Advent!

Nu har första advent rusat förbi och i morgon är det redan den förste december! Tiden går så fort! Här ligger snön djup och i morse när jag cyklade till min pilates var det minus 15 grader, men vinterlandskapet var otroligt vackert:) Svängde inom affären påvägen hem idag för jag tänkte köpa en adventskalender till Emil men de hade bara tråkiga Toy Story och Cars kalendrar så jag bestämde mig för att göra en egen! Köpte en massa små saker som jag slagit in :) Allt ät eller drickbart! Mer säger jag inte så Emil tenderar att läsa bloggen ;)

Så här såg vårt frukostbord ut den försteadvent :)

Det här är alltså Emils adventskalender där han får fiska upp ett paket varje dag till vi beger oss hem över julen :D

Har ni en adventskalender? Vad för någon?

Steak- and alestew

Här kommer ett av Jamie Olivers recept på Steak and alepie, utan pie delen, från boken Happy Days. När vi var på Irland och i Skottland i sommras åt vi steak and alepie som var otroligt god mustig, comfort food, och jag ville äta denna ljuvliga gryta i detta kalla ruskväder, tyvärr smakar det inte alls lika gott som den jag fick på Irland :( Har du ett bra recept på steak and alepie?

Jag skippade pajlocket utan använde den bara som en gryta :P



Min version av varm choklad!

 

Snötäcket ligger tjockt över Uppsala och stora vackra flingor faller från himlen. Efter en promenad i detta vackra vinterlandsskap är det underbart att sätta sig i tvsoffan framför A Christmas Carol me en kopp varm och kryddig varm choklad :P Hur gör ni er varma choklad? Har ni sett A Christmas Carol? Gillar ni den?

Ingredienser:
  • 2dl mjölk
  • 2 rutor mörk choklad
  • 1 kanelstång
  • apelsinskal
  • 1 nejlika
  • 0,5 kryddmått malen ingefära
Gör så här:
  1. Häll upp mjölken i en kastrull och lägg ner kanelstång, apelsinskal, nejlika och ingefära.
  2. Låt koka upp och stäng av värmen, låt stå ett par minuter.
  3. Häll upp och njut!!

Vardags efterrätt!!

Vissa dagar kan kännas jobbiga, t.ex. om man har tillbringat en stor del av dagen med att bråka med ett statistikprogram eller det kanske är en en speciell dag, fast det är vardag som om man firar att det är 6 år och sju månader sen man blev ihop med sin pojkvän eller nått annat roligt så kan det passa med en dessert på en vardag! Så här kommer ett enkelt och gott recpt!

Supergod och enkel efterrätt perfekt att förgylla vardagen med :)

Ingredienser till 2 glas:

  • ca 3 dl tinade bät t.ex. hallon, björnbär, jordgubbar
  • ca 3 dl vaniljyoghurt
  • 3 msk ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 25g margarin eller smör
  • 1 dl havregryn
Gör så här:
  1. Smält margarinet i en stekpanna, häll i sirap och vaniljsocker. Låt koka upp 2 minuter.
  2. Häll i havrebrynen och låt dem bli gyllenbruna, häll upp på ett bakplåtspapper.
  3. Varva bären med yoghurten och toppa med de knäckiga och knapriga havregrynen

Lättlagad kyckling med pesto

Jag jobbar för närvarnade med min uppsats tillsammans med den fina Sofie. Det blir dock långa dagar och jag har inte haft så mycket tid för bloggen. Vad det gäller matlagning så är det snabblagat eller mat som går att förberada som gäller :D Här kommer ett recept på en kycklingmiddag som man kan förbereda mycket i förväg :P

Det här är en enkel och aromatisk gryta som smakar härligt och är enkel att göra :)

Ingredienser 4 portioner:
  • 4 rödbetor
  • 1 sötpotatis
  • 2 morötter
  • 0,5 liten kålrot
  • 6 små potatisar
  • 0,5 fänkål
  • 3 msk pesto
  • 2 kyclkingfiléer
Gör så här:
  1. Skala och dela alla grönsaker i större delar. (Detta kan göras dagen innan).
  2. Hiva ner grönsakerna i en ugnsfast form.
  3. Klipp ner kycklingfileérna över grönsakerna.
  4. Häll ner peston i formen och rör runt.
  5. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 35 minuter.

Matiga muffins med choklad eller äpple

Här kommer ett recept på underbart goda muffins! Gör man dem med rivet äpple så får de en ljuvlig doft och söt smak av äpplen och har man i chokladbitar som smälter ljuvligt och ger en len och fyllig smak av choklad :D Båda passar utmärkt till eftermiddags teet!! Receptet är inspirerat av Linas muffins.

Jag gjorde hälften av mina muffins med äpple och hälften med choklad, båda var underbart goda!!


Ingredienser till 12 stycken:

  • 25g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 msk flytande margarin
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 0,5 dl linfrön
  • 1 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 6/8 dl vetemjöl (den större mängden mjöl om du använder rivet äpple och den mindre om du använder choklad)
  • 1 rivet äpple eller 100g mjölkchoklad
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll ner vatten, margarin, havregryn, linfrön, salt och honung i bunken. Vispa ihop snabbt och låt svälla ca 10 minuter.
  3. Tillsätt rivet äpple eller choklad, honung och vetemjölet, arbeta degen ordentligt.
  4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
  5. Klicka ut degen i 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter och låt sedan muffinsen svalna på galler.

Köttbullar och gräddsås

Ibland blir man riktigt sugen på härligt gammeldags mat som köttbullar och gräddsås! Detta är en av mina favoriträtter när jag är sugen på svensk husmanskost och passar perfekt när snön viner om knutarna och man sitter inne i värmen och tittar ut:P

Köttbullar, kokt potatis, gräddsås, smörkokta morötter och lingonsylt. Mumms!!

Köttbullar:

  • 400g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 äggula
  • 1 knäckebröd
  • 1 msk oxfond
  • 2 msk matlagningsgrädde 5%
  • 0,5 msk senap
  • peppar
  • salt
Gör så här:
  1. Hacka löken och smula knäckebrödet.
  2. Hiva ner köttfärs, lök, äggula, knäckebröds smulor, fond, grädde, senap och salta och peppra.
  3. Blanda om ordentligt ett par minuter.
  4. Rulla en liten köttbulle och stek den, smaka denna och se om mer salt eller peppar behövs.
  5. Trilla resten av smeten till köttbullar och stek i flytande margarin. (Jag är lat så jag gör ganska stora köttbullar och av denna smeten blev det ca 16 stycken).

Gräddsås:
  • 1,5 dl matlagningsgrädde 5%
  • 0,5 dl lätt creme fraiche
  • 0,5 msk soja
  • 0,5 msk rönnbärsgelé/nyponmarmelad/rödvinbärsgelé
  • salt
  • vitpeppar
  • eventuellt 1 msk vetemjöl utrört i vatten
Gör så här:
  1. Häll ner matlagningsgrädde, creme fraiche, soja och gelé i en gryta.
  2. Låt såsen koka ihop under ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
  3. Tycker du såsen är för rinnig så red den med vetemjöl utrört i lite vatten och låt koka ytterligare några minuter.
Servera med kokt potatis, lingonsylt och morötter som kokat i saltat vatten med en klick smör i. Mumms!!

Kryddat paket!!

Jag och Emil shoppade loss på kryddlandet.se och har nu fått ett väldigt välluktande paket på posten :D

En massa spännande kryddor att testa :) Har redan testat att ha i lite Harissa i min hoummus och det var supergott :) Har du beställt kryddor från nätet?


Cassava

Min nyfikenhet har satt in igen och denna gången blev det en cassava som fick följa med hem från affären :) Cassava är en stärkelserik rotknöl som är vanlig i bland annat det afrikanska köket. Men cassavan är giftig om man inte kokar den ordentligt.

Så här ser cassavan ut i affärern.

Börja med att skära ett snitt längs med cassavan.

Bänd i snittet och "bryt" av det yttersta barkliknande skiktet.

Dela cassavan i ca 3cm tjocka bitar och sedan på mitten.

Om ni ser de svarta prickarna i cassavan så är det hårda fibrer som man får plocka bort, antingen innan eller lättare efter kokningen. Lägg bitarna i kokande saltat vatten och koka i ca 25 minuter.

Vi serverade cassavan till jamaicansk gryta. Cassavan smakade väldigt likt potatis med en liten bismak som inte finns i potatis. Cassavan var som en smörigare potatissort  i konsitensen men med en del grova fibrer, men jag gillade cassavan skarpt! Ett hett tips att testa!


Slut på praktiken

Nu har jag gjort min praktik, det var sista dagen i tisdags och gissa om jag har lärt mig saker alltså! Det har varit otroligt kul att jobba med "riktiga" människor och patienter och jag har verkligen trivt på reAgera där jag gjorde min praktik. Det är på ett sätt jättte tråkigt att praktiken är slut eftersom det var så roligt och lärorikt, samtidigt så är ytterligare ett steg mot att bli färdig dietist avklarat! I fredags var det kursintroduktion till C-uppsatsen och jag o min söta vännina Sofie ska skriva om hur kostinformation förmedlas, spännande! Detta är den sista kursen på utbildningen och i januari kommer jag vara färdigutbildad dietist!!!

Sista dagen i Skärholmen bjöd jag på lite fika: denna pumpapaj i storformat och..

Chokladkaka med jordnötstäcke, en variant på denna chokladkaka

RSS 2.0