Hackekorv på mormors vis

I julas gjorde jag och Emil för första gången vår egna hackekorv! Den är gjord efter min mormors recept och har provsmakats av både mina morföräldrar och Emils mormor och fått godkänt på att den smakar rätt :) Det var så kul att göra egen korv att när köttet tog slut men vi hade mer fjälster kvar, så gick jag och Emil och köpte mer kött för att kunna göra mer korv! Andra omgången blev dock vår egen version med bacon, ost och chilli :)
Skölj fjälstret och låt det gärna ligga i blöt ett par timmar innan du trär på det på korvhornet.
Knyt inte den första delen av fjälstret då det först kommer luft ur hornet. Håll emot lite när korvmassan börjar komma för att fylla fjällstret lagom mycket.
På mormors vis gör man hackekorven i en ända lång korv...
De två kilona med fläskfärs gav närmre 5 meter korv i slutändan :) Varva korv och grovsalt i en stor skål och låt stå i 2,5 dygn.
När du tagit upp och sköljt av korven kan man torka av den lite och hänga den på ett kvastskaft invid elementet i ca 1 vecka. Korven ska inte svettas men lägg ett par tidningar under för säkerhets skull.
 
Ingredienser:
  • 2kg fläskkött, inte allt för magert då det lätt blir torrt
  • 1 stor gul lök
  • ca 0,5 tsk vitpeppar
  • 3kg grovsalt
Gör så här:
  1. Mal fläskkött och lök
  2. Blanda fläskfärs, lök och vitpeppar i en stor skål
  3. Trä fjälstret på korvhornet och börja stoppa korven!
  4. Varva korv och grovsalt i en stor skål och se till att korven är täckt av salt, låt stå svalt i 2,5 dygn
  5. Plocka upp, skölj och torka av korven lite
  6. Häng upp korven ut med ett element i ca en vecka
  7. Skär en bit av korven och se att den inte smakar eller luktar rått
  8. Servera på bröd och gärna med lite sirap om man lyssnar på morfar :)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0