Sparrissoppa
Ingredienser:
- ca 500g färsk sparris
- 1 dl matlagningsgrädde
- 5dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- redning: 0,5 dl vatten + 1msk vetemjöl
- skölj sparrisen och bryt av den träiga biten längst ner
- koka sparrisen så att den den blir riktigt grön, detta tar bara 1-2 minuter
- fiska upp sparrisen och lägg den till sidan
- häll upp vatten, matlagningsgrädde och lägg i buljongtärning, låt koka upp
- skär av topparna på sprrisen och lägg ner stjälkarna i matberedaren och häll på vätskan och mixa
- häll tillbaka soppan i grytan och koka upp och red av med vetemjöl utblandat i lite vatten
- låt soppan småkoka i några minuter
- häll upp och garnera med sparristopparna, servera med en macka och kanske en klick creme fraiche i soppan
Ett av mina favorit mellanmål!
Lördagsfrukost :D
Pipes of Scottland
http://www.anthonymartin.be/Documents/Document/Large/20090911093743-Bottle_Timmermans_Framboise_25cl.png
Dagens frukost
Dagens frukost bestod av grovt rågbröd med bordsmargarin, kalkonbröst och paprika och en skål med fil, musli och frukt.
Thai-inspirerad kycklinggryta
- 1pkt bacon
- Ca 300g champinjoner
- Salt
- peppar
- 1 stor gullök
- 2 kycklingfiléer
- Ca 2dl matlagningsgrädde
- Kycklingbuljong
- 1-2 tesked grön currypasta
- 2 krm cayennepeppar
- 1 msk soja
- 1 morot
- ½ gul paprika
- ½ rödpaprika
- Ca 150g broccoli
- eventuellt cashewnötter
Serveras med:
Ris, bulgur eller liknande.
Gör så här:
- Stek baconet nästan knaprigt, lägg över baconet i en skål.
- Skölj, ansa och dela champinjonerna i mindre bitar och stek i baconfettet på låg värme, krydda med salt och svartpeppar, stek länge (ca 15min).
- Strimla löken fint och häll i den bland champinjonerna, stek på svag värme tills löken blir mjuk och lite genomskinlig. Häll ner champinjoner och lök i skålen.
- Ansa och dela kycklingen i munsstora bitar, stek på medelhög värme så att kycklingen får färg.
- Häll ner bacon, lök och champinjoner i stekpannan med kycklingfiléerna och häll på matlagningsgrädden, tillsätt currypasta, buljong, cayennepeppar och soja.
- Skala och dela moroten i tunna stavar och lägg ner i stekpannan.
- Koka broccolin så att det fortfarande är ganska hård, skölj i kallt vatten.
- Skölj, ansa och dela paprikorna i fina strimlor, dela broccolibitarna i lagom munsbitar.
- Lägg ner paprika, broccoli och cashewnötteri stekpannan och låt puttra i ett par minuter.
- Servera med ris.
Ingredienser till ca 4 portioner:
1pkt bacon
Ca 300g champinjoner
Salt
peppar
1 stor gullök
2 kycklingfiléer
Ca 2dl matlagningsgrädde
Kycklingbuljong
1-2 tesked grön currypasta
2 krm cayennepeppar
1 msk soja
1 morot
½ gul paprika
½ rödpaprika
Ca 150g broccoli
Serveras med:
Ris, bulgur.
Gör så här:
1. Stek baconet nästan knaprigt, lägg över baconet i en skål.
2. Skölj, ansa och dela champinjonerna i mindre bitar och stek i baconfettet på låg värme, krydda med salt och svartpeppar, stek länge (ca 15min).
3. Strimla löken fint och häll i den bland champinjonerna, stek på svag värme tills löken blir mjuk och lite genomskinlig. Häll ner champinjoner och lök i skålen.
4. Ansa och dela kycklingen i munsstora bitar, stek på medelhög värme så att kycklingen får färg.
5. Häll ner bacon, lök och champinjoner i stekpannan med kycklingfiléerna och häll på matlagningsgrädden, tillsätt currypasta, buljong, cayennepeppar och soja.
6. Skala och dela moroten i tunna stavar och lägg ner i stekpannan.
7. Koka broccolin så att det fortfarande är ganska hård, skölj i kallt vatten.
8. Skölj, ansa och dela paprikorna i fina strimlor, dela broccolibitarna i lagom munsbitar.
9. Lägg ner paprika och broccoli i stekpannan och låt puttra i ett par minuter.
10. Servera med ris.
Frukost
Min frukost idag bestod av en rågbrödsmacka med sallad, tomat, majonäs och leverpastej och till det hade jag en skål med bär som jag toppade med vaniljyoghurt och solrosfrön. Och som alltid lite varmt te att dricka:)
Även om det syns lite dåligt så är mer än hälften av innehållet olika bär, idag hade jag jordgubbar, hallon och björnbär.
Billig och järnrik lunch
Det jag brukar göra är att skära upp all blodpuddingen i ca 1,5cm tjocka bitar och steka typ 3minuter på varje sida. De bitar jag inte äter låter jag svalna och lägger sen på en skärbräda och lägger in i frysen så att bitarna blir "styck frysta", lägger dem i en plastpåse i frysen och så kan jag ta upp så många bitar jag behöver nästa gång och bara slänga in dem i mikron några minuter medan jag hyvlar lite vitkål:)
Mellanmål innan jobbet
Varma hallon, björnbär, jordgubbar och blodapelsinklyftor och toppat med äppelmos.
Måste ladda batterierna med energi innan jag ger mig av för att jobba några timmar på Stiftelsen Gatubarn Idag valde jag en macka med makrill och en skål med varma bär toppad med hemgjord äppelmos, varmt och gott i kylan!
Kola & jordnötskakor perfekt en kall vinterdag
Ingredienser:
- 50g margarin
- 50g chunky jordnötssmör
- 1 1/2 dl farinsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk sirap
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg. Dela degen i ca 10 bitar för stora kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200° i cirka 5 minuter.
Upphottad pyttipanna
Medan man steker pyttipannan så kokar man upp en gryta med vatten, hivar i sojabönorna och låter dem koka några minuter. Fiska upp skidorna med en hålslev eller liknanade och dumpa i broccolin i vattnet. Plocka ut bönerna ur skidorna och dela den kokta broccolin och lägg ner stekjärnet med pyttipanna, häll i bladspenaten och låt alla grönsaker steka med i en 4-5minuter.
Marinerade kikärtor
Blanda olja, balsamvinäger, lite salt och lite sambal olek eller senap och lägg i de väl sköljda kikärtorna.
Servera med stekt ägg.
Fullkornsfrallor
Ingredienser:
- 5 dl vatten
- ca 8 dl vetemjöl
- ca 8 dl grahamsmjöl
- 50g jäst
- 4 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 1 msk flytande honung
pumpakärnor, vallmofrön, solroskärnor eller nått annat kul du kan komma på:)
Gör så här:
- Värm vattenet till cirka 37 grader.
- Blanda vetemjöl special med grahamsmjölet i en bunke.
- Tryck ut mjölet mot bunkens kanter så att en grop bildas i mitten.
- Smula ner jästen i gropen.
- Tillsätt rapsolja, salt, honung och det ljumna vattnet i gropen.
- Rör så att jästen löser upp sig och jobba in mjölet i degvätskan inifrån och ut.
- Arbeta tills du fått in allt mjöl i degen.
- Ta upp degen på bakbord och knåda den kraftigt för att få en elastisk deg som ger luftiga frallor.
- Lägg tillbaks degen i bunken och låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk i cirka 30 minuter.
- Ta upp degen, knåda den ytterligare en stund och dela degen i ca 16 bitar.
- Forma degbitarna till runda frallor. Lägg dem därefter på en plåt med bakplåtspapper.
- Om duvill ha dekoration/topping på frallorna så tryck övre delen av frallorna först i en tallrik med vatten och tryck därefter frallorna hårt på en tallrik med vald dekoration, till exempel pumpakärnor, vallmofrön eller solrosfrön.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Jäs frallorna på plåten under bakduk i cirka 30 minuter.
- Baka frallorna i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 10-12 minuter tills de fått fin färg.
Jordgubbsmilkshake
Denna milkshaken blev verkligen supergod! och den är jätte lätt att göra!
Ingredienser:
350g jordgubbar (jag använde frysta som jag tinade lite snabbt i micron)
2 dl lättmjölk
ca 1 dl vaniljglass*
Mixa allt i en mixer, häll upp i två glas och garnera med en jordgubbe :)
*om jag är sugen på detta i veckan så byter jag ut mjölk och glass mot 3dl naturellyoghurt och 1tsk vaniljsocker, för att få en nyttig variant.
Lördagsfrukost - finns det något bättre?
Vad äter ni till frukost en lördagsmorgon?
En deg tre slutresultat!
Det här är ett recept på en deg som är lätt att göra och som ger flera härliga resultat! På den här degen gjorde jag 8 ostfrallor, 3 ost & baconfrallor och 2 st minipizzor:)
Ingredienser:
- 50g jäst
- 50g margarin
- 5 dl lättmjölk
- 1,5 tsk salt
- 2 msk sirap
- 1 dl vetekli
- ca 12 dl vetemjöl
Till ostfrallorna:
- ca 2 dl riven ost
Till ost & bacon frallorna:
När vi var i Österrike i somras åt vi baguetter med just bacon & ost på och eftersom de var så goda har jag sen gjort en egen varient av dessa:)
- 100g tärnat bacon
- 1 dl riven ost
Till minipizzorna:
- 3 msk ketchup
- 2 krm sambal olek
- 50g blad spenat
- 3 skivor skinka
- 2 annansringar
- 4 skivor ost
- torkad oregano
Gör så här:
- Smält margarinet
- Medan marginet smälter, smula ner jästen i stor bunke.
- Häll ner mjölken över margarinet och värm till fingervärme (stoppa ner ett finger, vätskan ska knappt kännas för den har samma temperatur som din finger)
- Slå vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt salt, sirap, kli och rör runt.
- Tillsätt vetemjölet, börja med hälften och arbeta in det innan du häller i resten.
- Arbeta in mjölet och knåda degen så att den blir smidig.
- Lägg tillbaka degen i bunken och täck med en kökshandduk, låt jäsa i 30min.
- Ta upp degen och dela den först på hälften.
- Ta halva degen och dela i ca 8 bitar som du rullar till bullar.
- lägg bullarna på en plåt täck med kökshandduken och låt jäsa ca 30 min.
- Ta den andra deghalvan och dela i 4 delar, tryck ut degen i avlånga "båtar" så att det blir en hålighet.
- lägg på plåt och låt jäsa under handduk 30 min.
- sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter för ostfrallorna och ca 14 minuter för ost & baconfrallorna
Minipizzorna:
- Den sista degbiten kan man spara i kylskåpet i ett dygn om man vill, när man vill göra minipizzorna tar man fram degen, sätter ugnen på 225 grader.
- plattar ut degen till 2 runda plattor
- klick utketchup och sambal olek om du gillar stark mat.
- lägg på bladspenat, skinka, annanasringar, oregano och ost.
- sätt in i ugnen i ca 10 min.
Äppelmos
Idag har jag gjort egen äppelmos! Den äppelmos man köper i affären är ofta väldigt söt, så när jag har tillfälle kokar jag gärna min egen.
Ingredienser:
(ca 8 dl)
2 kg äpplen
0,5 dl socker eller honung
Gör så här:
- Skala och kärna ur äpplena.
- Lägg äpplena i en gryta och täck med vatten.
- Koka äppelbitarna tills de är mjuka.
- Vispa sönder äppelbitarna i en mixer eller med elvisp.
- Smaka på äppelmoset och se om du behöver tillsätta socker eller honung, mänden varierar på hur söta dina äpplen var.
Fördelen med att göra sin egna äppelmos är att man själv kan välja hur söt och smaksätta den efter eget huvud t.ex. med kardemumma, kanel eller honung.
Eftersom det inte är något konserveringsmedel i detta recept, så är det bäst att bara hälla upp 1 burk med mos att förvara i kylskåpet och frysa resten.
Japansk curry
Ingredienser:
(ca 4 portioner)
- ca 300g nötköttbitar
- vatten
- 1 dl röda linser
- 1,5 gul lök
- 4 stora potatisar
- 0,5 förpackning vermont curry*
- 2 tsk sambal olek
- 200g broccoli
- Bryn köttet i lite olja el flytande margarin.
- Lägg köttet i t.ex. en stekgryta och häll på vatten så att köttet täcks.
- Låt koka i 1 - 1,5 timme (så att köttet blir mört).
- Dela potatisen i mindre bitar och strimla löken.
- Tillsätt lök, potatis och linser till grytan.
- Tillsätt sambal olek om du vill ha en starkare curry.
- Bryt curryn i kuber och lägg ner i grytan, låt koka ca 15 min.
- Späd eventuellt med lite mer vatten.
- Servera med kokt broccoli.

Välkommen till min blogg!
Jag är en matglad tjej som pluggar sista året på dietistprogrammet. Jag har skapat denna bloggen för att kunna dela med mig av roliga och goda recept som också är nyttiga... iallafall de flesta gånger, jag liksom alla andra älskar choklad, kakor och godis och jag tycker att livet skulle vara bra tråkigt utan något gott ibland. Jag kommer också att dela med mej av intressanta saker som jag får lära mig på min utbildning, och om det är någon som har en fråga om dietistutbildningen, kost, näring, allergier eller liknande så får man jätte gärna fråga!