Indien inspirerad middag!
Detta är stark och kryddig middag som tar ett par timmar att göra, men är väl värt arbete:P
Till middag igår hade vi en vegetarisk curry, stark köttgryta med inspiration från indien, mangochutney* (icas utan korriander) och hembakta naanbröd, SÅ GOTT!
*Någon som har ett bra recept på hemgjord mangochutney?
- 1 dl mungbönor (dessa behöver ha varit blötlagda minst en timme innan de ska användas)
- 0,5 burk kokosmjölk
- 2 msk mango curry (från santa maria)
- 2 tsk orange pepper (från santa maria)
- 1 apelsin
- 1 stor morot
- Häll av blötläggningsvattnet från mungbönorna. Lägg bönorna i en gryta och låt koka upp med lite salt, när bönorna börjat koka så häll av dem och byt vatten, detta för att en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna löst sig i vattnet och man kan då hälla bort dem.
- Häll ner mungbönorna i grytan, häll på kokosmjölk, mango curry och orange pepper.
- Riv ner den oranga delen av apelsinskalet och skär ner apelsinfileérna i grytan och pressa ur den sista saften.
- låt koka ca 10 minuter så att bönorna börjat mjukna.
- Häll i de röda linserna.
- Skala och riv moroten och lägg ner den i grytan. Man kan behöva hälla på lite vatten så att vätskenivån är i höjd med ingredienserna.
- låt koka ca 3-4 minuter, smaka av med orange pepper, mango curry och salt.
- ca 300g lamm eller nöttkött
- 1 tsk flytande margarin
- 1 stor gul lök
- ca 400g passerade tomater
- 1 msk köttbuljong
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 dl gröna linser
Gör så här:
- Trimma köttet och strimla det i tunnare bitar.
- Skala och strimla löken fint.
- Brynköttet i lite flytande margarin
- Lägg i löken, häll på passerade tomater, kanel, ingefära och cayennepeppar.
- Låt koka ca 1 timme så köttet är mört.
- Häll i linserna och låt koka tills dessa är mjuka.
- Smaka av med salt coh cayennepeppar.
Ingredienser till 16 bröd:
- 50g jäst
- 1 tsk salt
- 2,5 dl fingervarmt vatten
- 2,5 dl naturell yoghurt
- 2 msk olja
- 1 ägg
- 1 msk honung
- ca 11 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
- lökfrön/ nigella seeds/ kalonji (olika namn på samma frö/krydda)
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke.
- Häll på vatten, yoghurt, olja, ägg, salt och honung och rör så att jästen löser sig.
- Mortla kalonjifröna och häll i smeten.
- Blanda i mjöl och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter).
- Sätt ugnen på 250 grader och grill.
- Stjälp upp degen till naanbröden på bakbord och dela till 16 delar.
- Kavla eller platta ut delarna till cirka 0,5 centimeter tjocka ovaler.
- Sätt högst upp i ugnen ca 6-8 minuter.
Kommentarer
Trackback