Gammalt blir nytt

Ibland så ar man bröd som blivit torrt och tråkigt, så vad ska man då göra med det? Oftast så hamnar det nog i soperna skulle jag tro och så har det gjort även här. Men jag tycker det är tråkigt att slänga mat och framförallt att slänga pengar i soporna! Mitt tråkiga bröd var rågbröd (något jag inte lyckats baka själv) och eftersom det inte var mögligt så försökte jag mig på ett litet experiment ;) Nämligen att göra nytt bröd på det! Och en hit blev det! Ett mustigt bröd med en aning maltig smak (nog inget för barn) med ett rustikt yttre, en krispig yta och luftigt innanmäta, så gott att alla redan är slut på bara ett par dagar!!

Bröd som var gott, men nu bara torrt och smuligt :(

Brutit ner ca 250g torrt bröd

Bröd och skållhett vatten...

...och efter ett par timmar när det svalnat

Nybakat bröd med otroligt god blodapelsinmarmelad och ost, perfekt!


Ingredienser till 16 frallor:
  • ca 250g torrt rågbröd + 2,5dl kokhett vatten
  • 50g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk sirap
  • 2 msk rapsolja
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • ca 600g vetemjöl + mjöl till utbakning
Gör så här:
  1. Smula ner det torra brödet i en bunke och slå över det kokheta vattnet. Låt stå tills det har kroppstemperatur (eller över natten om du föredrar).
  2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten, sirap, salt och olja. Rör tills jästen löst sig.
  3. Häll i den skållade brödsmeten och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölet i ett par omgångar och arbeta genom degen 6-7 minuter med maskinen. (Bakar du för hand får du nog ha i mer mjöl för degen är ganska lös).
  4. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  5. Häll ut degen på på ett mjölat bakbord och tryck ut den lite (att knåda degen är ganska lönlöst om du inte vill ha deg ända upp till öronsnibbrna, då den är kladdig o ganska lös) och dela i 16 bitar med degskrapa eller kniv. Lägg på en plåt, de ska se lite oformliga slarviga ut, efter att de är gräddade ger de ett rustiktintryck ;P
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Låt jäsa under en bakduk ca 20 minuter.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  9. Njut!

Blodapelsinmarmelad

Återigen så kommer vi eller ja egentligen är det ju jag som kommer tillbaka på det här med säsongsanpassad matlagning :D Något som är i säsong nu är de ljuvliga blodapelsnerna, finfina att ha i fruktsallad, en indiskgryta eller som Helena Ljunggren har gjort och som jag apat efter en härlig marmelad! Jag har dock ändrat lite i receptet efter vad jag hade hemma :)

Ljuvligt blommig blodapelsin med både beska och sötma, härligt!

Passar lite otraditionellt även till våfflor med grädde ;)


Ingredienser till ca 1,5 liter marmelad:

  • ca 500g blodapelsiner ca 4 st normalstora
  • 1 stor citron
  • 500-600g socker (beroende på hur söta apelsiner du fått tag på, och hur söt du vill ha din marmelad)
Om du vill även:
  • en handfull hallon (ger fin färg om du fick tag på tråkiga(oranga) blodapelsiner)
  • 0,75 tsk attamon (konserveringsmedel)
Gör så här:
  1. Tvätta apelsiner och citroner i ljummet vatten.
  2. Skala av det yttersta oranga och gula skalet och lägg i en skål, sättåt sidan.
  3. Skala av det vita från både apelsiner och citron (du behöver inite vara jätte noga, ärligt talat så kan man nog hoppa över detta steget om man inte känner för det).
  4. Dela apelsiner och citroner i fyra delar och lägg ner i en gryta (med ev. hallon), täck med vatten och låt koka ca 45 minuter.
  5. Häll av saften genom en sil och pressa ut den sista saften med t.ex. en träslev.
  6. Häll tillbaka saften i grytan igen och tillsätt sockret, låt den småkoka.
  7. Strimla skalet från apelsin och citron ganska fint och rör ner i saften, låt koka ca 30 minuter.
  8. Gör gelé provet. Dvs. ta upp en tesked saft/marmelad och häll på en assiett och ställ i kylskåpet för att bli kall. Har marmeladen en bra konsistens? För lös, fortsätt koka. För fast, späd med vatten. Är marmeladen ttillräckligt söt? Om inte tillsätt mer socker :)
  9. Ta av marmeladen från värmen och tillsätt eventullt attamon, häll upp skållade burkar och låt svalna.
  10. Njut gärna med nybakat bröd eller våffla!

När ett misstag blir en succé

Ibland har man en sån där dag när man får många bra ideér men hur man än gör så är det någon liten grej, olika för varje god idé som blir fel. En liten petitess, men slutresultatet blir helt annat än vad man tänkt sig! Detta är ju ofta en källa till förtret men denna gång ledde misstaget till en ÄN BÄTTRE IDÈ!

Första iden var en chokladkladdkaksmuffins med en seg, krämig, kladdig kola- och jordnötstopping:

Resultat: En fluffig, lite torr och framförallt tråkig ckokladsockerkaka men stenhårt och sprött krokanttäcke

Jaha det här var ju en besvikelse! Men den där krokanten var ju förbaskat god, lite som daim, men med en tydlig jordnötssmak (suprice där alltså!) haha! Den här krokanten skulle ju vara supergott att ha för sig själv som lördagsgodis! Sagt och gjort!

Supergod krokant!

Ingredienser:
  • 1 msk margarin
  • 6 msk mellangrädde
  • 3 msk sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk socker
  • 1 dl salta jordnötter
Gör så här:
  1. Smält margarinet i en stekpanna och när det börja bli gyllene så häll ner grädde, sirap, socker, vaniljsocker och rör runt ordentligt.
  2. Låt koka upp och hiva ner nötterna
  3. Ha is i magen o låt det hela koka tills du på allvar tror att sockret kommer att bränna (blandningen ska alltså ha en in brun färg och vara ganska tjock i konsistensen)
  4. Häll upp på ett bakplåtspapper och smeta eventuellt ut med en slickepot (akta fingrana det är riktigt riktigt varmt!)
  5. Häll vatten i stekpannan o sätt tillbaka på den avstängda plattan så kommer karamellen/krokanten att smälta (ursvårt att få rent annars ;) )
  6. Låt svalna och bryt i bitar.
  7. Ät och njut medan den finns kvar!

Avokadosoppa med chillifrästa räkor och vitlöksbröd

Ett önskemål som dykt upp ett par gånger är säsongsmat och just nu är det säsong för den härligt jadegröna avokadon! Jag köpte 10 av dessa smaragder för just 10 kronor, i vanliga fall kostar de 7-8 kr styck! Alltså sparade jag en 70-80kr!! En fördel med att äta säsongsanpassat är just att maten är billigare OCH mer näringsrik! Så vad hittar man på med avokado? Jag har alltid varit skeptisk till varm avokado, men i julas bjöd min svägerska oss på avokadosoppa och nu är jag såld och ska dela med mig av detta supersnabba och enkla recept ;)

Räkorna i en snabbmarinad

Här kokas avokado och purjolök i grönsaksbuljon

Åhh det här är så gott! det frasiga brödet den lena, mjuka soppan och de heta räkorna, härliga kontraster!!

Ingredienser till 2 portioner:
  • 2 dl räkor
  • 2 msk sötsur chillisås
  • 1 msk citronsaft
  • cayennepeppar
  • chilliflagor
  • 3 mogna avokado
  • 0,5 grönsaks buljongtärning
  • ca 10 cm purjolök
  • vatten
  • 2 tjocka skivor bröd, gärna av lantbröds typen
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
Gör så här:
  1. Blanda räkor, chillisås en skvätt citronsaft och kryddor i en skål.
  2. skala och dela avokadon och strimla purjolöken, lägg ner i en gryta.
  3. Häll på vatten så att det är i nivå med avokadon (man vill inte ha för mycket vatten, för då får man inte den lena krämigheten som man är ute efter) och buljongtärningen.
  4. Hetta upp en stekpanna på max värme.
  5. Drissla lite olivolja över brödbitarna och gnugga dem med den skalade vitlöksklyftan och lägg brödbitarna i stekpannan (de ska få en frasig gyllenbrun yta och dofta ljuvligt av vitlök).
  6. Ta av grytan med avokado och purjolök och mixa med exempelvis en stavmixer. Är soppan för tjock så späd den med vatten.
  7. Häll ner räkorna i stekpannan och fräs dem hastigt.
  8. Servera, njut av färgerna, dofterna, texturerna och inte minst smakerna!


Kokosdipp till frukt

Japp, jag har gått i ide. När jag väl fått min nya ugn så har den o jag lekt en lek som gått ut på att jag försöker laga mat och 1 av 4 gånger så har ugnen slagit ut en av huvudsäkringarna (som jag inte kan slå på då den inte finns i lägenheten utan måste ringa vaktis). Så efter att ha lekt med min nya spis på detta sätt och elektriker har stått och hummat sig och skakat på huvudet, så har jag nu äntligen vunnit över spisen! Mohahaha, den nya spisen har blivit utbytt och jag har fått en ny ny spis och än så länge har inga säkringar gått! Nu kan jag äntligen laga mat utan att oroa mig att ström till spis, kylskåp och  frys kommer att gå! All mat har vid ett flertal tillfällen fått övernatta i en låda på balkongen när säkringen gått en kväll när vaktis har slutat för dagen. Så nu är matglädje och matlagningsförmåga förhoppningsvis tillbaka!

Först ut en frukttallrik som vi gjort nu mycket den senaste tiden (behöver ingen spis till detta :P ). Denna dippen är bara sååå god! testa!

Denna gång har jag valt fujiäppel, blodapelsin och sharonfrukt att dippa i kokosdippen som är dekorerad med lite hemlagad apelsinkaramell (bränt socker med apelsincest)

Kokosdipp:

  • 2 msk av den fasta/hårda kokosjölk som alltid fastnar i toppen av burken (ej light versionen)
  • 2 msk av den flytande kokosmjölen
  • 4 msk lätt yoghurt
  • en rejäl nypa socker
Rör ihop allat så det blir slätt och smaka av med socker.  Börja dippa!

Krämigpasta - klar på mindre än 10 minuter!

Är du upptagen idag? eller har kanske bara inte lust att stå i köket, eller ditt favoritprogram kanske börjar på tv om en kvart? Då har jag lösningen för dagens kvällsmat, klar på 10 minuter! Lagom med tid så att du kan lägga föterna på soffbordet med en krämig och väldoftande pastarätt i knäet och kolla på sveriges mästerkock, bones, solsidan eller vad det nu kan vara ;)

Denna pastarätt är super enkel, snabb och god med sin krämiga textur men ändå mycket smak, härligt!


Ingredienser till 2 portioner:

  • 1pkt färsk pasta
  • 0,5 förpackning körsbärstomater
  • 1 näve färsk bladpersilja
  • 0,5 burk creme bonjour extra vitlök
  • ett par skivor skinka, gärna lufttorkad
Gör så här:
  1. Koka upp vatten till pastan (fortast går det med vattenkokare ).
  2. Koka pastan enligt föcpackningen, oftast 2-3 minuter bara
  3. Kvarta körsbärstomaterna och hacka bladpersiljan.
  4. Häll av pastan, hiva ner tomater och bladpersilja.
  5. Rör ner vitlöksosten så allt blir krämigt lägg på skinkan och servera!
Denna rätt innehåller inte så mycket fibrer så ta en smarrig frukt eller fruktsallad till efterrätt! ;)

Fisksoppa med citron och basilika

Här kommer ett snabbt inlägg, tiden verkligen bara rusar förbi mig nu förtiden! Teamat på detta inlägg är i vart fall matlådor som flera ville ha mer inlägg om! Så här kommer recept på en soppa som man kan ta med sig i termos om man vill slippa stå i kön till mikron i skolan eller vil ha varm picknick med sig i dessa kalla tider! Tänk bara på att termosens öppning alltid inte är så stor, så skär grönsaker och fisk i små bitar ;)

En härlig soppa med en fräsch syrlighet som samtidigt är len och har lite kryddighet av basilikan, mums!!


Ingredienser till 3 portioner:

  • 2 pangasiusfileér
  • 0,5 fänkål
  • 1 dl ris, gärna risottoris
  • 0,5 citron, saft och skal
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1,5 dl matlagningsgrädde 4%
  • 0,5 kruka basilika
  • 4 dl vatten
  • flytande margarin
  • bröd att servera till soppan
Gör så här:
  1. skölj, ansa och skiva fänkålen i små tunna bitar.
  2. Häll flytande margarinn i en gryta och när det är gyllene så kan du hiva ner fänkål och ris i grytan och röra om ordentligt, låt stå på medelhög värme så att riset blir glansigt och fänkålen mjuknar något (ca 3-4 minuter).
  3. Häll ner vatten, grädde, buljongtärningar, rispa ner citronskal och pressa citronsaften ner i grytan, låt små puttra tills riset är färdigkokt (runt 15 minuter, beror på vilket ris du använder).
  4. Klipp ner pangasius fileérna i små bitar (1x1 cm om du ska ha soppan i en termos) och lägg ner dem i grytan. Koka tills fisken är klar ca 3 minuter.
  5. Finstrimla basilikan och rör ner den i soppan.
  6. Häll soppan på en förvärmd termos, redo att serveras med en bit bröd, i skolan, arbetet eller på utflykten!

RSS 2.0