Risgrynsgröt med kiwi och pumpakärnor
Jag gjorde min egen risgrynsgröt men istället för att göra den på mjölk så valde jag att göra den på havremjölk, då blir gröten inte lika "tung" i magen, men smakar också lite annorlunda som jag gillar. På min gröt hade jag denna gång kiwi och pumpakärnor :D gott!!
Rödkål och apelsinsallad
- 0,25 mindre rödkålshuvud
- 1 apelsin (saft och skal)
- 3 msk rapsolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 krm salt
- 1/2 krm svartpeppar
Gör så här:
- Gör dressingen genom att blanda olja, balsamvinäger, salt, peppar, rivet apelsinskal och pressa ner spelsinsaften och vispa iop snabbt.
- Hyvla eller riv rådkålen tunna strimlor och häll ner i dressingen.
- Skär ner apelsinklyftorna till rödkålen och blanda runt.
Rödkål innehåller mycket C-vitamin, en hel del vitamin B6 och en del kalium. Rödkålen innehåller dessutom en hel del fibrer.
Karibieninspirerad smoothie
Till mellanmål blev det karibieninspirerad smoothie och hembakade frallor med avokado.
- 1 burk konserverad papya
- 0,5 banan
- 2 msk kokkos
- 2 krm malen ingefära
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl lätt yoghurt
Häll av papyan och häll ner den i mixern tillsammans med banan, kokos, ingefära, yoghurt och vaniljsocker. Mixa slätt och häll upp i 2 glas.
Bilden är tagen från: http://www.thedailygreen.com/cm/thedailygreen/images/xw/papaya-clean-FD-lg.jpg
Papya innehåller mycket C-vitamin och tokoferol (E-vitamin) och en del retinol (A-vitamin) och kalium.
Hur kan man minska sitt saltintag?
Rekomendationen är: 6g salt per dygn för kvinnor och 7g salt per dygn. Detta motsvarar ca 2g natrium per dygn, vårt vanliga salt består av natrium och kloridjoner och det är natriumet i saltet som bland annat påverkar vårt blodtryck.
Tips 1:
Det aldra enklaste sättet att äta mindre salt är att köpa mat som är märkt med nykelhålsmärket. Denna symbol ansvarar livsmedelsverket för och de produkter som märks innehåller mindre salt, fett, socker och mer av fibrer jämfört med liknande produkter (t.ex. 2 olika leverpastejer)
Tips 2:
Titta på näringsdeklarationen och se hur mycket natrium ditt livsmedel innehåller, under ett dygn behöver man 2g natrium, och det är onödigt att få i sig halva saltmängden i t.ex. en portion soppa.
Livsmedel som innehåller mycket salt är t.ex: charkprodukter (skinka, leverpastejer, korv, bacon), ost, färdigrätter och cornflakes (100g ger halva dagsbehovet!) Men dessa finns i bättre och sämre varianter håll utkik efter nyckelhålet!!
Husmanskost - stekt falukorv och stuvade makaroner
- 200g idealmakaroner
- 3 dl lätt mjölk
- 2 krm vitpeppar
- 2 msk vetemjöl
- 0,5 dl vatten
- 0,5 tsk salt
Koka makaronerna i lätt saltat vatten. Koka upp mjölk vitpeppar och salt, när mjölken börjar sjuda häll i vetemjöl som du först löst i kallt vatten. låt koka någon minut så att stuvningen tjocknar och smaka av med salt och vitpeppar. Häll av makaronerna och häll tillbaka dem i grytan och häll på den stuvningen. Servera till stekt falukorv.
*När jag gör mat där det inte passar med grönsaker så brukar jag antingen ha en sallad som förrätt eller en frukt/fruktsallad/gratinerad frukt till efterrätt, så att man får en mer balanserad måltid.
Ugnsbakade äpplen
En smarrig efterrätt med mjuka äpplen, krispiga och lite salta nötter och len choklad. Den söta formen kommer från Stockhome.
2 portioner:
- 2 äpplen
- 0,5 dl nötter (jag använde mig av saltade mandlar och cashewnötter)
- 2 stora rutor (ca 20g) choklad
Skiva äpplena och ta bort kärnhuset. Hacka nötter och choklad grovt, strö över äppelskivorna. Ställ i ugnen ca 15 minuter på 200g grader.
Omelett
- skinka
- champinjoner
- bladspenat (frusen)
- 4 ägg
- 1 dl lättmjölk
- 0,5 dl stark ost
- salt
- peppar
- Stek skinka, champinjoner och bladspenat i lite flytande margarin.
- Blanda ägg, mjölk, riven ost, salt och peppar.
- När champinjonerna fått färg och vattnet från bladspenaten kokat bort, häll på äggstanningen.
- Rör i omeletten om du hellre vill ha mer av en äggröra och låt den vara i fred om du vill ha den somhel omelett (detta är knepigare).
- Stek tills den har en krämig konsistens om du vill ha en omelett som liknar äggröra och tills den fått fin färg om du vill ha den som en omelett.
Våffeldagen!
På våra våfflor denna gång hade vi: keso, hallon, björnbär, kiwi, apelsin och physalis! Super gott och färggrannt!!
ca 12 Äppelvåfflor
Ingredienser:
- 4 ägg
- 3 dl lättmjölk
- 2 dl havregryn
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 äpplen (gärna syrliga t.ex. Granny Smith)
- flytande margarin till våffeljärnet
Knäck äggen i en skål, häll på mjölken och vispa ihop, tillsätt alla torra ingredienser, vispa ihop och låt stå mellan du sköljer, kärna ur och river äpplena. Blanda ner det rivna äpplet och rör runt ordentligt. Grädda i smort våffeljärn.
Matig macka

Kryddad varm choklad!
Ingredienser:
- 2 dl lätt mjölk
- 2 stora rutor(20g) fin mörk choklad
- stimlat apelsinskal
- 1 krm malen ingefära
- 1 tsk malen kanel alt. låt en kanelstång puttra med i grytan.
- Häll mjölken i en gryta.
- När mjölken börjar bli varm så lägg i choklad, apelsinskal, ingefära och kanel.
- Låt sjuda i ett par miuter så att smakerna kommer fram.
- Fiska upp apelsinskalsstrimlor och ev kanelstång, servera och njut!
Vetenskapligametoder- tentan avklarad!
Känns det som för mycket arbete? En gammal klassiker som denn sitter i så fall aldrig fel!

Konsererade persikorhalvor med vaniljgrädde :)
Vilka är era favorit efterrätter?
Kiwisallad
Ingredienser:
- 3 kiwi
- 1 tsk farinsocker
- solrosfrön
Skala och dela kiwin, toppa med farinsockr och solrosfrön.
Mellanmål
Det här mellanmålet består av hårt bröd med kalkonbröst toppat med tunna äppelskivor och apelsinklyftor*.
Bilden är tagen ifrån: http://flaeskdansen.files.wordpress.com/2009/01/apelsin.jpg
*Apelsin innehåller mycket C-vitamin men också en del folat, tokoferol (E-vitamin), tiamin och fibrer.
Fisksoppa x 2
Fisksoppa 1 (3 portioner):
- 0,5 fänkål
- 1 morot
- 0,5 gul lök
- 3 små potatisar
- 2 fiskbuljongtärningar
- 0,5 burk kokosmjölk
- 1 burk vatten
- 2 msk röd currypasta
- smaka av med chilli
Gör så här:
Skala och skiva fänkål, potatis, lök och morötter. Häll ner kokosmjölk och vatten i en gryta och hiva ner grönsakerna, låt småputtra några minuter. Smula ner buljongtärningarna och blanda ner curryn. Koka tills grönsakerna börjar bli mjuka. Dela fisken i mindre bitar, lägg ner dem i grytan och låt koka ca 4-5 minuter smaka av med cayennepeppar och toppa med fänkålblast eller bladpersilja.
Fisksoppa 2 (3 portioner):
- 200g fisk
- Rapsolja
- 0,5 fänkål
- 1 morot
- 0,5 gul lök
- 3 små potatisar
- 2 fiskbuljongtärningar
- 6 dl vatten
- 1 dl vitt vin
- 1 dl matlagningsgrädde
- smaka av med cayennepeppar
- 0,5 msk gurkmeja
Skala och skiva fänkål, potatis, lök och morötter. Häll lite rapsolja i grytan och hiva ner grönsakerna, låt småputtra några minuter. Smula ner buljongtärningarna över görnsakerna och häll över vatten, vin och grädde. Koka tills grönsakerna börjar bli mjuka. Dela fisken i mindre bitar, lägg ner dem i grytan och låt koka ca 4-5 minuter smaka av med cayennepeppar och toppa med fänkålblast eller bladpersilja.
Quinoasallad
- quinoa
- ungsrostade rödbetor (blev över från igår :) )
- broccoli
- gröna ärtor
- advokado
- apelsinfiléer
- solrosfrön
- apelsinpeppar
- salt
Koka quinoan, häll i gröna ärtor, tina broccolin dela den i mindre bitar och lägg i tillsammans med de ugnsrostade rödbetorna. Riv ner apelsinskalet i grytan. Lägg ner avokadobitar, solrosfrön, och skär ner apelsinfileérna över salladen, smaka av med apelsinperppar och salt.
Rödbetor
Rödbetor innehåller mycket folat (viktigt att få i sig i tillräckliga mängder innan man blir gravid för att minska risken av ryggmärgsbråck hos bebisen), C-vitamin. En del kalium, zink och magnesium. Äter man större mängder rödbetor ska man dock veta att det finns en risk att ens urin blir röd :)
Ugnsrostade rotfrukter med apelsinkyckling
Rotfrukterna
- 4 medelstora rödbetor
- 2 morötter
- rapsolja
- salt
- skala och dela rödbetor och morötter i jämnstora bitar.
- Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form, häll på lite olja så att de inte bränner fast och smaksätt med lite salt
- sätt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter
- 1 kycklingfilé
- 1 apelsin
- salt
- putsa kycklingfilén oc dela den i ca 4-5 bitar.
- Häll lite olja i en stekpanna och lägg ner kycklingbitarna och riv ner apelsinskalet överbitarna.
- stek ett par minuter på vardera sida och pressa ner ett par matskedar spelsinjuice över kycklingbitarna
Kall sås:
- 4 msk lätt créme fraiche
- 1,5 msk lätt majonäs
- 0,5 tsk flingsalt
- 4-5 kvistar bladpersilja
- 0,5 lime
- Rör ihop créme fraiche och majonäs.
- klipp ner bladpersiljan, salt och lime.
Jay Fu´s
Jag har aldrig ätit hummer innan och blev lite besviken då den inte smakade så mycket och var lite seg, jag föredrar då allt kräftor men det var kul att testa hummer:)
Personalen var super trevlig och uppmärksam, det var en jätte trevlig restaurang! Det var en lite dyrare restaurang men det kändes det värt igår, en super härlig kväll blev det!!
Födelsedgsfrukost!
Min födelsedags frukost bestod av hallon och mangosmoothie, cokladscones, frukt (äpple, kiwi och passionsfrukt) och te.
De söta muffinsformarna fick jag av mina dietistflickor i födelsedagspresent.
Hallon och mangosmoothie:
- 125g (0,5paket) frusen hallon och mango
- 1,5 dl filmjölk
- 2 tsk vaniljsocker
Låt bären tina, blanda alla ingredinserna i en mixer och mixa, häll upp i ett glas.
Chokladscones 8 stycken:
Detta recept kommer från boken baka till brunch med recept av Linnea Seidel. Jag dubblade mängden choklad i mina scones och tog hälften vit- och hälften mörk choklad.
- 8 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 dl yoghurt
- 1 ägg
- 1 msk honung
- 50 g smör
- 50 g choklad (det var lite väl mäktigt med mörk choklad så jag rekomenderar vit eller mjölkchoklad)
Gör så här:
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
- Rör ihop yoghurt, ägg och honung i en annan skål. Tillsätt denna blandningen till mjölblandningen.
- Hacka smör och choklad, lägg ner i skålen och arbeta ihop till en deg.
- Dela degen i 8 bitar och lägg i muffinsformar eller muffinsplåt (som är smörjd).
- Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
Quesadillas
Ingredienser:
- 2 tortillabröd
- 125g färsk bladspenat
- ca 1 dl riven ost (15%-ig)
- 1-2 cm röd chillifrukt
- Lägg ett tortillabröd i en torr stekpanna, sätt plattan på hög temperatur.
- Lägg på hälften av osten, bladspenaten, chillifrukten och övert resten av osten.
- Lägg på det sista tortillabrödet och tryck på brödet.
- Stek ett par minuter på vardera sida så att brödet får en gyllene färg.
- Lyft upp o skär i typ 8 "tårtbitar".
- Servera som de är eller med gucamole.
Chokladtårta med mango- och passionsfruktsformage
Detta är en tårta med mycket chokladsmak och en len och lite syrlig formage. Jag fick tyvärr ingen genomsnittsbild på denna tårta då den tog slut så snabbt på festen :P
Denna tårta är gjord på 2 chokladbottnar och ett paket mango- och passionsfruktsformage, men om jag gör om denna tårta så kommer jag nog använda mig av 2 förpackningar formage.
Chokladbotten:
- 100g margarin
- 2 dl socker
- 0,5 dl ljus sirap
- 2 tsk vaniljsocker
- 5 msk kakao
- 1,25 dl vetemjöl
- 2 ägg
- Smält margarinet i en gryta på spisen.
- Tillsätt socker, sirap, vaniljsocker, kakao och vetemjöl. Rör så att smeten blir slät.
- Ta bort grytan från värmen.
- Smörj och bröa en form.
- Blanda ner äggen i grytan och häll ner smeten i formen.
- Grädda i ca 15 minuter i 175 grader.
Formage:
Jag använde mig av ett paket (4 portioner) mango- och passionsfruktsformage, man kan använda mousse, chokladpudding eller liknande också. !S paket gick bra men ska jag göra om den kommer jag nog använda 2 förpackningar, för jag tyckte det var lite lite formage.
Lägga ihop tårtan:
- Lägg en tårtbotten på ett platt fat och ta den löstagbara kanten som du haft när du gjorde tårtbottnarna och sätt den runt bottnen i utfält läge så stt det blir en ledig kant runt tårtbottnen.
- Häll på en del av formagen så att det täcker bottnen och mellanrummet mellan den löstagbara kanten och tårtbottnen.
- Lägg på den sista bottnen och resten av formagen. Låt stå kallt ca 1 timme innan den serveras.
Kyckling och grönsakswok
Ingredienser:
- 0,5 burk kokosmjölk
- 2dl vatten
- 4 tsk röd currypasta
- 1 msk gurkmeja
- 1 kycklingfilé
- 0,5 dl röda linser
- 2 morötter
- 0,5 gul lök
- 0,5 lime
- ca 200g broccoli
- ca 150g frusen bladspenat
- 0,5 röd paprika
- servera med ris
- Häll upp en halv burk kokosmjöl i woken och 2dl vatten.
- Tillsätt currypasta och gurkmeja.
- Putsa kycklingfilén, skär den i bitar och lägg ner i woken.
- Skala och dela morot och lök.
- Häll ner linser, morötter och gul lök i woken.
- Pressa ner limesaften i woken.
- Låt koka tills linserna är mjuka.
- Lägg i broccolin och bladspenaten.
- Skölj och dela paprikan och lägg ner i woken.
- servera med ris.
Klassisk tårta
Det här är en mer klassisktårta med sockerkaksbottnar, vaniljkräm, rabarberkräm och vitchokladglasyr med lime. Ljuvlig med den söta glasyren och vaniljkrämen med den syrliga rabarberkrämen ocg en hint av lime i glasyren.
Min tårta är gjord på 3 tårtbottnar.
Bottnar
Ingredienser till 1 botten:
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 dl mjölk
- Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
- Häll ner mjölblandningen i ägsmeten och rör runt.
- tillsätt mjölken och rör runt.
- Häll smeten i en långpanna 30x40 cm klädd med bakplåtspapper.
- grädda i ugnen i ca 5 minuter
Jag använde mig av en förpackning (7 portioner) marsanpulver och följde instruktionerna på förpackningen, men tillsatte även 2 msk smörkola likör till vaniljkrämen (detta kan uteslutas).
Fyllning 2: Rabarberkräm
Ingredienser:
- 500g rabarber
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
- potatismjöl till redning (1 msk potatismjöl som man löser i 0,5 dl kallt vatten)
- Häll vatten i en gryta, det ska täcka bottnen.
- Hälli rabarbern och låt koka i en 7-8 minuter.
- Häll i sockret och låt koka i ytterligare en minut.
- Red rabarberkrämen så att den får den konsistens du vill ha med potatismjöl löst i kallt vatten.
Ingredienser:
- 300g vitchoklad
- 2 dl naturell lätt yoghurt
- 6 dl florsocker
- rivet skal av 2 lime
- Smält chokladen över vattenbad (ta en gryta häll i vatten ungefär halvvägs, sätt en värmetålig skål över som sluter ganska tätt och lägg i chokladen i skålen. Vattnet ska bara småkoka och försök att inte få vatten i chokladen för då kan den bli grynig)
- När chokladen är smält ta av den från värmen och häll i yoghurt, florsocker och limeskal.
- Vispa ordentligt, glasyren ska bli tjock och svår att röra i för att den inte bara ska "glida av" tårtan.
- Bred på glasyren först när tårtan är kall och låt den glaserade tårtan stå gärna över natten innan du dekorerar den.
Buttercream:
Ingredienser:
- 200g smör
- 450g florsocker
- 1 msk mjölk eller likör (jag använde smörkola likör även här).
- mät upp smöret och låt det stå framme så att det blir mjukt.
- Häll på florsockret på smöret och vispa länge med elvisepen så att det blir en slät tjock och tung smet.
- Späd buttercreamen eventuellt med lite mjölk eller likör.
- När jag dekorerade min tårta använde jag mig av spritspåsar, en rostyll(103), bladtyll(67) och en rundtyll(3) samt en blomnål och wiltonfärger.
- Lägg en botten på plåt, fat eller dyligt.
- Bred på vaniljkrämen, lägg på en ny tårtbotten.
- Lägg på rabarberkrämen (hela satsen kommer inte behövas).
- Lägg på den sista tårtbottnen.
- Häll på glasyren på toppen och sprid ut med en spatel, kniv eller liknande.
- Låt tårtan stå i kylen några timmar så att glasyren hinner stelna.
- Dekorera tårtan.
Rice-krispiestårta
Det här receptet har jag fått av den söta Karin. Detta är en underbart god tårta som både är krispig, len och rund i smaken. Den krämiga grädden och den ljuvliga chokladsåsen på den söta och krispiga marängen gör sig helt rätt! Mumma säger jag bara!!
Ingredienser till 2 bottnar:
- 3 dl rice krispies
- 2,5 dl socker
- 3 äggvitor (spara gulorna)
Gör så här:
- Vispa vitorna till ett skum och vänd sedan ner rice krispies och socker.
- Bred ut på bakplåtspapper och dra en kniv igenom så att det blir två bottnar jämte varandra.
- Grädda i ugnen i 1 h på 150 grader. (i min speedade ugn tar det bara 45minuter, så ha lite koll så att bottnarna inte bränns)
- Vänd upp på papper och dra försiktigt av bakplåtspappret medan bottnarna fortfarande är varma.
- 1 dl vatten
- 2,5 msk mjöl/maizena
- 50 g choklad
- 50 g smör/margarin
- 1 dl florsocker
- 3 äggulor
- Koka upp vattnet och ta av grytan från plattan när det börjar koka.
- Lägg i chokladen och smöret och låt smälta. Vispa slätt.
- Häll i florsocker, mjöl och äggulorna, vispa ordentligt och låt svalna.
Lägga ihop tårtan:
Bred ut såsen över marängen (bäst om såsen är rumstempererad).
Vispa 3 dl vispgrädde och bred ut över såsen.
Lägg försiktigt på den övre marängen och ringla ev. över smält choklad på den övre marängen.
Pastasallad
Dressing:
- 3 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 2 tsk honung
- 1 tsk salt
- 1 msk oreganon
Salladen:
- 1 burk bönor (jag använde canellini)
- Ca 250g blad (typ romansallad, isbergssallad, bladspenat eller liknande)
- Pasta
- 1 paket bacon (vill du ha den vegetarisk så är fetaost ett bra alternativ)
- några kvistar bladpersilja
- lite tunt skivad stark ost
- 0,25 äpple
- Solrosfrön
- Pumpakärnor
- annat som är gott att ha i är: avokado, annanas, fetaost, physalis
Pumpafrön: innehåller en hel del tokoferol (vitamin E), magnesium och en del järn och zink. Pumpafrön innehåller förståss en massa andra näringsämnen men de nämnda innan ger en större andel av de rekomenderade mängderna av det näringsämnet. Perfekt som topping på hembakat bröd, sallader eller på gröten eller filen.
Portvinsmarinerad kyckling
Ingredienser till 2 portioner:
- 1 kyckling filé
- 0,5 dl portvin
- 0,25 dl soja
- 1 msk farinsocker
- 2 små vitlöksklyftor
- ca 1 cm färsk ingefära
- ca 1 dl majsstärkelse
- ris
- sallad eller 250g sockerärtor
- Ansa och dela kycklingfilén i mindre bitar
- Häll ihop portvin, soja, farinsocker och riv ner ingefära och vitlök.
- Häll kyckling och marinad i en plastpåse och låt stå i kylen över natten eller i ett par timmar.
- Häll av marinaden ner i en gryta.
- Lägg kycklingbitarna på hushållspapper så att den överblivna vätskan sugs upp.
- Vänd kycklingbitarna i majsstärkelse.
- Stek kycklingbitarna på medelhög värme så att de dels blir genomstekta och dels får stekyta. Vill man ha sockerärtor till så skär man dessa på längden och har i stekjärnet/woken på slutet så att de blir varma bara.
- Den avhälda marinaden kan man ha som dippsås men då MÅSTE man koka upp den och låta den koka några minuter (rå kyckling kan innehålla bl.a. salmonella).
- Servera med sallad och ris.
Denna sås passar till allt, till grillat kött, som salladsdressing till ungsgrillade grönsaker och mycket mer.
Ingredienser:
- 1 dl lätt créme fraiche
- 2 msk lätt majonäs
- 3 msk hackad basilika (jag använde fryst)
- 1 nypa salt
Dagens frukost

Bilden är tagen ifrån: http://www.hldt.se/wp-content/uploads/2009/07/banana.jpg
Kyckling och kokosmjölksgryta
Ikväll har jag varit på spinningpass och vi kom hem senare än vanligt och så klart hungriga, och då är det bra med mat som nästan hinner bli klar på en kvart. Jag hade lagt kött och grönsaker i marinad på morgonen så när vi kom hem var det bara att starta riset och hälla ner påsen med kött och grönsaker i woken, super smidigt!
Ingredienser till 2 portioner:
- 1 kycklingfilé
- 0,5 burk kokosmjölk
- skal och saft av en apelsin
- 2 cm färsk ingefära
- 1 vitlöksklyfta
- 1 morot
- 0,5 fänkål*
- 4 tsk chilli paste holy basil leavs (man kan använda vanlig chilli också, men börja med en mindre mängd)
- 1 handfull sojabönor
- ris
- Ansa och dela kycklingfilén i mindre bitar, lägg i en plastpåse.
- Häll över kokosmjölken (har den blivit fast så gröp ur innehållet ner i en skål och kör i mikron en minut).
- Riv ner vitlök, ingefära och apelsin över kycklingen.
- Pressa ur saften ur apelsinen och tillsätt chillipastan till påsen.
- skala och strimla morot och fänkål fint, lägg ner i påsen.
- Knyt ihop påsen och låt stå i kylen ett par timmar eller över natten.
- Häll ut påsens innehåll i en wok eller gryta och koka tills morot och fänkål är mjuka men med lite tuggmotstånd kvar.
- Koka upp en gryta med saltat vatten och släng i sojabönorna, låt koka någon minut. Häll sv och skölj med kallt vatten och spritta ner bönorna i kycklinggrytan.
- Servera med ris



Bilden är tagen ifrån: http://www.epochtimes.se/pics/2006/06/08/xl/2006-06-08-xl--09_f_nk_l_small.jpg
*Fänkål: innehåller mycket fibrer, en hel del retinol (dvs. A-vitamin), en del järn (men bara hälften så mycket som torkade aprikoser om man tittar på mg järn /100g livsmedel) och är efter nötter och baljväxter en av de bästa vegetariska källorna till tiamin (vitamin B1).
Mellanmål
Mitt mellanmål nu på förmiddagen bestod av: äppelklyftor, en grovrågmacka med naturell lättost (en slags mjuksot) toppat med paprika och bladpersilja och ett glas vatten som dryck
Frukost
Dagens frukost
Chokladfondanter
Ingredienser till 5 stycken:
- 125 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt, spara lite till garnering)
- 4 st ägg
- 125 g (2,1 dl) florsocker
- 110 g smör
- 50 g (0,75 dl) mjöl
- 2 msk cointreau
- Smält chokladen i mikro eller vattenbad.
- Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner smöret i chokladen och vänd sedan ner blandningen i äggvispet.
- Vispa i mjölet och rör ner cointreau. Låt stå kallt i minst 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smöra 5 små ugnsfasta koppar eller muffinsbleck, pudra insidan lätt med mjöl.
- Skeda upp smeten i dem och grädda i ca 8-10 minuter eller tills de precis har fått en fast skorpa, centrum ska fortfarande vara lös .
- Stjälp upp dem på fat.
Söndagsmiddag
Ikväll blev det köttfärsbiffar med klyftpotatis (kryddade med senapsfrön, chilli och salt), coleslaw och tre såser/röror uppifrån sett är det guacamole, senapssås och sen HP-sauce.
Guacamole
Ingredienser 2 portioner:
- 1 mogen avokado
- 1 msk lätt créme fraiche
- 1 tsk citronsaft
- 1 krm vitpeppar
- salt
Detta är en krämig och len sås med lite sting i eftersmaken, passar perfekt med biff.
- 1dl lätt créme fraiche
- 2 msk lätt majonäs
- 2 tsk fransk senap
- 1 msk mortlade bruna senapsfrön
Indien inspirerad middag!
Detta är stark och kryddig middag som tar ett par timmar att göra, men är väl värt arbete:P
Till middag igår hade vi en vegetarisk curry, stark köttgryta med inspiration från indien, mangochutney* (icas utan korriander) och hembakta naanbröd, SÅ GOTT!
*Någon som har ett bra recept på hemgjord mangochutney?
- 1 dl mungbönor (dessa behöver ha varit blötlagda minst en timme innan de ska användas)
- 0,5 burk kokosmjölk
- 2 msk mango curry (från santa maria)
- 2 tsk orange pepper (från santa maria)
- 1 apelsin
- 1 stor morot
- Häll av blötläggningsvattnet från mungbönorna. Lägg bönorna i en gryta och låt koka upp med lite salt, när bönorna börjat koka så häll av dem och byt vatten, detta för att en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna löst sig i vattnet och man kan då hälla bort dem.
- Häll ner mungbönorna i grytan, häll på kokosmjölk, mango curry och orange pepper.
- Riv ner den oranga delen av apelsinskalet och skär ner apelsinfileérna i grytan och pressa ur den sista saften.
- låt koka ca 10 minuter så att bönorna börjat mjukna.
- Häll i de röda linserna.
- Skala och riv moroten och lägg ner den i grytan. Man kan behöva hälla på lite vatten så att vätskenivån är i höjd med ingredienserna.
- låt koka ca 3-4 minuter, smaka av med orange pepper, mango curry och salt.
- ca 300g lamm eller nöttkött
- 1 tsk flytande margarin
- 1 stor gul lök
- ca 400g passerade tomater
- 1 msk köttbuljong
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 dl gröna linser
Gör så här:
- Trimma köttet och strimla det i tunnare bitar.
- Skala och strimla löken fint.
- Brynköttet i lite flytande margarin
- Lägg i löken, häll på passerade tomater, kanel, ingefära och cayennepeppar.
- Låt koka ca 1 timme så köttet är mört.
- Häll i linserna och låt koka tills dessa är mjuka.
- Smaka av med salt coh cayennepeppar.
Ingredienser till 16 bröd:
- 50g jäst
- 1 tsk salt
- 2,5 dl fingervarmt vatten
- 2,5 dl naturell yoghurt
- 2 msk olja
- 1 ägg
- 1 msk honung
- ca 11 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
- lökfrön/ nigella seeds/ kalonji (olika namn på samma frö/krydda)
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke.
- Häll på vatten, yoghurt, olja, ägg, salt och honung och rör så att jästen löser sig.
- Mortla kalonjifröna och häll i smeten.
- Blanda i mjöl och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter).
- Sätt ugnen på 250 grader och grill.
- Stjälp upp degen till naanbröden på bakbord och dela till 16 delar.
- Kavla eller platta ut delarna till cirka 0,5 centimeter tjocka ovaler.
- Sätt högst upp i ugnen ca 6-8 minuter.
Nyttiga äppelvåfflor!
På våra våfflor idag hade vi: keso, hallon, björnbär, kiwi, apelsin och physalis! Super gott och färggrannt!!
ca 12 Äppelvåfflor
Ingredienser:
- 4 ägg
- 3 dl lättmjölk
- 2 dl havregryn
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 äpplen (gärna syrliga t.ex. Granny Smith)
- flytande margarin till våffeljärnet
Knäck äggen i en skål, häll på mjölken och vispa ihop, tillsätt alla torra ingredienser, vispa ihop och låt stå mellan du sköljer, kärna ur och river äpplena. Blanda ner det rivna äpplet och rör runt ordentligt. Grädda i smort våffeljärn.
Inslagning av födelsedagspresent
Sofie fyller 24 och imorgon ska vi fira henne! Jag fick nöjet att slå in en present åt henne:D jag älskar att slå in presenter! Pappret är ett indiskt bomullspapper som jag hittade på bókrean för några dagar sedan och spetsen är en vaniljvit 5mm spets med guldtrådar och för att göra det hela lite färggladare knöt jag in ett lila sidenband. Själv tycker jag det blev urläckert :D Jag skrev också ett roligt rim... men eftersom det finns en risk att Sofie läser min blogg innan imorgon kväll så tror jag jag väntar med det :P
Super god fisk- och räkpasta!
Super god pasta rätt som är rund och fyllig i smaken och doftar lätt av apelsin!
Ingredienser:
- 1 msk flytande margarin
- 1 fänkål ca 150g
- 0,5 gul lök
- 1 stor morot
- 1 apelsin
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 burk hela tomater
- 0,5 dl röda linser
- 0,5 dl vitt vin
- 1 dl matlagningsgrädde
- 2 laxfileér ca 200g
- 2 dl räkor
- Pasta t.ex. tagiatelle
Gör så här:
- Skölj och ansa fänkålen, skär den i tunna strimlor. Spara blaseten till dekoration.
- Skala och strimla löken fint
- Skala och skär moroten i skivor som är ungefär dubbelt så tjocka som fänkålen.
- Fyll en gryta med lättsaltat vatten till pastan och sätt på plattan.
- Häll det flytande margarinet i en gryta och lägg ner fänkål, morot och lök, låt fräsa i några minuter så att fänkålen börjar bli lite genomskinlig.
- Skölj apelsinen noga (apelsiner sprutas med antimögel medel inför resan till Sverige) riv ner det oranga av skalet och skär sen ut apelsinfileérna och läg ner i grytan.
- Häll ner hela tomater, matlagningsgrädde, vin, buljongtärning och linser i grytan, låt koka 6-7 minuter så att linserna är mjuka men att det finns tuggmotstånd kvar i morötterna.
- Skär laxen i lagom stora munsbitar.
- När linserna är färdiga så lägg ner fiskbitarna, låt koka i 3-4 minuter.
- Lägg i räkorna alldra sist de behöver knappt 1 minut för att bli varma, koka dem inte för länge för då blir de sega.
- Servera med pasta och dekorera med fänkålsblasten (den är ätbar!)
Kostvetenskap C
Den första kursen denna terminen ( den 5:e terminen på dietistprogrammet) är kostvetenskap C och är uppdelad i två mindre kurser: Kostsociologi och Vetenskapliga metoder.
Kostsociologi handlar om att mat är så mycket mer för oss människor än bara näring för kroppen, mat är en viktig del av vårt sociala liv, att umgås med vänner, trygghet, firande, högtider, tröst, tillhörighet och mycket mer. Vad som är mat beror på vilken kultur man kommer ifrån och vilka erfarenheter man har sedan innan.
Det är viktigt att förstå att mat har så stor betydelse och att ta reda på vilken betydelse mat har för just den individ som är framför en. Tar man bort det godaste och bästa en person vet oavsett hur "onyttigt" det är så är det hela dömt att misslyckas enligt mej. Vet man som är viktigast med maten för just denna person kan man hjälpa den att bygga upp en hälsosam kosthållning runt det som är det viktigaste och samtidigt ha kvar glädjen.
Vetenskapliga metoder dietister ger sina råd efter livsmedelsverkets rekomendationer och dessa bygger på vetenskapliga studier. För att kunna läsa vetenskapliga artiklar och förstå hur man kommit fram till de resultat som presenteras så behöver man förstå de metoder som forskare använder sig av. Sen kommer vi också att behöva genomföra en del forskning själva i samband med vår uppsats nästa termin, så då kommer vi behöva denna kunskap.
Jordgubb- och hallonpaj
Botten:
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 125 g margarin
- 1 äggula
Gör så här:
Blanda ingredienserna till en deg och tryck ut den i en pajfom, ca 26 cm i diameter. Ställ i frysen ca 20 min. Förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 8 min. Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
Fyllning:
- ca 1 liter bär
- 0,5 dl socker
- 3 msk potatismjöl
Gör så här:
Blanda varsamt ner socker och potatismjöl bland bären. Min paj blev lite rinnig så man kan nog gott ha i lite mer potatismjöl. Häll ner bären i det förgräddade pajskalet.
Tosctäcke:
- 100 g margarin
- 1 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk vanilj essens
- 1 tsk bakpulver
- 3 dl fiberhavregryn
Gör så här:
Smält margarinet, häll ner alla de andra ingredienserna utom havregrynen. Låt koka ca 6-7 minuter så att kolan blir gyllenbrun, gå inte ifrån den då den lätt kokar över. Häll i havregrynen och låt koka ytterligare någon minut.
Häll toscasmeten över bären. Ställ in i ugnen ca 15 minuter tills pajen fått fin färg
Servera med vaniljsås, glass eller grädde
Middag
Frukost
Coleslaw
Coleslaw är ett bra och gott sätt att använda sig av vitkål och t.ex. morötter, passar utmärkt till hamburgare, clubsandwich eller till kött och potatis.
- ca 500g vitkål
- 1 stort äpple (gärna syrligt t.ex. Granny Smith)
- 0,5 gul lök
- ca 3dl lätt cremé fraiche
- 1,5 dl lätt majonäs
- 3 msk senap
- 2 tsk sambal olek
- salt
- peppar
- Riv vitkål, äpple och lök grovt, gärna i en matberedare
- Blanda cremé fraiche, majonäs, senap och sambal olek i en skål.
- Blanda ihop slawn/röran med de rivna grönsakerna smaka av med salt och peppar.
Club sandwich och Coleslaw
Dagens frukost
Mustig köttgryta
Detta är en mustig och god gryta men den tar några timmar att göra, så det är bra att börja i tid och super om man har något att göra medan grytan står i ugnen ta en långpromenad eller liknande:)
Ingredienser:
- ca: 400g nötköttsbitar
- 1 stor gul lök
- 1dl röda linser
- vatten
- 1 msk flytande köttbuljong
- 3 lagerblad
- 1 msk rönnbärsgelé
- 1 stor morot
- ca 300g champinjoner
- ca 3dl lättmjölk
- ca 300g broccoli
- soja
- peppar
- 0,5 röd paprika
- 0,5 gul paprika
- Starta ugnen på 200 grader
- Ansa köttet och lägg ner i en stekgryta.
- Skala och dela löken i klyftor (jag gjorde 8 klyftor)
- Lägg ner linserna i grytan och täck allt med vatten, ställ i ugnen ca 2 timmar på 200 grader.
- Ta ut grytan ur ugnen och häll på rönnbärsgelen och mjölk så att köttet åter täcks med vätska och fiska upp lagerbladen
- Skala och dela moroten och lägg ner den i grytan.
- Stek champinjonerna i flytande margarin.
- Skölj, ansa och dela broccoli och paprika i lagom stora bitar.
- lägg ner champinjoner och broccoli i grytan och lägg på locket och låt koka i 3-4 minuter så att broccolin blir kokt.
- Smaka av med soja och peppar.
- Red grytan om du vill ha en fylligare konsisten med t.ex. maizena redning