Grönkål

Här kommer en julklassiker, i vart fall om man kommer från södra Sverige! Nämligen grönkålen en fantastik grönsak som bl.a. innehåller en del kalcium :) Men recept på grönkål finns det nog lika många som det finns familjer som har grönkål på julbordet! Jag har två olika, ett recept som kommer från min gammelmormor och ett som används i Emils familj!
 
Gammelmormors grönkål (räcker till ca 8-10 personer vid ett julbord):
  • 500g grönkål
  • 2 msk margarin
  • ca 2 dl vispgrädde
  • 4 msk sirap
Gör så här:
  1. Skölj, repa och koka grönkålen i saltat vatten. Koka grönkålen tills den är mjuk.
  2. Häll av grönkålen. väta tills grönkålen svalnat så att du kan ta i den utan att bränna fingrarna. Ta upp grönkålen och krama ut vattnet.
  3. Strimla grönkålen i strimlor på ca 1cm.
  4. Hetta upp margarinet i en stor gryta och lägg i grönkålet, låt fräsa några minuter
  5. Häll på grädde, sirap och en nypa salt, rör om ordentligt. Lägg på lock och låt grönkålen små sjuda i grytan på medelhög värme i ca 15-20 minuter. Rör om i grytan lite då och då.
  6. Smaka av grönkålen och tillsätt eventuellt lite mer grädde, sirap eller salt.
Emils familjs grönkål (räcker till ca 8-10 personer vid ett julbord):
  • 500g grönkål
  • 2 msk margarin
  • ca 2 dl matlagningsgrädde
  • ca1 tsk kanel
Gör så här:
  1. Skölj, repa och koka grönkålen i saltat vatten. Koka grönkålen tills den är mjuk.
  2. Häll av grönkålen. väta tills grönkålen svalnat så att du kan ta i den utan att bränna fingrarna. Ta upp grönkålen och krama ut vattnet.
  3. Strimla grönkålen i strimlor på ca 1cm.
  4. Hetta upp margarinet i en stor gryta och lägg i grönkålet, låt fräsa några minuter
  5. Häll på grädde, kanel och en nypa salt, rör om ordentligt. Lägg på lock och låt grönkålen små sjuda i grytan på medelhög värme i ca 15-20 minuter. Rör om i grytan lite då och då.
  6. Smaka av grönkålen och tillsätt eventuellt lite mer grädde, kanel eller salt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0