Fredagsmiddag
Igår var jag i affären, sugen på något riktigt gott till middag men visste inte riktigt vad, något som var gott, gärna med kött, fick inte ta för lång tid och vara hyfsat nyttigt. Inte lite krav alltå! Jag hittade tjocka skivor av rostas som var till extrapris, en valnötschibatta som luktade fantastiskt och jag unnade oss ett par dyra men riktigt goda portabello svampar. Sen flög jag hem fort som vinden och in i mitt älskade kök! Startade ugnen, hängde förlovningsringen på mitt köksfår och plockade fram alla ingredienser!
Ingredienser till ca 3 portioner:
6. Fortsätt med potatisen:
9. Blanda dressingen till brödet:
Ingredienser:
10. Potatisen bör vara klar, lägg upp dem i en skål eller fat.
11. Montera steaksandwichen:
En lyxig steaksandwich, coleslaw och frasig potatis
Snittyta av steaksandwichen på ett ljuvligt valnötsbröd
Potatis med en krispig yta och fluffigt inre med en mild hint av vitlök
En smak- och färgrik coleslav både len och krispig i texturen med lite zing i smaken, sååå god!
1. Starta ugnen på 200 grader. Börja med portabellon:
- Borsta av svamparna, skär av den nedersta delen av foten och tryck ner svamparna i en ungssäkerform. Lägg en klick smör i varje hatt. Salta och peppra. Sätt in i ugnen.
- Skrubba potatisen (2 mindre per person),
- Dela i bitar ca 2x2x2 bitar
- Koka dem i saltat vatten tills dess att de är nästan klara.
Ingredienser till ca 3 portioner:
- 2 morötter
- ca 150g rödkål
- 2 vårlökar
- 0,5 äpple
- 2 dl naturell yoghurt
- 3 msk majonäs
- 2 msk stark senap
- 1 tsk sambal olek
- Skrubba morötterna och skär bort ändarna.
- Ansa och dela äpple coh vårlök
- Kör alla ingredienser på den grova rivplattan i matberedaren eller hacka för hand.
- Blanda yoghurt, majonäs, senap och sambal olek i en stor skål och tillsätt de rivna grönsakerna.
- Sätt i kylskåpet så länge.
- Portabellon ska ha skrumpnat lite och blivit mörk och "tung".
- Ta ut dem ur ugnen och lägg upp på skärbrädan och dela dem på tjockleken. Ställ åt sidan så länge.
6. Fortsätt med potatisen:
- Häll av potatisen i ett durkslag och låt dem ånga av medan du hetttar upp en stekpanna med en klick margarin och vitlöksolja.
- Häll ner potatisen i stekpannan när den blivit riktigt varm och lått dem få ordentlig stekyta innan du vänder på dem.
- Sätt en stekpanna på spisen och full värme på.
- Låt plattan bli ordentligt varm, tillsätt flytande margarin och låt det få en fin gyllene färg.
- Lägg i köttbitarna och stek 2-3 minuter per sida (för köttbitar på en tjocklek på ca 3cm), för att få en fin rosa kärna på köttet.
- Salta och peppra varje sida.
- Ta upp köttet och lägg det att vila åt sidan.
9. Blanda dressingen till brödet:
Ingredienser:
- 4 msk majonäs
- 3 tsk pepparotskräm (finns på tub)
- 1 tsk stark senap
10. Potatisen bör vara klar, lägg upp dem i en skål eller fat.
11. Montera steaksandwichen:
- Skär köttet i en vinkel i tunna skivor.
- Bred dressingen på underdelen av brödet
- Lägg på ruccola/spenat eller liknande sallat (jag använde 0,5 påse)
- Fördela portabelloskivorna över sallaten och sedan köttet.
- Lägg överdelen av brödet i köttsaften som samlats på skärbrädan, så att det suger upp all denna ljuvlighet
- Häll upp ett glas vin eller öppna en flaska öl och duka lite snabbt medan brödet får suga upp all saften.
- Lägg på ovandelet av brödet och sätt fast det t.ex. med hjälp av en kniv genom mackan.
Även om detta ser komplicerat tar det inte en halvtimma att göra och blir supergott!!!
Kommentarer
Trackback