Klassisk tårta

Det här är en mer klassisktårta med sockerkaksbottnar, vaniljkräm, rabarberkräm och vitchokladglasyr med lime. Ljuvlig med den söta glasyren och vaniljkrämen med den syrliga rabarberkrämen ocg en hint av lime i glasyren.

Min tårta är gjord på 3 tårtbottnar.


Bottnar
Ingredienser till 1 botten:

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk
Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.
  2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
  3. Häll ner mjölblandningen i ägsmeten och rör runt.
  4. tillsätt mjölken och rör runt.
  5. Häll smeten i en långpanna 30x40 cm klädd med bakplåtspapper.
  6. grädda i ugnen i ca 5 minuter
Fyllning 1: Vaniljkräm
Jag använde mig av en förpackning (7 portioner) marsanpulver och följde instruktionerna på förpackningen, men tillsatte även 2 msk smörkola likör till vaniljkrämen (detta kan uteslutas).

Fyllning 2: Rabarberkräm
Ingredienser:

  • 500g rabarber
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • potatismjöl till redning (1 msk potatismjöl som man löser i 0,5 dl kallt vatten)
Gör så här:
  1. Häll vatten i en gryta, det ska täcka bottnen.
  2. Hälli rabarbern och låt koka i en 7-8 minuter.
  3. Häll i sockret och låt koka i ytterligare en minut.
  4. Red rabarberkrämen så att den får den konsistens du vill ha med potatismjöl löst i kallt vatten.
Vitchokladglasyr med lime
Ingredienser:
  • 300g vitchoklad
  • 2 dl naturell lätt yoghurt
  • 6 dl florsocker
  • rivet skal av 2 lime
Gör så här:
  1. Smält chokladen över vattenbad (ta en gryta häll i vatten ungefär halvvägs, sätt en värmetålig skål över som sluter ganska tätt och lägg i chokladen i skålen. Vattnet ska bara småkoka och försök att inte få vatten i chokladen för då kan den bli grynig)
  2. När chokladen är smält ta av den från värmen och häll i yoghurt, florsocker och limeskal.
  3. Vispa ordentligt, glasyren ska bli tjock och svår att röra i för att den inte bara ska "glida av" tårtan.
  4. Bred på glasyren först när tårtan är kall och låt den glaserade tårtan stå gärna över natten innan du dekorerar den.

Buttercream:

Ingredienser:
  • 200g smör
  • 450g florsocker
  • 1 msk mjölk eller likör (jag använde smörkola likör även här).
Gör så här:
  1. mät upp smöret och låt det stå framme så att det blir mjukt.
  2. Häll på florsockret på smöret och vispa länge med elvisepen så att det blir en slät tjock och tung smet.
  3. Späd buttercreamen eventuellt med lite mjölk eller likör.
  4. När jag dekorerade min tårta använde jag mig av spritspåsar, en rostyll(103), bladtyll(67) och en rundtyll(3) samt en blomnål och wiltonfärger.
Lägga ihop tårtan:
  1. Lägg en botten på plåt, fat eller dyligt.
  2. Bred på vaniljkrämen, lägg på en ny tårtbotten.
  3. Lägg på rabarberkrämen (hela satsen kommer inte behövas).
  4. Lägg på den sista tårtbottnen.
  5. Häll på glasyren på toppen och sprid ut med en spatel, kniv eller liknande.
  6. Låt tårtan stå i kylen några timmar så att glasyren hinner stelna.
  7. Dekorera tårtan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0