Fullkornsfrallor
Det här är nyttiga och goda fullkornsfrallor som är bra att ha till frukost eller mellanmål. För att ett bröd ska få kallas fullkornsbröd måste det innehålla minst 50% fullkornsmjöl, t.ex. grahamsmjöl (som är fullkorns vetemjöl).
Ingredienser:
pumpakärnor, vallmofrön, solroskärnor eller nått annat kul du kan komma på:)
Gör så här:
Ingredienser:
- 5 dl vatten
- ca 8 dl vetemjöl
- ca 8 dl grahamsmjöl
- 50g jäst
- 4 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 1 msk flytande honung
pumpakärnor, vallmofrön, solroskärnor eller nått annat kul du kan komma på:)
Gör så här:
- Värm vattenet till cirka 37 grader.
- Blanda vetemjöl special med grahamsmjölet i en bunke.
- Tryck ut mjölet mot bunkens kanter så att en grop bildas i mitten.
- Smula ner jästen i gropen.
- Tillsätt rapsolja, salt, honung och det ljumna vattnet i gropen.
- Rör så att jästen löser upp sig och jobba in mjölet i degvätskan inifrån och ut.
- Arbeta tills du fått in allt mjöl i degen.
- Ta upp degen på bakbord och knåda den kraftigt för att få en elastisk deg som ger luftiga frallor.
- Lägg tillbaks degen i bunken och låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk i cirka 30 minuter.
- Ta upp degen, knåda den ytterligare en stund och dela degen i ca 16 bitar.
- Forma degbitarna till runda frallor. Lägg dem därefter på en plåt med bakplåtspapper.
- Om duvill ha dekoration/topping på frallorna så tryck övre delen av frallorna först i en tallrik med vatten och tryck därefter frallorna hårt på en tallrik med vald dekoration, till exempel pumpakärnor, vallmofrön eller solrosfrön.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Jäs frallorna på plåten under bakduk i cirka 30 minuter.
- Baka frallorna i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 10-12 minuter tills de fått fin färg.
Kommentarer
Postat av: Fridas kök
Fina bullar! De såg jättegoda ut. :-)
Trackback