Pizza
Det här är min version av pizza med fullkornsbotten, lite magrare ost och lite mer grönsaker :D
Den här pizzan är en latvariant där jag klämde ut lite ketchup och sambal olek på bottnen och bredde ut, hälde på en påse baybyspenat, 1 strimlad vårlök, 1 paket (200g) rökt kalkon, (glömde tyvärr annanasen), 1 påse riven ost(15%) och när den var klar 1 handfull kvartade coctailtomater :) Jätte gott, men jag saknade annanasen, då hade det blivit super duper gott :P
Fullkorns pizzadeg räcker till 4 stora pizzor:
- 50g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 1 msk socker
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 400g grahamsmjöl
- 400g vetemjöl
- Värm vattenet till cirka 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke.
- Tillsätt rapsolja, salt, honung och det ljumna vattnet.
- Rör så att jästen löser upp sig och tillsätt först grahamsmjölet och rör runt ordentligt, häll i vetemjölet och knåda ihop till en deg.
- Knåda degen så att den bli elastisk och fin, gärna på bakbordet.
- Lägg tillbaks degen i bunken och låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk i ungefär 45-60 minuter.
- Ta upp degen, knåda den ytterligare en stund och dela degen i 4 delar.
- Kavla ut degen till en ca0,5 cm tjock platta och lägg på enoljad plåt.
- Vik upp den yttersta centimertern på pizzabottenskanter så att det liksom blir en liten mur, så att pizzafyllningen inte rinner ut.
- Lägg på pizzafyllningen och grädda i 225grader i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
Vill du inte ha 4 pizzor så gör antingen en mindre sats eller spara degen i kylskåpet över natten för att sen baka ut frallor av den (ca 4 frallor på en kvarts deg, eller 4 frallor på 1 pizzabotten, hur man nu ska uttrycka det:) ). I så fall plockar du ut degen, knådar genom den ordentligt, formar frallor och lägger dem på plåt och låt dem jäsa 20-30 minuter, sätt sedan in dem i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter och så har du nybakat bröd till frukost :P
Kommentarer
Trackback