Gammalt blir nytt

Ibland så ar man bröd som blivit torrt och tråkigt, så vad ska man då göra med det? Oftast så hamnar det nog i soperna skulle jag tro och så har det gjort även här. Men jag tycker det är tråkigt att slänga mat och framförallt att slänga pengar i soporna! Mitt tråkiga bröd var rågbröd (något jag inte lyckats baka själv) och eftersom det inte var mögligt så försökte jag mig på ett litet experiment ;) Nämligen att göra nytt bröd på det! Och en hit blev det! Ett mustigt bröd med en aning maltig smak (nog inget för barn) med ett rustikt yttre, en krispig yta och luftigt innanmäta, så gott att alla redan är slut på bara ett par dagar!!

Bröd som var gott, men nu bara torrt och smuligt :(

Brutit ner ca 250g torrt bröd

Bröd och skållhett vatten...

...och efter ett par timmar när det svalnat

Nybakat bröd med otroligt god blodapelsinmarmelad och ost, perfekt!


Ingredienser till 16 frallor:
  • ca 250g torrt rågbröd + 2,5dl kokhett vatten
  • 50g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk sirap
  • 2 msk rapsolja
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • ca 600g vetemjöl + mjöl till utbakning
Gör så här:
  1. Smula ner det torra brödet i en bunke och slå över det kokheta vattnet. Låt stå tills det har kroppstemperatur (eller över natten om du föredrar).
  2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten, sirap, salt och olja. Rör tills jästen löst sig.
  3. Häll i den skållade brödsmeten och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölet i ett par omgångar och arbeta genom degen 6-7 minuter med maskinen. (Bakar du för hand får du nog ha i mer mjöl för degen är ganska lös).
  4. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  5. Häll ut degen på på ett mjölat bakbord och tryck ut den lite (att knåda degen är ganska lönlöst om du inte vill ha deg ända upp till öronsnibbrna, då den är kladdig o ganska lös) och dela i 16 bitar med degskrapa eller kniv. Lägg på en plåt, de ska se lite oformliga slarviga ut, efter att de är gräddade ger de ett rustiktintryck ;P
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Låt jäsa under en bakduk ca 20 minuter.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  9. Njut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0