Hur kan man minska sitt saltintag?

Det är många som kan behöva minska sitt saltintag, dels äter de flesta svenskar alldelles för mycket salt jämfört med de rekomendationer vi har idag.

Rekomendationen är: 6g salt per dygn för kvinnor och 7g salt per dygn. Detta motsvarar ca 2g natrium per dygn, vårt vanliga salt består av natrium och kloridjoner och det är natriumet i saltet som bland annat påverkar vårt blodtryck.

Tips 1:
Det aldra enklaste sättet att äta mindre salt är att köpa mat som är märkt med nykelhålsmärket. Denna symbol ansvarar livsmedelsverket för och de produkter som märks innehåller mindre salt, fett, socker och mer av fibrer jämfört med liknande produkter (t.ex. 2 olika leverpastejer)

Bilden är tagen ifrån: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/ekolivsstil/mark/nyckelhal.gif

Tips 2:
Titta på näringsdeklarationen och se hur mycket natrium ditt livsmedel innehåller, under ett dygn behöver man 2g natrium, och det är onödigt att få i sig halva saltmängden i t.ex. en portion soppa.

Livsmedel som innehåller mycket salt är t.ex: charkprodukter (skinka, leverpastejer, korv, bacon), ost, färdigrätter och cornflakes (100g ger halva dagsbehovet!) Men dessa finns i bättre och sämre varianter håll utkik efter nyckelhålet!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0