Revbenspjällsgryta på mormors vis
Detta är en gryta som min mormor bjöd på flera gånger under min uppväxt som jag alltid älskat, så när jag hittade tjocka revbensspjäll på extra pris så slog jag en signal till min söta mormor och lockade ur henne receptet :)
Denna gryta har en len men kryddig smak och kött som är supermört, perfekt som comfort food :)
Ingredienser till ca 4 portioner:
- ca 500g tjocka revbensspjäll
- 1 stor gul lök
- 1 köttbuljongtärning
- 1 lagerblad
- 2 krm vitpeppar
- 2,5 dl milda mat extra 4%
- flytande margarin att bryna köttet i
- soya
- Bryn revbenen så att det får en fin gyllenbrun färg.
- skala och strimla löken fint.
- Lägg revbenen och löken i en gryta och täck dem med vatten. Tillsätt lagerblad och vitpeppar. Låt koka så länge att köttet faller av benbitarna ca 2 timmar.
- Fiska upp benbitarna och tillsätt matgrädden, låt koka ett par minuter och smaka sedan av tillsätt eventuellt soja, vitppeppar.
- Servera med potatis och grönsaker t.ex. morötter eller råstekta rotfrukter.
Savojkålssoppa med frikadeller
Detta är en supergod soppa med en skön sälta i buljongen/spadet men som bäst äts när man har ögoninflammation eller liknande ;) Hihi det jag menar är att den ser minst sagt mindre aptitlig ut och alla människo känner sig skeptiska till att äta något som ser ut så här första gången :) Det är en egen tgolkning på grönkålssoppa med frikadeller som Emil är uppväxt med, och då det inte allid går att få tag på grönkål har vi ibland använt oss av savojkål :) Jag lovar att det är supergott även om det inte ser ut så :) Ytterligare en fördel med denna maträtt är att den är väldigt energisnål, vilket gör att jag brukar komplettera med en efterrätt!!
Ingredienser till ca 4 portioner:
- 1 litet savojkålshuvud
- 2 grönsaksbuljongstärningar
- svartpeppar
- chilli
- 400g nötfärs
- 1 gul lök
- 1 ägg
- 2 msk mjölk
- 0,5 msk senap
- peppar
- salt
Soppan
- Skölj kålen och strimla den ganska fint
- Lägg ner kålen i en gryta och täck med vatten
- Tillsätt 2 buljongtärningar
- Hacka löken
- Hiva ner köttfärs, lök, ägg, mjölk, senap och salta och peppra.
- Blanda om ordentligt ett par minuter.
- Rulla en liten "köttbulle" och koka den, smaka denna och se om mer salt eller peppar behövs.
- Trilla resten av smeten till köttbullar och lägg ner i soppan
- Låt koka ca 10 minuter, kolla att frikadellerna är klara genom att fiska upp en och dela den och se att köttet inte är rosa.
I denna fruktsallad är där blodapelsin, hallon, björnbär, grönavindruvor och förståss vaniljyoghurt och solrosfrön.
Andra förslagpå efterrätt kan vara:
Veckohandla
De funderingar jag har kring middagar är:
- Sallad med avokado, keso, ärtskott, couscous och marinerade bönor något i denna stilen
- Fiskgryta med torsk, fänkål och rotfrukter
- Indisk curry med linser och mungbönor
- Köttbullar med potatis, sås och palsternackspuré
- Tjocka revbensspjäll i gryta (om jag bara kan locka mormor att dela med sig av sitt recept)
- Savojkålssoppa med frikadeller
Man tager vad man haver
Denna omelette, elller vad tusan man ska kalla det blev supergod! brödet blev superkrämigt och lent medan brödet på toppen blev riktigt krispigt. Till nästa gång jag gör detta ska jag nog byta ut en del av osten mot mozzarella för att få en lite mer Italiensk touch på den :) För denna rätt, vad det nu är kommer definitivt komma på matbordet igen :D
Ingredienser till ca 4 portioner:
- 0,5 limpa Italienskt lantbröd
- 100g skinka
- 0,5 dl soltorkade tomater
- 3 msk hackad gräslök
- 4 msk pesto
- 3 ägg
- 4 dl lättmjölk
- 1 tsk senap
- salt
- peppar
- 2 dl riven ost
- Skär brödet i ca 2 cm stora kuber.
- Lägg hälften av brödtärningarna i en form.
- Fördela skinka, ost, soltorkade tomater, gräslök och pesto på brödtärningarna. Lägg på de sista brödtärningarna.
- Vispa ägg, mjölk, kryddor och senap i en skål. Häll över formen. Toppa med den rivna osten. Täck och låt stå kallt i minst två timmar, helst över natten.
- Grädda i 225 grader i ca 40 minuter. Täck formen med folie om den börjar få för mycket färg.
- Servera med en sallad eller t.ex. strimlad vitkål
Chokladplättar - super bra belöning!
Ingredienser till 4 stycken:
- 1 ägg
- 1 dl vaniljyoghurt
- 1 dl vetemjöl
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl havregryn
- 0,5 tsk salt
- 50g mjölkchoklad
- Bryt chokladen i mindre bitar.
- Häll ihop alla ingredienser och vispa runt ordentligt.
- Smält margarin i en stekpanna och fördela smeten på fyra "klickar" när när margarinet börjar bli gyllene
- Stek till ovansidan inte längre är rinnig innan du vänder på dem.
- Servera och njut medan de är varma/ljumna! Gärna i soffan framför en bra film, det ska jag göra i vart fall!!
Morot- och ostfrallor
Som jag nämnt tidigare så förbereder vi oss på att flytta och en sak som ska göras är ju tömma ut så mycket som möjligt från skåp, kyl och frys. Så när jag fick en Kitchen Aid i examenspresen av min underbara fästman och hans mamma och mormor så bestämde jag mig genast för att baka bröd! Det blev en skåprensning och saftiga morots- och ostfrallor blev resultatet!
Min fina Kitchen Aid, svart så den ska passa även i vårt nya kök :) Bästa presenten ever! Det jag egentligen ville säga med denna bild är att degen är färdig arbetad när den släpper fint från bunkens kanter som på här :)
Ingredienser till ca 14 frallor:
- 50g jäst
- 2 msk rapsolja
- 4 msk äppel
- 1 tsk salt
- 3 dl vatten, fingervarmt
- 2dl lättmjölk
- 1 dl helt bovete
- 1 dl oskalade sesamfrön
- 1 dl krossade linfrön
- 500g siktat dinkelmjöl (0,5 påse)
- 300g vetemjöl (ca 5 dl)
- ca 3 dl riven ost
- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt, äppelmos, olja, mjölk och vatten och rör om tills jästen löst sig.
- Häll i bovete, sesamfrön, linfrön och dinkelmjöl, rör om till en tjock kladdig smet.
- Tillsätt vetemjölet i ett par omgångar och arbeta degen tills den har en bra konsistens eller släpper fint från bunkens kant (som bilden ovan).
- Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 45 minuter.
- Stälp upp degen på mjölat bakbord, dela degen i ca 14 bitar och knadå snabbt genom dem, tryck ut till ovala bitar ca 2 cm tjocka.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Låt frallorna jäsa övertäckta på plåten i ca 20 minuter.
- Strö ost över frallorna och sätt in i ugnen i ca 10 minuter
- Brödet ska ha fått fin färg och låta ihåligt när man knackar på det. Då är det färdigt :)
NU ÄR JAG DIETIST!!!!
Jag är fantastiskt glad över att nu vara dietist!!!
(fick ingen riktigt bra smile-bild, ler dessto mer på insidan :D )
Imorgon! Dietist eller inte dietist
Idag var det dock tinade jordgubbar och hallon tillsammans med keso :D riktigt gott alltså!
Ingrediense till ca 16 plättar:- 2 ägg
- 2 dl filmjölk
- 1 dl vatten
- 2 msk socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl vetemjöl
- margarin att steka i
- frukt, bär
- keso
Gör så här:
- Vispa ihop ägg, filmjölk, vatten, socker, vaniljsocker och eventuellt frangelico.
- Blanda ner vetemjölet lite i taget, till en tjock smet.
- Häll upp smeten ca 4 plättar per stekjärn (ca 4-5 cm i diameter), stek tills ovansidan är fast och vänd sedan och stek tills plättarna fått fin färg.
- Fördela plättarna på 2 tallrikar, sprid ut frukt och bär och servera med lite keso, njut!
Underbar sallad
Till 2 portioner:
- 1,5 dl okokt couscous
- salt
- harissa
- salladsblad
- 0,5 avokado
- 2 skivor annanas
- finstrimlad rödkål
- 4 skivor rökt skinka
- 4 msk keso
- 4tsk sötsur sås
- ca 4 cm strimlad purjolök
- Koka upp couscousen med salt och lite harissa
- Skölj salladsblad och övriga grönsaker.
- Strimla rödkål, purjolök, annanas och avokado
- Lägg upp allt på en tallrik och häll lite sötsursås över keson (ja jag vet att det låter konstigt, men tro mej det ÄR jättegott!!)
- Middagen klar på under 10 minuter ät och njut av god och fräsch mat!
Helstekt nötkött
Ett par saker man bör tänka på när man gör helstekt kött är att ta fram köttet ur kylen ett ´bra tag innen det ska tillagas så att det har fått rumstemperatur innan du bryner det. Sätt plattan på fulltös så att stekpannan är supervarm när du lägger i smöret och köttet, detta är för att köttets porer ska dra ihop sig fort så att så mycket köttsaft som möjligt är kvar i köttet så att man får en saftig stek :) Sätt en termometer mitt i den tjockaste delen av köttet efter att du brynt det och sätt in i 125 grader tills köttet får en innertemperatur på 67 grader om du gillar ditt kött rosa. Att köttet skas få en innertemperatur på 67 grader beror på att eventuella bakterier har dött vid denna temperatur. Låt köttet vila minst 15 minuter innan du skär köttet för att det ska förbli så saftigt som möjligt.
Världens godaste sås!!
Världens godaste sås
Ingredienser till 4 portioner:
- skyn från köttet
- 0,5 dl enbärsdricka (finns inte det så använd julmust)
- 0,5 dl portvin
- 1 dl milda matlagningsgrädde 4 %
- 1 msk soja
- 5 grönpepparkorn
- 1 vitlöksklyfta, skuren på längden
- 1 msk oxbuljong
- Häll den köttsaft som samlats i den ugnsfasta formen i en gryta och tillsätt alla andra ingredienser.
- Låt småkoka i ca 10 minuter.
- Sila bort vitlöken och pepparkornen och häll upp såsen! :)
Räkcoctail
Ingredienser till 3 portioner:
- 1 dl lätt creme fraishe
- 1,5 msk lätt majonäs
- 0,5 tsk chillisås
- 0,5 krm berberekrydda eller cayennepeppar
- 0,5 tsk chilliflakes
- 1 msk mangochutney
- 1 tsk limesaft
- 200g räkor med skal (använd stjärtar och rom om du använder färska räkor)
- salladsmix
- sockerärtor
- gurka
- citronskivor
- körsbärstomat
- rödkål
- tunna skivor färsk annanas
- Skölj och rensa grönsakerna och lägg i ett coctailglas eller liknande
- Rör ihop alla ingredienser till röran
- Skala räkorna och ta tillvara på rommen och rör ner dessa i röran.
- Klicka ner räkröran på grönsakerna och dekorera med t.ex. en citronskiva, körsbärstomat och en bit annnans :)
Löksoppa
Ingrediender till 3 små förrättsportioner eller 1 huvudrätt:
- 6 små gula lökar
- 25g smör
- 1 grönsaksbuljong
- 1 dl milda mat 4%
- 1 tsk torkad timjan
- creme fraishe
- Skala och skiva löken i tunna lökringar
- Lägg ner smör, grönsaksbuljong, timjan och lök i en tjockbottnad kastrull på låg värme.
- Låt småputtra under lock i ca 30 minuter
- Häll i matlagningsgrädden och låt puttra ytterligare 10 minuter.
- Toppa med en klick creme fraishe och servera eventuellt med en bit bröd.
Nyårsmiddag 2010/2011
Här kommer vår femrätters nyårsmiddag i bilder :D
Berätta! Vad åt ni på nyår!?
Dukningen gick i blått, vitt och svart
Krämig löksoppa med smak av timjan och toppad creme fraishe
Räkcoctail med färska räkor, grönsaker och frukt
Helstekt nötkött, världens godaste sås och lite barndomsnostalgi i form av potatiskroketter (var inte så goda som jag mindes dem tyvärr :( )
Supersnabb och krämig glass med en perfekt syrlighet från hallonen
En av de enklaste desserterna man kan komma på :) ost och kex, det enda man ska komma ihåg är att lägga fram ostarna i tid så de hinner bli rumstempererade :) Och Vickans goda fikonmarmelad som pricken över i:et