Pizza

Det här är min version av pizza med fullkornsbotten, lite magrare ost och lite mer grönsaker :D

Den här pizzan är en latvariant där jag klämde ut lite ketchup och sambal olek på bottnen och bredde ut, hälde på en påse baybyspenat, 1 strimlad vårlök, 1 paket (200g) rökt kalkon, (glömde tyvärr annanasen), 1 påse riven ost(15%) och när den var klar 1 handfull kvartade coctailtomater :) Jätte gott, men jag saknade annanasen, då hade det blivit super duper gott :P


Fullkorns pizzadeg räcker till 4 stora pizzor:
  • 50g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk socker
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 400g grahamsmjöl
  • 400g vetemjöl
Gör så här:
  1. Värm vattenet till cirka 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke.
  3. Tillsätt rapsolja, salt, honung och det ljumna vattnet.
  4. Rör så att jästen löser upp sig och tillsätt först grahamsmjölet och rör runt ordentligt, häll i vetemjölet och knåda ihop till en deg.
  5. Knåda degen så att den bli elastisk och fin, gärna på bakbordet.
  6. Lägg tillbaks degen i bunken och låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk i ungefär 45-60 minuter.
  7. Ta upp degen, knåda den ytterligare en stund och dela degen i 4 delar.
  8. Kavla ut degen till en ca0,5 cm tjock platta och lägg på enoljad plåt.
  9. Vik upp den yttersta centimertern på pizzabottenskanter så att det liksom blir en liten mur, så att pizzafyllningen inte rinner ut.
  10. Lägg på pizzafyllningen och grädda i 225grader i ca 15 minuter i mitten av ugnen.


Vill du inte ha 4 pizzor så gör antingen en mindre sats eller spara degen i kylskåpet över natten för att sen baka ut frallor av den (ca 4 frallor på en kvarts deg, eller 4 frallor på 1 pizzabotten, hur  man nu ska uttrycka det:) ). I så fall plockar du ut degen, knådar genom den ordentligt, formar frallor och lägger dem på plåt och låt dem jäsa 20-30 minuter, sätt sedan in dem i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter och så har du nybakat bröd till frukost :P

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0