Blåbärsscones i vårsolen

Idag har vi haft premiär för utomhusfika! Vi städa och plockade fram balkongmöblerna och avnjöt sedan dessa fantastiska bakverk i solen! Det är ljuvligt fluffiga scones med saftiga sötsyrliga blåbär expolderar när man biter i dem och eftersom man strör socker ovan på dem så har de ett tunt knaprikt yttre lager på toppen som ger en härlig kontrast. Degen går snabbt och enkelt att göra, det är dock lite pilligt att få bären att hålla sig i degen :)
 
 
 
För 4 stora scones:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk socker
  • 2 krm färskriven muskotnöt
  • en nypa salt
  • 75g margarin
  • 3 msk yoghurt
  • 0,5 ägg
  • 1,5 dl tinade blåbär (jag använde stora amerikanska efetrsom de håller ihop bättre)
Gör så här:
  1. Blanda mjöl, bakpulver, socker, muskotnöt och salt i en bunke
  2. Tillsätt margarinet och nyp ihop till en grynig smet
  3. Blada i yoghurt och ägg och rör om till en deg som kan plattas ut
  4. Häll bären på den utplattade degen och vik försiktigt in dem, försök att inte spräcka allt för många
  5. Forma till 4 lika stora bullar,
  6. Pensla dem med ägg och strö över socker
  7. Lägg på bakpapperklädd plåt
  8. Baka på 200 grader i ca 15 minuter tills de har fått en fin färg.

Hackekorv på mormors vis

I julas gjorde jag och Emil för första gången vår egna hackekorv! Den är gjord efter min mormors recept och har provsmakats av både mina morföräldrar och Emils mormor och fått godkänt på att den smakar rätt :) Det var så kul att göra egen korv att när köttet tog slut men vi hade mer fjälster kvar, så gick jag och Emil och köpte mer kött för att kunna göra mer korv! Andra omgången blev dock vår egen version med bacon, ost och chilli :)
Skölj fjälstret och låt det gärna ligga i blöt ett par timmar innan du trär på det på korvhornet.
Knyt inte den första delen av fjälstret då det först kommer luft ur hornet. Håll emot lite när korvmassan börjar komma för att fylla fjällstret lagom mycket.
På mormors vis gör man hackekorven i en ända lång korv...
De två kilona med fläskfärs gav närmre 5 meter korv i slutändan :) Varva korv och grovsalt i en stor skål och låt stå i 2,5 dygn.
När du tagit upp och sköljt av korven kan man torka av den lite och hänga den på ett kvastskaft invid elementet i ca 1 vecka. Korven ska inte svettas men lägg ett par tidningar under för säkerhets skull.
 
Ingredienser:
  • 2kg fläskkött, inte allt för magert då det lätt blir torrt
  • 1 stor gul lök
  • ca 0,5 tsk vitpeppar
  • 3kg grovsalt
Gör så här:
  1. Mal fläskkött och lök
  2. Blanda fläskfärs, lök och vitpeppar i en stor skål
  3. Trä fjälstret på korvhornet och börja stoppa korven!
  4. Varva korv och grovsalt i en stor skål och se till att korven är täckt av salt, låt stå svalt i 2,5 dygn
  5. Plocka upp, skölj och torka av korven lite
  6. Häng upp korven ut med ett element i ca en vecka
  7. Skär en bit av korven och se att den inte smakar eller luktar rått
  8. Servera på bröd och gärna med lite sirap om man lyssnar på morfar :)
 
 

Pastasallad

En snabb sallad för en dag i farten men man ändå vill ha god och hälsosam mat :)


Ingredienser:
  • pasta
  • tonfisk (konserverad i vatten)
  • körsbärstomater
  • sallad: vintermix
  • gröna vindruvor
  • lätt cremé fraich
Gör så här:
  1. Sätt på saltat vatten.
  2. Skölj tomat, druvor och sallatsblad.
  3. Lägg ner tomat, sallat, druvor och tonfisk i en tallrik.
  4. Skölj den kokta pastan i kallt vatten så att den blir sval.
  5. blanda ner pastan i tallriken och klicka över ett par matskedar cremé fraich.

Mellanmål

 

Detta mellanmål bestod av hembakad fralla med bordsmargarin, bladspenat och tonfisk samt äppelklyftor och te, perfekt på eftermiddagen när man börjar bli hungrig och det fortfarande är några timmar till middagen:)


Grönkål

Här kommer en julklassiker, i vart fall om man kommer från södra Sverige! Nämligen grönkålen en fantastik grönsak som bl.a. innehåller en del kalcium :) Men recept på grönkål finns det nog lika många som det finns familjer som har grönkål på julbordet! Jag har två olika, ett recept som kommer från min gammelmormor och ett som används i Emils familj!
 
Gammelmormors grönkål (räcker till ca 8-10 personer vid ett julbord):
  • 500g grönkål
  • 2 msk margarin
  • ca 2 dl vispgrädde
  • 4 msk sirap
Gör så här:
  1. Skölj, repa och koka grönkålen i saltat vatten. Koka grönkålen tills den är mjuk.
  2. Häll av grönkålen. väta tills grönkålen svalnat så att du kan ta i den utan att bränna fingrarna. Ta upp grönkålen och krama ut vattnet.
  3. Strimla grönkålen i strimlor på ca 1cm.
  4. Hetta upp margarinet i en stor gryta och lägg i grönkålet, låt fräsa några minuter
  5. Häll på grädde, sirap och en nypa salt, rör om ordentligt. Lägg på lock och låt grönkålen små sjuda i grytan på medelhög värme i ca 15-20 minuter. Rör om i grytan lite då och då.
  6. Smaka av grönkålen och tillsätt eventuellt lite mer grädde, sirap eller salt.
Emils familjs grönkål (räcker till ca 8-10 personer vid ett julbord):
  • 500g grönkål
  • 2 msk margarin
  • ca 2 dl matlagningsgrädde
  • ca1 tsk kanel
Gör så här:
  1. Skölj, repa och koka grönkålen i saltat vatten. Koka grönkålen tills den är mjuk.
  2. Häll av grönkålen. väta tills grönkålen svalnat så att du kan ta i den utan att bränna fingrarna. Ta upp grönkålen och krama ut vattnet.
  3. Strimla grönkålen i strimlor på ca 1cm.
  4. Hetta upp margarinet i en stor gryta och lägg i grönkålet, låt fräsa några minuter
  5. Häll på grädde, kanel och en nypa salt, rör om ordentligt. Lägg på lock och låt grönkålen små sjuda i grytan på medelhög värme i ca 15-20 minuter. Rör om i grytan lite då och då.
  6. Smaka av grönkålen och tillsätt eventuellt lite mer grädde, kanel eller salt.

Perfekt svalkande efterrätt

Nu när sommaren faktiskt har kommit med en del värme tänktejag tipsa om suverän efterrätt att svalka sig med! Det är dessutom ett perfekt sätt att få barnen att äta frukt och få i sig vätska :)

Detta är ätpinnar/grillspett som jag trätt annanas och melonbitar på och sedan stoppat dem i frysen ett par timmar. jag gjorde en hel hög och la i frysen, perfekt att ha som vardags efterrätt eller ett smidigt sätt att få barnen att äta frukt och få i sig vätska. Det är bara fantasin som sätter stopp på dessa kreationer men det är bra att tänka på att inte göra för tjocka bitar för att det ska gå lätt att bita igenom :) Jag har även testat att lägga in en hel vindruvsklase av kärnfria druvor i frysen och det fungerar också fantastiskt!


Berbere kyckling med ugnsrostad sötpotatis

När jag pluggade till dietist cyklade jag till universitet varje morgon, och varje morgon cyklade jag förbi en liten mysig restaurang som hette Messob, en afrikansk restaurang. Jag tyckte det var superspännande eftersom jag aldrig ätit afrikansk mat! Efter en hel del lirkande så lyckades jag övertala Emil att följa med till Messob och sen den kvällen har vi varit fast på afrikansk mat! Efter att ha flyttat till Stockholm så har vi testat ett par afrikanska restauranger här men ingen är riktigt lika bra som Messob i Uppsala. Men jag kan rekomender Jebena på Rådhuset om ni vill ät afrikansk mat i Stockholm, vi var där när vi firade att jag fått mitt nya jobb här i Stockholm :) Men för att komma till saken, berbere! Berbere är en afrikansk stark krydda som är supergod och som jag smakde för första gången den där kvällen på Messob :) Vi gillar kryddig mat här hemma och här kommer en mix av afrikansk och cajun köket som gick från improvisation till impressive!

Till 2 portioner:

Marinad/sås:
  • 0,75 dl flytande margarin
  • 2 msk berbere
  • 1 dl vatten

Gör så här: Smält margarinet och rör ner berberekryddan. Tillsätt vattnet och eventuellt en nypa socker. Lägg ner 2 kycklingfileér i marinaden och låt stå över natten. Fiska upp kycklingfileérna och låt dem rinna av lite innan du lägger dem i stekpannan. Var noggrann med att köttsaften är genomskinlig innan du serverar kycklingen. Vill du använda marinaden som sås måste du koka den ett par minuter eftersom det varit rå kyckling i den.

Servera med ugnsrostad sötpotatis (ca 45 minuter i 200 grader i ugnen för halverade sötpotatisar) och smörfrästa grönsaker t.ex. fänkål, morot, kårot, palsternacka, sockerärtor, lite vad man har hemma och smaka a med salt och svartpeppar.

Gott att dricka till är gingerbeer eller hemgjord ginerale, recept kommerfram över!


Övning ger färdighet

Jag älskar att prova nya maträtter både att äta ute och att testa att laga själv hemma, men vissa saker behöver man öva på ett par gånger innan man får till ett hyfsat resultat! Så en helg när vi hade lite tid tillövers testade jag och Emil att göra lite snyggare dumplings, för er som inte kommer ihåg hur bedrövliga de såg ut förra gången (mer som piroger än dumplings!) så kan man läsa det inlägget här. Så med lite övning fick vi till dumplings som såg lite bättre ut :)

Vill ni själva göra ett försök på dumplings har ni mitt recept här.

Biscotti

Här kommer ett av mina och Emils favoritrecept, en fantastisk klassisk italiensk kaka som är suverän att ha till helgkaffet! När regnet trummar mot fönsterrutan och himlen är grå så känns det fantastiskt att ta en kopp varmt kaffe och en god kaka, så här är min variant av de ljuvliga biscotti!


Ingredienser till ca 40 st:
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g mandel
  • skal av 1 citron

Gör så här:

  1. Vispa smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget.
  2. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem.
  3. Hacka mandeln grovt, riv citronskalet och rör ner dem i smeten.
  4. Rulla degen till 3 längder och platta till dem lite.
  5. Sätt in längderna i 175 grader i ca 20 minuter. Ta ut plåten och skär längderna i ca 2cm breda bitar
  6. Ställ in plåten i ugnen i ytterligare 15 minuter. Stäng av ugnen och låt kakorna stå kvar i eftervärmen tills de är torra.

Mango och yoghurt version av pannacotta

Vem älskar inte pannacotta?! Men när en portion pannacotta ger ca 500kcal kan man inte äta det så ofta som man skulle vilja. Så jag har gjort en kalorivänligare version av pannacotta baserad på yoghurt! Den har så klart inte riktigt samma gräddiga stabbighet som en riktig pannacotta, men är en ljuvlig vardagsefterrätt här hemma och denna ljusgula efterrätt passar utmärkt på påskbordet!



Ingredienser för 2 portioner:

  • 1 mogen mango
  • 3dl vailj yoghurt (jag brukar använda arlas laktosfria vaniljyoghurt, suuper god!)
  • 1,5-2 gelantinblad (beroende på hur fast du vill ha den, mindre gelatin för en krämigare konsistens)

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 3-4 minuter
  2. Under tiden kan du skala mangon och mixa den till en slät konsistens
  3. Lägg de mjuka gelantinbladen i en skål med några matskedar vatten och smält dem med vattenbad, ställ åt sidan och låt svalna något
  4. Blanda yoghurten med den mixade mangon och blanda ner den upplösta gelantinen
  5. Häll upp i glas och låt stå i kylskåpet ca 3 timmar innan servering, dekorera eventuelt med rostad kokos, passionsfrukt eller vad din fantast kan hitta på!

Misslyckad kaka

Ibland får man så suveränt bra ideér som man bara måste testa! För lite sedan fick jag en sådan, nämligen att göra fönsterkakor som överraskning till eftermiddagsfikat till min Emil..... men det är ju inte alltid man lyckas med dessa spontana ideér :) detta blev resultatet:

Detta är en mördeg där jag skurit ut hål i degen och fyllt med jordgubbsklubba som jag mortlade sönder till fint pulver. Dock blev mördegen varken god eller hållbar utan trillade sönder när jag tog fotot, me det var en kul idé!


Brunch brittish style


Ibland kommer man inte till frukostbordet förren klockan nästan slagit lunch och då är man oftast ordentligt hungrig! Något jag tagit med mig från våra resor på Irland, i Skokttland och i England är deras härliga stekta bruncher! Denna gång blev det savory mustard korv och bacon från Taylors & Jones tillsammans med majskolv, champinjoner, sockerärtor, halloumi och ägg, supergott efter en långpromenad på morgonen!

Gör så här:
  1. Sätt in en form i ugnen så att den är ordentligt varm.
  2. Lägg i bacon och korv i formen, använder du färska majskolvar så bör de också åka ner i formen nu. Vill man kan man även ha i champinjoner körsbärstomater på kvist m.m. Sätt in formen i ugnen i 175 grader i 15 minuter.
  3. Har du förkokta eller konserverade majskolvar så blir de klara på kortare tid så lägg i majskolvarna när det är 10 minuter kvar tills korven är klar
  4. Ta ut formen, maka runt på allt så att du får plats med äggen och knäck ner äggen i formen, sätt in formen i ugnen i ytterligare 3-5 minuter beroende på hur du vill ha dina ägg.

*Denna gången hade vi haloumi till brunchen så valde vi att göra halloumin, champinjoner och ägg på stekjärnet, men i vanliga fall gör jag allt i ugnen för att minimera jobb och disk :)

 



Beef and smoked bacon pie från Taylor & Jones


När vi äntligen kommit hem efter att handlat mat i fredags så var vi riktigt hungriga, så medan Emil startade ugnen, satte in pajen från Taylors & Jones och dukade bordet så svängde jag ihop en god sallad med maché sallat, röd och gul paprika, avokado, sockerärtor, gurka och rödlök tillsammans med en dressing gjord på 2 delr olivolja 1 del balsamvinäger, lite agave sirap, salladskrydda, flingsalt och svartpeppar. Och tusan vad gott det var! Maten var god i sig och som ordspråket säger: hungern är bästa kryddan gjorde inte sken värre :)



Taylors & Jones

I fredags åkte jag inom Taylors & Jones och hämtade upp vår förbeställda meatbox. Har ni köpt några av deras produkter någongång eller såg ni när de var med i l"Landet brunsås"? De har suveränt goda hemgjorda korvar och kött av bästa kvalitet och personalen är alltid supertrevlig så emellanåt köper jag och Emil en sådan här meatbox av dem:

Detta är en liten box och innehåller: 2 mörade nötstekar, 2 kycklingfileér, 2 steak and onion burgar, 2 lamburgare, 4 fläskkorvar (finns i en massa olika smaker, särskillt goda är oak smoked bacon och savory mustard), 6 tjocka bacon skivor, 2x400g nötfärs, 1 liten paj (de två jag har smakat steak and mushroom och beef and smoked bacon har båda varit super goda) samt 200g engelsk cheddar men den har jag bytt mot extra korv (att kunna bta ut delar av meatboxen mot något annat man vill ha ger pluspoäng i min bok :) ) Denna box kostade 550kr och vi kändeoss supernöjda med innehåll och kvalitet, så har du inte testat några av deras produkter innan så gör det!

Fasination i vardagen

Idag vaknade jag och Emil av ett mycket besynnerligt ljud från vår balkong, dels någon som bankade lite försiktigt i balkongräcket och sång?! Vi bor rätt högt upp så det är inte direkt lätt att ta sig upp till vår balkong, så Emil gläntade försiktigt på gardinen och vad får vi se?


Jo denna söta ekorre! Den var den som väkte oss med musik och skönsång denna morgon, hann precis ta en bild innan han stack vidare till nästa familj som skulle väckas :D

RSS 2.0