Fullkornsfrallor

Det här är nyttiga och goda fullkornsfrallor som är bra att ha till frukost eller mellanmål. För att ett bröd ska få kallas fullkornsbröd måste det innehålla minst 50% fullkornsmjöl, t.ex. grahamsmjöl (som är fullkorns vetemjöl).


Ingredienser:

  • 5 dl vatten
  • ca 8 dl vetemjöl
  • ca 8 dl grahamsmjöl
  • 50g jäst
  • 4 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
Dekoration/topping:
pumpakärnor, vallmofrön, solroskärnor eller nått annat kul du kan komma på:)


Gör så här:

  1. Värm vattenet till cirka 37 grader.
  2. Blanda vetemjöl special med grahamsmjölet i en bunke.
  3. Tryck ut mjölet mot bunkens kanter så att en grop bildas i mitten.
  4. Smula ner jästen i gropen.
  5. Tillsätt rapsolja, salt, honung och det ljumna vattnet i gropen.
  6. Rör så att jästen löser upp sig och jobba in mjölet i degvätskan inifrån och ut.
  7. Arbeta tills du fått in allt mjöl i degen.
  8. Ta upp degen på bakbord och knåda den kraftigt för att få en elastisk deg som ger luftiga frallor.
  9. Lägg tillbaks degen i bunken och låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk i cirka 30 minuter.
  10. Ta upp degen, knåda den ytterligare en stund och dela degen i ca 16 bitar.
  11. Forma degbitarna till runda frallor. Lägg dem därefter på en plåt med bakplåtspapper.
  12. Om duvill ha dekoration/topping på frallorna så tryck övre delen av frallorna först i en tallrik med vatten och tryck därefter frallorna hårt på en tallrik med vald dekoration, till exempel pumpakärnor, vallmofrön eller solrosfrön.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Jäs frallorna på plåten under bakduk i cirka 30 minuter.
  15. Baka frallorna i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 10-12 minuter tills de fått fin färg.

Kommentarer
Postat av: Fridas kök

Fina bullar! De såg jättegoda ut. :-)

2010-02-25 @ 14:27:26
URL: http://fridaskok.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0