Blodapelsinmarmelad

Återigen så kommer vi eller ja egentligen är det ju jag som kommer tillbaka på det här med säsongsanpassad matlagning :D Något som är i säsong nu är de ljuvliga blodapelsnerna, finfina att ha i fruktsallad, en indiskgryta eller som Helena Ljunggren har gjort och som jag apat efter en härlig marmelad! Jag har dock ändrat lite i receptet efter vad jag hade hemma :)

Ljuvligt blommig blodapelsin med både beska och sötma, härligt!

Passar lite otraditionellt även till våfflor med grädde ;)


Ingredienser till ca 1,5 liter marmelad:

  • ca 500g blodapelsiner ca 4 st normalstora
  • 1 stor citron
  • 500-600g socker (beroende på hur söta apelsiner du fått tag på, och hur söt du vill ha din marmelad)
Om du vill även:
  • en handfull hallon (ger fin färg om du fick tag på tråkiga(oranga) blodapelsiner)
  • 0,75 tsk attamon (konserveringsmedel)
Gör så här:
  1. Tvätta apelsiner och citroner i ljummet vatten.
  2. Skala av det yttersta oranga och gula skalet och lägg i en skål, sättåt sidan.
  3. Skala av det vita från både apelsiner och citron (du behöver inite vara jätte noga, ärligt talat så kan man nog hoppa över detta steget om man inte känner för det).
  4. Dela apelsiner och citroner i fyra delar och lägg ner i en gryta (med ev. hallon), täck med vatten och låt koka ca 45 minuter.
  5. Häll av saften genom en sil och pressa ut den sista saften med t.ex. en träslev.
  6. Häll tillbaka saften i grytan igen och tillsätt sockret, låt den småkoka.
  7. Strimla skalet från apelsin och citron ganska fint och rör ner i saften, låt koka ca 30 minuter.
  8. Gör gelé provet. Dvs. ta upp en tesked saft/marmelad och häll på en assiett och ställ i kylskåpet för att bli kall. Har marmeladen en bra konsistens? För lös, fortsätt koka. För fast, späd med vatten. Är marmeladen ttillräckligt söt? Om inte tillsätt mer socker :)
  9. Ta av marmeladen från värmen och tillsätt eventullt attamon, häll upp skållade burkar och låt svalna.
  10. Njut gärna med nybakat bröd eller våffla!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0