Viktnedgång - ett vanligt nyårslöfte

Ett vanligt nyårsöfte är att gå ner i vikt eller äta bättre under det kommande året, för er som har detta i sikte har jag några tips som kan hjälpa till på vägen :)
  • Ät regelbundet, det gör att vi får ett jämnare blodsocker och inte blir så sötsugna mellan måltiderna. Att man inte blir för hungrig inför nästa måltid så att man äter för mycket bara för att man är så hungrig. En del känner kanske igen sig att man varit "duktig" och bara ätit lite under dagen och sen är jätte hungrig på kvällen och äter en stor middag, men trots det är man sugen på hela kvällen och återvänder till kylskåpet i flera omgångar, detta kan man motarbeta med regelbundna måltider :D En bra måltidsordning är:
  1. Frukost
  2. Mellanmål
  3. Lunch
  4. Mellanmål
  5. Middag
  6. Kvällsmål
  • Ät enligt tallriksmodellen/handmodellen, alla har nog hört talas om tallriksmodellen som för de som vill gå ner i vikt ser ut som följande: 1/4 protein (kött, fisk, ägg, linser, bönor), 1/4 kolhydrater (pasta, ris, potatis, couscous) och halva tallriken med grova grönsaker (morötter, linser, paprika, blomkål, broccoli, betor, ärtor, kål, kålrot, palsternacka m.m.). Grönsaker ger oss mycket vitaminer och mineraler och väljer man de grövre grönsakerna så får man dessutom mer fibrer som ovkså ger mättnad och gör oss mätta längre tid och hjälper oss att hålla en jämn blodsockerkurva :).

  • Handmodellen Beroende på vilken storlek man har på sin tallrik så kan tallriken vara missvisande och då kan man ta till handmodellen :) Då tar man lika stor del kolhydrater som sin knytna hand som ovan, kött eller i detta fall fisk som handflatan och ungefär lika tjock (man räknar inte med fingrarna) och hela handen rågad med grönsaker. Denna är modell är också bra eftersom den delvis tar in hur stor kropp vi har eftersom ju större kropp vi har ju större händer har vi ... oftast :) och ju större kropp vi har ju mer energi/kalorier behöver vi :)
  • Sluta äta när du är mätt! Många fortsätter att äta upp det som är kvar på tallriken trots att de egentligen är nöjda, att göra detta ibland är ingen fara, men om man alltid gör så finns det en risk att vänja både mage och öga vid att en större mängd mat behövs för att vi ska känna oss nöjda och det finns då en risk för att vi får i oss mer energi/kalorier än vad kroppen behöver

  • Ät långsamt, då ger du kroppen en chans att hinna förstå att den är mätt. Flera av kroppens mättnadssignaler sker med hormoner som färdas med blodet och därför tar det ett tag innan hjärnan förstår att vi fått mat och är nöjda. Det är ganska vanligt att de som snabbt slänger i sig sin mat blir sötsakssugna efter maten eftersom hjärnan inte hunnit få signalerna om att kroppen har fått mat.
  • Minska mängden tomma kalorier. ed tomma kalorier menar jag kakor, godis, chips och liknande, saker vi äter och dricker som ger mycket energi/kalorier men lite näring för kroppen. Det finns flera sätt att göra för att minska dessa och man får hitta det sätt som passar en själv.
  1. T.ex. kan man begränsa dessa tomma kalorier till endast helgen s.k. lördagsgodis,
  2. bara äta tomma kalorier när man verkligen är sugen för ofta äter vi mer av vana än att vi faktiskt är sugna.
  3. Istället för att köpa 200g chokladkakan köpa den på 100g eller 50g för oftast så är man nöjd efter bara ett par bitar men äter upp allt eftersom att det är gott, trots att man egentligen inte är sugen
  4. Ha inte godis och chips hemma, ofta så är det inte så viktigt med chipsen eller godiset att vi faktiskt orkar bege oss ut i kylan för att inhandla det :)
  • Rör på dej, för att öka vår förbränning/behov av energi/kalorier så kan vi röra på oss och rekomendationen är att alla bör röra på sig 30 minuter varje dag, prommenader kan vara en bra start om du inte är van vid att röra på dej, men all extra rörelse kräver extra energi/kalorier från kroppen.
Lycka till för er som söker denna väg och har ni frågor eller funderingar så är det bara att höra av sig!! och ett gott nytt år till alla!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0