Gammalt blir nytt
Bröd som var gott, men nu bara torrt och smuligt :(
Brutit ner ca 250g torrt bröd
Bröd och skållhett vatten...
...och efter ett par timmar när det svalnat
Nybakat bröd med otroligt god blodapelsinmarmelad och ost, perfekt!
Ingredienser till 16 frallor:
- ca 250g torrt rågbröd + 2,5dl kokhett vatten
- 50g jäst
- 0,5 tsk salt
- 3 msk sirap
- 2 msk rapsolja
- 2,5 dl ljummet vatten
- ca 600g vetemjöl + mjöl till utbakning
- Smula ner det torra brödet i en bunke och slå över det kokheta vattnet. Låt stå tills det har kroppstemperatur (eller över natten om du föredrar).
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten, sirap, salt och olja. Rör tills jästen löst sig.
- Häll i den skållade brödsmeten och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölet i ett par omgångar och arbeta genom degen 6-7 minuter med maskinen. (Bakar du för hand får du nog ha i mer mjöl för degen är ganska lös).
- Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Häll ut degen på på ett mjölat bakbord och tryck ut den lite (att knåda degen är ganska lönlöst om du inte vill ha deg ända upp till öronsnibbrna, då den är kladdig o ganska lös) och dela i 16 bitar med degskrapa eller kniv. Lägg på en plåt, de ska se lite oformliga slarviga ut, efter att de är gräddade ger de ett rustiktintryck ;P
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Låt jäsa under en bakduk ca 20 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Njut!
Blodapelsinmarmelad
Ljuvligt blommig blodapelsin med både beska och sötma, härligt!
Passar lite otraditionellt även till våfflor med grädde ;)
Ingredienser till ca 1,5 liter marmelad:
- ca 500g blodapelsiner ca 4 st normalstora
- 1 stor citron
- 500-600g socker (beroende på hur söta apelsiner du fått tag på, och hur söt du vill ha din marmelad)
- en handfull hallon (ger fin färg om du fick tag på tråkiga(oranga) blodapelsiner)
- 0,75 tsk attamon (konserveringsmedel)
- Tvätta apelsiner och citroner i ljummet vatten.
- Skala av det yttersta oranga och gula skalet och lägg i en skål, sättåt sidan.
- Skala av det vita från både apelsiner och citron (du behöver inite vara jätte noga, ärligt talat så kan man nog hoppa över detta steget om man inte känner för det).
- Dela apelsiner och citroner i fyra delar och lägg ner i en gryta (med ev. hallon), täck med vatten och låt koka ca 45 minuter.
- Häll av saften genom en sil och pressa ut den sista saften med t.ex. en träslev.
- Häll tillbaka saften i grytan igen och tillsätt sockret, låt den småkoka.
- Strimla skalet från apelsin och citron ganska fint och rör ner i saften, låt koka ca 30 minuter.
- Gör gelé provet. Dvs. ta upp en tesked saft/marmelad och häll på en assiett och ställ i kylskåpet för att bli kall. Har marmeladen en bra konsistens? För lös, fortsätt koka. För fast, späd med vatten. Är marmeladen ttillräckligt söt? Om inte tillsätt mer socker :)
- Ta av marmeladen från värmen och tillsätt eventullt attamon, häll upp skållade burkar och låt svalna.
- Njut gärna med nybakat bröd eller våffla!
När ett misstag blir en succé
Första iden var en chokladkladdkaksmuffins med en seg, krämig, kladdig kola- och jordnötstopping:
Resultat: En fluffig, lite torr och framförallt tråkig ckokladsockerkaka men stenhårt och sprött krokanttäcke
Jaha det här var ju en besvikelse! Men den där krokanten var ju förbaskat god, lite som daim, men med en tydlig jordnötssmak (suprice där alltså!) haha! Den här krokanten skulle ju vara supergott att ha för sig själv som lördagsgodis! Sagt och gjort!Supergod krokant!
Ingredienser:- 1 msk margarin
- 6 msk mellangrädde
- 3 msk sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 msk socker
- 1 dl salta jordnötter
- Smält margarinet i en stekpanna och när det börja bli gyllene så häll ner grädde, sirap, socker, vaniljsocker och rör runt ordentligt.
- Låt koka upp och hiva ner nötterna
- Ha is i magen o låt det hela koka tills du på allvar tror att sockret kommer att bränna (blandningen ska alltså ha en in brun färg och vara ganska tjock i konsistensen)
- Häll upp på ett bakplåtspapper och smeta eventuellt ut med en slickepot (akta fingrana det är riktigt riktigt varmt!)
- Häll vatten i stekpannan o sätt tillbaka på den avstängda plattan så kommer karamellen/krokanten att smälta (ursvårt att få rent annars ;) )
- Låt svalna och bryt i bitar.
- Ät och njut medan den finns kvar!
Avokadosoppa med chillifrästa räkor och vitlöksbröd
Räkorna i en snabbmarinad
Här kokas avokado och purjolök i grönsaksbuljon
Åhh det här är så gott! det frasiga brödet den lena, mjuka soppan och de heta räkorna, härliga kontraster!!
Ingredienser till 2 portioner:- 2 dl räkor
- 2 msk sötsur chillisås
- 1 msk citronsaft
- cayennepeppar
- chilliflagor
- 3 mogna avokado
- 0,5 grönsaks buljongtärning
- ca 10 cm purjolök
- vatten
- 2 tjocka skivor bröd, gärna av lantbröds typen
- 1 vitlöksklyfta
- olivolja
- Blanda räkor, chillisås en skvätt citronsaft och kryddor i en skål.
- skala och dela avokadon och strimla purjolöken, lägg ner i en gryta.
- Häll på vatten så att det är i nivå med avokadon (man vill inte ha för mycket vatten, för då får man inte den lena krämigheten som man är ute efter) och buljongtärningen.
- Hetta upp en stekpanna på max värme.
- Drissla lite olivolja över brödbitarna och gnugga dem med den skalade vitlöksklyftan och lägg brödbitarna i stekpannan (de ska få en frasig gyllenbrun yta och dofta ljuvligt av vitlök).
- Ta av grytan med avokado och purjolök och mixa med exempelvis en stavmixer. Är soppan för tjock så späd den med vatten.
- Häll ner räkorna i stekpannan och fräs dem hastigt.
- Servera, njut av färgerna, dofterna, texturerna och inte minst smakerna!
Kokosdipp till frukt
Denna gång har jag valt fujiäppel, blodapelsin och sharonfrukt att dippa i kokosdippen som är dekorerad med lite hemlagad apelsinkaramell (bränt socker med apelsincest)
Kokosdipp:
- 2 msk av den fasta/hårda kokosjölk som alltid fastnar i toppen av burken (ej light versionen)
- 2 msk av den flytande kokosmjölen
- 4 msk lätt yoghurt
- en rejäl nypa socker
Krämigpasta - klar på mindre än 10 minuter!
Denna pastarätt är super enkel, snabb och god med sin krämiga textur men ändå mycket smak, härligt!
Ingredienser till 2 portioner:
- 1pkt färsk pasta
- 0,5 förpackning körsbärstomater
- 1 näve färsk bladpersilja
- 0,5 burk creme bonjour extra vitlök
- ett par skivor skinka, gärna lufttorkad
- Koka upp vatten till pastan (fortast går det med vattenkokare ).
- Koka pastan enligt föcpackningen, oftast 2-3 minuter bara
- Kvarta körsbärstomaterna och hacka bladpersiljan.
- Häll av pastan, hiva ner tomater och bladpersilja.
- Rör ner vitlöksosten så allt blir krämigt lägg på skinkan och servera!
Fisksoppa med citron och basilika
Här kommer ett snabbt inlägg, tiden verkligen bara rusar förbi mig nu förtiden! Teamat på detta inlägg är i vart fall matlådor som flera ville ha mer inlägg om! Så här kommer recept på en soppa som man kan ta med sig i termos om man vill slippa stå i kön till mikron i skolan eller vil ha varm picknick med sig i dessa kalla tider! Tänk bara på att termosens öppning alltid inte är så stor, så skär grönsaker och fisk i små bitar ;)
En härlig soppa med en fräsch syrlighet som samtidigt är len och har lite kryddighet av basilikan, mums!!
Ingredienser till 3 portioner:
- 2 pangasiusfileér
- 0,5 fänkål
- 1 dl ris, gärna risottoris
- 0,5 citron, saft och skal
- 2 fiskbuljongtärningar
- 1,5 dl matlagningsgrädde 4%
- 0,5 kruka basilika
- 4 dl vatten
- flytande margarin
- bröd att servera till soppan
- skölj, ansa och skiva fänkålen i små tunna bitar.
- Häll flytande margarinn i en gryta och när det är gyllene så kan du hiva ner fänkål och ris i grytan och röra om ordentligt, låt stå på medelhög värme så att riset blir glansigt och fänkålen mjuknar något (ca 3-4 minuter).
- Häll ner vatten, grädde, buljongtärningar, rispa ner citronskal och pressa citronsaften ner i grytan, låt små puttra tills riset är färdigkokt (runt 15 minuter, beror på vilket ris du använder).
- Klipp ner pangasius fileérna i små bitar (1x1 cm om du ska ha soppan i en termos) och lägg ner dem i grytan. Koka tills fisken är klar ca 3 minuter.
- Finstrimla basilikan och rör ner den i soppan.
- Häll soppan på en förvärmd termos, redo att serveras med en bit bröd, i skolan, arbetet eller på utflykten!