange pepper, mango curry och salt.

Ingredienser till ca 4 port
  • ca 300g lamm eller nöttkött
  • 1 tsk flytande margarin
  • 1 stor gul lök
  • ca 400g passerade tomater
  • 1 msk köttbuljong
  • 2 tsk malen kanel
  • 1  tsk malen ingefära
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 dl gröna linser

Gör så här:
  1. Trimma köttet och strimla det i tunnare bitar.
  2. Skala och strimla löken fint.
  3. Brynköttet i lite flytande margarin
  4. Lägg i löken, häll på passerade tomater, kanel, ingefära och cayennepeppar.
  5. Låt koka ca 1 timme så köttet är mört.
  6. Häll i linserna och låt koka tills dessa är mjuka.
  7. Smaka av med salt coh cayennepeppar.


Ingredienser till 16 bröd:
  • 50g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl fingervarmt vatten
  • 2,5 dl naturell yoghurt
  • 2 msk olja
  • 1 ägg
  • 1 msk honung
  • ca 11 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
  • lökfrön/ nigella seeds/ kalonji (olika namn på samma frö/krydda)

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll på vatten, yoghurt, olja, ägg, salt och honung och rör så att jästen löser sig.
  3. Mortla kalonjifröna och häll i smeten.
  4. Blanda i mjöl och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter).
  5. Sätt ugnen på 250 grader och grill.
  6. Stjälp upp degen till naanbröden på bakbord och dela till 16 delar.
  7. Kavla eller platta ut delarna till cirka 0,5 centimeter tjocka ovaler.
  8. Sätt högst upp i ugnen ca 6-8 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0