Pink pick me up

Ibland känner man att man behöver en humör höjare och en alkoholfri variant är denna ljuligt rosa juice som är både syrlig, stark och söt samtidigt! En rejäl C-vitamin kick!

Suveränt mellanmål med en pink pick me up juice och en skål med yoghurt red delishus äpple och hackad mandel.

Ingredienser till 2 glas:

  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 2dl äppeljuice
  • 1 dl hallon
  • ca 1 cm färsk ingefära
Gör så här:
  1. Skala apelsin, citron och ingefära.
  2. Lägg alla ingredienser i mixern och mixa sönder alla frukter.
  3. Sila juicen och servera med ett par bitar juice, fantastic!

Kylskåpsrensning blir sheperdspie!

Efter en härlig tacos middag med fina flickorna så blev det ju en del mat över, och äta tacos två dagar i rad är inte riktigt min grej så tillsammans med lite överblivna grönsaker och kokt potatis så blev det en fantastiskt god middag... nästan bättre än tacos om jag får säga det själv ;) Denna rätten får mig att tänka på Irland där jag åt Shepardspie för första gången i somras, nästan som ett minibesök tillbaka :) Det är en sak jag älskar med mat, att olika smaker på ett ögonblick kan ta mig till en helt annan plats i världen eller ta fram härliga gamla minnen :)

 

Såå gott!!! Varma kryddiga smaker, morötter och palsternacka med lite tuggmotstånd kvar och den lena texturen av potatismosen. Denna kommer jag att göra många fler gånger!!


Ingredienser:
  • Taco köttfärs
  • 0,5 burk tacosås (jag använde passion habanero)
  • 1 palsternacka
  • 2 mindre morötter
  • 1 vårlök,strimlad
  • 0,5 förpackning krossade tomater
  • En handfull riven ost
  • Kokt potatis
  • 1 Ägg
Gör så här:
  1. Skala och dela morötter och palsternacka i mindre kuber och koka så att de fortfarande har lite tuggmotstånd.
  2. Fräs på köttfärsen i en stekpanna och tillsätt tacosås, vårlök, kokt palsternacka och morötter samt krossade tomater, låt koka ihop några minuter och häll upp i en ugnsfast form.
  3. Mosa den kokta potatisen och blanda ner ägget, krydda med lite salt och svartpeppar. Bred eller spritsa moset över köttfärsen.
  4. Strö över osten, sätt i ugnen på 250 grader tills potatisen fått en fin gyllene färg ca 15-2o minuter.
  5. Servera med sallad eller överblivna tacogrönsaker.

Lyxig kladdkaka

Igår var finaste vännerna på besök, och vilken härlig kväll vi hade!!! Man borde verkligen ha sådana här reunions oftare! Efter ett besök på Ben and Jerry cafét besökte vi Coop och handlade alla ingredienser till tacos och en kladdkaka. Eftersom det var så länge sedan jag såg tjejerna så ville jag göra den gamla trotjänaren dvs. kladdkakan lite roligare, så här:

Visst ser den så mycket piffigare ut ;)

Den ljuvliga gamla trotjänaren i ny utstyrsel, en härligt tung chokladbotten med fluffig och len grädde toppad med sötsyrliga bär och krispig och söt karamell, såå gott och uppskattat ;)

 

Jag är ingen recept-fantast utan hittar för det mesta på saker efter hand, så på en höft var detta ingredienserna:

  • 3 ägg
  • 75 g margarin
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl sirap
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljpulver (mald vanilstång) eller 2tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk gräddlikör av Bailys typen
Topping:
  • ca 2 dl mellangrädde
  • 1 paket blandade bär
  • eventuellt 0,5 mango eller annan färgglad frukt
Karamell:
  • 1 dl socker
  • 1 msk honung
Gör så här:
  1. Häll bären i en sil över en skål så att de hinner tina och bli av med det mesta av saften.
  2. Smält margarinet, ta grytan från plattan.
  3. Hiva i alla ingredienser utom äggen och rör om tills det är en jämn smet.
  4. När smeten svalnat så pass att du inte bränner fingrarna på den kan du röra ner äggen. (orkar du inte vänta så länge så knäck i ett i taget och rör för glatta livet, så går det oftast att undvika äggröra ;P )
  5. Häll i en smörad och bröad (jag brukar använda havregryn för jag tycker det är godare) form.
  6. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter, lite beroende på din ugn :)
  7. Vill du ha karamell (det är verkligen överkurs, så hoppa över detta om du vill) smällt socker och honung i en gryta, håll ett öga på det hela tiden och ta av grytan när det fått en fin gyllene färg, ringla i fina mönster på bakplåtspapper och låt svalna :) Akta fingrarna karamellen är superduper varm!
  8. Låt kakan svalna, det går tyvärr inte att fuska med denna delen då grädden smälter och bara rinner iväg om man försöker (jag vet jag har testat ;P )
  9. Vispa grädden fluffig och lägg den i tjocka virvlar på kakan.
  10. Låt bären trilla ner i grädden tillsammans med mangokuber eller vad du känner för :)
  11. Toppa med karamellfigurerna och servera, jag lovar att det blir succé!!

Fredagsmiddag

Igår var jag i affären, sugen på något riktigt gott till middag men visste inte riktigt vad, något som var gott, gärna med kött, fick inte ta för lång tid och vara hyfsat nyttigt. Inte lite krav alltå! Jag hittade tjocka skivor av rostas som var till extrapris, en valnötschibatta som luktade fantastiskt och jag unnade oss ett par dyra men riktigt goda portabello svampar. Sen flög jag hem fort som vinden och in i mitt älskade kök! Startade ugnen, hängde förlovningsringen på mitt köksfår och plockade fram alla ingredienser!

En lyxig steaksandwich, coleslaw och frasig potatis

Snittyta av steaksandwichen på ett ljuvligt valnötsbröd

Potatis med en krispig yta och fluffigt inre med en mild hint av vitlök

En smak- och färgrik coleslav både len och krispig i texturen med lite zing i smaken, sååå god!

1. Starta ugnen på 200 grader. Börja med portabellon:

  1. Borsta av svamparna, skär av den nedersta delen av foten och tryck ner svamparna i en ungssäkerform. Lägg en klick smör i varje hatt. Salta och peppra. Sätt in i ugnen.
2. Börja med potatisen:
  1. Skrubba potatisen (2 mindre per person),
  2. Dela i bitar ca 2x2x2 bitar
  3. Koka dem i saltat vatten tills dess att de är nästan klara.
3. Gör coleslawn:

Ingredienser till ca 3 portioner:

  • 2 morötter
  • ca 150g rödkål
  • 2 vårlökar
  • 0,5 äpple
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 3 msk majonäs
  • 2 msk stark senap
  • 1 tsk sambal olek
Gör så här:
  1. Skrubba morötterna och skär bort ändarna.
  2. Ansa och dela äpple coh vårlök
  3. Kör alla ingredienser på den grova rivplattan i matberedaren eller hacka för hand.
  4. Blanda yoghurt, majonäs, senap och sambal olek i en stor skål och tillsätt de rivna grönsakerna.
  5. Sätt i kylskåpet så länge.
4. Gör klart portabellon
  1. Portabellon ska ha skrumpnat lite och blivit mörk och "tung".
  2. Ta ut dem ur ugnen och lägg upp på skärbrädan och dela dem på tjockleken. Ställ åt sidan så länge.
5. Lägg in brödet i ugnen. (Jag använde mig av en valnötschibatta ca 40x7cm)
6. Fortsätt med potatisen:
  1. Häll av potatisen i ett durkslag och låt dem ånga av medan du hetttar upp en stekpanna med en klick margarin och vitlöksolja.
  2. Häll ner potatisen i stekpannan när den blivit riktigt varm och lått dem få ordentlig stekyta innan du vänder på dem.
7. Börja med köttet (ca 150g per person)
  1. Sätt en stekpanna på spisen och full värme på.
  2. Låt plattan bli ordentligt varm, tillsätt flytande margarin och låt det få en fin gyllene färg.
  3. Lägg i köttbitarna och stek 2-3 minuter per sida (för köttbitar på en tjocklek på ca 3cm), för att få en fin rosa kärna på köttet.
  4. Salta och peppra varje sida.
  5. Ta upp köttet och lägg det att vila åt sidan.
8. Ta ut brödet ur ugnen och skär det på tjockleken.

9. Blanda dressingen till brödet:

Ingredienser:
  • 4 msk majonäs
  • 3 tsk pepparotskräm (finns på tub)
  • 1 tsk stark senap
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser och bred på den nedre delen av brödet. Vi tyckte att det blev lite vek smak på dressingen och ska nästa gång ha i mer pepparot. Men gillar du inte så stak mat kan du nog ta lite mindre ;)

10. Potatisen bör vara klar, lägg upp dem i en skål eller fat.


11. Montera steaksandwichen:
  1. Skär köttet i en vinkel i tunna skivor.
  2. Bred dressingen på underdelen av brödet
  3. Lägg på ruccola/spenat eller liknande sallat (jag använde 0,5 påse)
  4. Fördela portabelloskivorna över sallaten och sedan köttet.
  5. Lägg överdelen av brödet i köttsaften som samlats på skärbrädan, så att det suger upp all denna ljuvlighet
  6. Häll upp ett glas vin eller öppna en flaska öl och duka lite snabbt medan brödet får suga upp all saften.
  7. Lägg på ovandelet av brödet och sätt fast det t.ex. med hjälp av en kniv genom mackan.
12 Servera och njut!!

Även om detta ser komplicerat tar det inte en halvtimma att göra och blir supergott!!!

RSS 2.0