Köttbullar och gräddsås
Ibland blir man riktigt sugen på härligt gammeldags mat som köttbullar och gräddsås! Detta är en av mina favoriträtter när jag är sugen på svensk husmanskost och passar perfekt när snön viner om knutarna och man sitter inne i värmen och tittar ut:P
Köttbullar, kokt potatis, gräddsås, smörkokta morötter och lingonsylt. Mumms!!
Köttbullar:
- 400g nötfärs
- 1 gul lök
- 1 äggula
- 1 knäckebröd
- 1 msk oxfond
- 2 msk matlagningsgrädde 5%
- 0,5 msk senap
- peppar
- salt
Gör så här:
- Hacka löken och smula knäckebrödet.
- Hiva ner köttfärs, lök, äggula, knäckebröds smulor, fond, grädde, senap och salta och peppra.
- Blanda om ordentligt ett par minuter.
- Rulla en liten köttbulle och stek den, smaka denna och se om mer salt eller peppar behövs.
- Trilla resten av smeten till köttbullar och stek i flytande margarin. (Jag är lat så jag gör ganska stora köttbullar och av denna smeten blev det ca 16 stycken).
Gräddsås:
- 1,5 dl matlagningsgrädde 5%
- 0,5 dl lätt creme fraiche
- 0,5 msk soja
- 0,5 msk rönnbärsgelé/nyponmarmelad/rödvinbärsgelé
- salt
- vitpeppar
- eventuellt 1 msk vetemjöl utrört i vatten
- Häll ner matlagningsgrädde, creme fraiche, soja och gelé i en gryta.
- Låt såsen koka ihop under ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
- Tycker du såsen är för rinnig så red den med vetemjöl utrört i lite vatten och låt koka ytterligare några minuter.
Kommentarer
Trackback